Politikk for en verden i endring

1 week ago 8



Publisert: 28.09.2024 07:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Hvordan gikk det egentlig med den nye næringspolitikken? spurte professor Einar Lie nylig i en kronikk i Aftenposten. Lie er innom en rekke temaer og episoder fra de siste 20 årene. Fellestrekket er ifølge Lie er at politikere har vist for mye handlekraft.

Én måte å svare på Lies spørsmål er å se seg rundt: Lønnsomheten i norsk næringsliv er rekordhøy. Det samlede overskuddet for fastlandsnæringene har vokst mye de siste to årene. I fjor ble det satt investeringsrekord i norske bedrifter, og investeringsnivået er ventet å holde seg høyt. Det settes eksportrekorder over en lav sko. I tillegg er arbeidsledigheten historisk lav.

Det er altså mye som tyder på at vi har gode rammevilkår for å skape verdier i Norge. Som den næringsvennlige regjeringen vi er, jobber vi aktivt for fortsatt fremgang for norsk næringsliv.

Lie unngår å nevne argumentene for å føre en aktiv næringspolitikk. Det grønne skiftet nevner Lie så vidt i en bisetning. Geopolitiske endringer, der de største markedene i USA, Europa og Asia lukker seg mer om seg selv, omtales ikke i det hele tatt. Det nevnes heller ikke at aktiv næringspolitikk er den internasjonale normen i dag.

Regjeringen jobber for å åpne markedene mer gjennom handelsavtaler og industripartnerskap. Vi styrker også virkemiddelapparatet for å få fortgang på det grønne skiftet, skape nye arbeidsplasser og videreutvikle norsk næringsliv.

Regjeringen har også tilpasset eierskapspolitikken til mulighetene og utfordringene i dette tiåret. Verdiskapingen i selskapene med statlig eierskap, inkludert utbyttene, kommer fellesskapet til gode. I tillegg er det til fellesskapets beste at vi sammen eier viktige verdier som kraften vår. Her er regjeringen tydelig, mens andre er mer opptatt av å selge arvesølvet vårt.

Jeg er glad det går godt i norsk næringsliv om dagen, og regjeringen kommer til å fortsette å jobbe for økt verdiskaping og sysselsetting over hele landet.

Cecilie Myrseth (Ap)

Næringsminister

Read Entire Article