PST kommer ikke til å gjøre endringer i trusselnivået med det første.
Publisert 20.10.2024 00:15
Kommende tirsdag har trusselnivået vært høyt i Norge i to uker.
Årsaken er at skjerpet trussel mot jødiske og israelske mål.
– Det er særlig aktuelt nå i forbindelse med jødiske høytider, sier seniorrådgiver Eirik Veum.
Den jødiske løvhyttefesten Sukkot startet 16. oktober, mens lysfesten Hannukah starter i slutten av desember.
Det var 8. oktober Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevet trusselnivået til det nest høyeste, fra moderat til høy på en skala fra 1 til fem.
PST kommer ikke til å gjøre endringer i trusselnivået med det første får TV 2 opplyst.
PST har pekt på både islamistiske og høyreekstreme miljøer som potensielle sikkerhetsrisiko, men Veum kan ikke kommentere om det foreligger konkrete trusler mot jødiske eller israelske mål.
– Det er mye som foregår i digitale rom, som gjør det krevende å finne ut hvem som har slike holdninger, og hvor sterk motivasjonen egentlig er, sier Veum.
Strekker ressursene
Stabssjef i Vest politidistrikt, Gustav Landro, beskriver dagens trusselsituasjon som krevende for politiet.
– Vi strekker på ressursene og må hele tiden vri på fokuset. Trusler og å sikre ytringsfrihet har høy prioritet, og da må vi legge vekk andre ting. Oppgaver må vente, eller så må vi bruke overtid.
Landro sier politiet har bemanning til å håndtere for eksempel store demonstrasjoner, men at det blir krevende om andre alvorlige hendelser skjer samtidig.
– Dette er jobben vår. Det er en prioritert oppgave, og da må vi ta ned andre ting. Fordi folk skal ytre, enten det er Sian, MIFF eller Palestinakomiteen, kan vi ikke si at vi ikke får drive med det vi egentlig skal.
Avlyser ingen arrangement
Forrige uke markerte Med Israel For Fred (MIFF) ettårsdagen for terrorangrepet som Hamas utførte mot Israel.
Markeringen på Festplassen i Bergen tiltrakk en rekke motdemonstranter fra propalestinsk side, og politiet måtte etter hvert be Israel-vennene avbryte markeringen.
Tre medlemmer av MIFF-styret i Bergen var nylig i et møte med politiet i Bergen i etterkant av Israel-vennenes markering.
– Vi har planlagt arrangementer fremover, og gjør ikke om på det på grunn av sikkerhetshensyn. Vi har aldri bedt om at politiet skal være på våre markeringer, det er deres vurdering som ligger til grunn for politibeskyttelsen, sier styremedlem i Miff Bergen, Marianne Nahman.
– Politiet gjør en god jobb
MIFF er Norges største organisasjon til støtte for Israel, og uttaler på nettsiden at de ønsker å skape «en dypere og større sympati for Israel og det jødiske folk».
– Fra den propalestinske side reageres det på at MIFF ikke går ut og fordømmer at krigen går utover palestinske sivile. Hva tenker du om det?
– MIFF som organisasjon skal ikke uttale seg om at de mener det ene eller det andre om noen ting. MIFFs rolle skal bare være å formidle det israelske perspektivet. Vi har utrolig mange forskjellige medlemmer i organisasjonen med mange forskjellige meninger, svarer Nahman.
Organisasjonen opplever ofte motbør fra demonstranter på sine arrangementer.
– Jeg forstår at folk reagerer, men ikke at vi skal ha behov for politibeskyttelse. Samtidig opplever vi at demonstrantene ikke vet hva MIFF står for eller sier. Jeg opplever ikke at det er det vi konkret sier som er den største utfordringen, men at vi sier noe som helst.
Kan bli for få ressurser
Håndtering av demonstrasjoner og markeringer med store folkemengder krever ekstra opplæring og trening, sier Landro i Vest politidistrikt.
– Blir det mer av slike oppdrag over tid, ser vi at vi får større utfordringer med å jobbe like effektivt som før. Vil de at vi skal gjøre mer av noe, må de tilføre flere folk.
Landro sikter til justisdepartementet, som har ansvaret for budsjettet for politietaten.
– Du når til slutt et punkt der du ikke kan endre så mye. Folk blir slitne av å jobbe dobbelt opp.
– Nedprioriterer
Også i Oslo sliter politiet med å få løst alle oppgaver, og stabssjef Harald Nilssen, i Oslo politidistrikt innrømmer at noen oppgaver blir liggende.
– Noen oppgaver blir nedprioritert, men store arrangementer og sikkerhet blir ivaretatt, sier Nilssen til TV 2.
Han understreker at dette ikke er en ny situasjon for Oslo-politiet.
– Det er en krevende situasjon å stå i, men vi er vant til å håndtere store arrangementer og alvorlige hendelser i Oslo. Vi dekker økt vakthold og øvrige oppgaver og oppdrag med nødvendige mannskaper, sier stabssjefen.