Støre om Nobel-telefonene: – Ringer dem jeg måtte ønske

4 hours ago 2



Ringte Nobelkomite-leder og advokat:

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser at han blander roller når han ringer rundt Nobelkomiteens leder, hans advokat og de andre involverte i konflikten om Utøya AS.

 Per Haugen / TV  2
STØRE I RØRET: Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte lørdag ettermiddag AUFs landsmøte i Samfunnssalen på Arbeidersamfunnets plass ved Youngstorget i Oslo. Foto: Per Haugen / TV 2

Publisert 19.10.2024 19:02 Sist oppdatert 27 minutter siden

– Jeg har ikke noe å stå å svare for hvem jeg snakker med i denne situasjonen. Jeg snakker med de som er berørt for å få opplyst saken for vårt parti og vår bevegelse, og sikre at folk snakker sammen, sier Jonas Gahr Støre.

Lørdag ettermiddag besøkte han landsmøtet til AUF. Der pågår det gjennom helgen en innsamlingsaksjon til Utøya AS som følge av den økonomiske krisen i selskapet.

TV 2 fortalte torsdag hvordan Støre personlig har gått inn i den betente konflikten og ringte rundt til en rekke av de involverte for å forsøke å få til en forsoning mellom Nobelkomiteens leder, Jørgen Watne Frydnes, og Utøya AS.

Ringte Nobel-advokat

En av dem Støre ringte opp denne uken er Frydnes’ advokat, Nobelkomiteens forrige leder Berit Reiss-Andersen.

En rapport fra PwC anklager Frydnes, som frem til i fjor høst var daglig leder i selskapet, for mulige lovbrudd og økonomisk rot

Frydnes avviser alle anklager, og nekter ifølge Dagens Næringsliv å betale tilbake 100.000 kroner Utøya AS betalte for å oversette hans egenskrevne bok «Ingen mann er en øy».

Støre bekrefter at det var ham personlig som foreslo å oppnevne Frydnes som medlem av Nobelkomiteen i 2020. 

– Ringer dem jeg måtte ønske

Han avviser blankt at han, som statsminister, blander roller når han engasjerer seg i konflikten for en forsoning for Frydnes med Utøya AS.

– Det er ikke rolleblanding overhodet. Selvfølgelig ringer jeg dem jeg måtte ønske. Det er min rett og plikt, og det gjør jeg, sier Støre.

– Synes du ikke selv det kan fremstå litt uryddig at statsministeren i Norge ringer advokaten til en tidligere daglig leder i et selskap?

– Overhodet ikke. Det er partilederen i Arbeiderpartiet som tar kontakt med personer som jobber med saker som er viktige for alle oss i partiet.

– Men du er også statsminister?

– Ja, men jeg ringer altså som partileder. Det gjør jeg til folk i mitt eget parti, og det synes jeg er helt på sin plass.

– Frydnes og hans advokat har ingen rolle overfor Arbeiderpartiet?

– Nei, det er riktig, sier Støre.

Da den økonomiske krisen i Utøya AS ble avdekket før jul i fjor, stod selskapet uten penger til å betale både lønn til de ansatte i selskapet, skattetrekket som stod ubetalt for november og en stor mengde ubetalte regninger og inkassovarsler. 

Daglig leder Ingrid Endrerud tok da kontakt med LO og fikk hjelp til å få på plass et kriselån på 1 million kroner som sikret videre drift og at de ansatte fikk utbetalt lønn.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som også sitter i Aps sentralstyre, vil ikke ene noe om Støres involvering i saken. Hun peker isteden på at det er styret i Utøya AS som skal håndtere saken.

– Jeg oppfatter at dette er en sak mellom styret i Utøya, og er helt trygg på at de håndterer dette, så det har jeg heller ikke noen kommentar til.

– Er det greit at statsministeren engasjerer seg personlig? 

– Det har jeg ikke noen formening om, sier Følsvik.

 Per Haugen / TV 2
LO-LEDER: Peggy Hessen Følsvik besøkte også AUFs landsmøte denne helgen. Foto: Per Haugen / TV 2

Støre sier til TV 2 at han er enig i at det er styret i Utøya AS som skal håndtere saken for selskapet. I tillegg har partiledelsen i Arbeiderpartiet vært enige om at det var partisekretær Kjersti Stenseng som skulle håndtere saken både internt og i pressen.

– Hvorfor lar du ikke Stenseng håndtere dette alene?

– Jo, men det gjør hun. Jeg blander meg ikke inn. Jeg gjør det jeg synes er helt naturlig og har rett til, som partileder, å sikre at folk snakker sammen, sier Støre.

 Terje Bendiksby
STØRES MANN: Jonas Gahr Støre lanserte selv Jørgen Watne Frydnes som Arbeiderpartiets kandidat til å bli nytt medlem av Nobelkomiteen i 2020. I februar i år ble Frydnes valgt til å lede Nobelkomiteen. Foto: Terje Bendiksby

Støre avviser også blankt at Frydnes’ rolle som Nobelkomiteens leder har påvirket hans eget engasjement i saken.

– Nobelkomiteen tar sine egne avgjørelser. Jeg legger meg ikke opp i det i det hele tatt. Det handler overhodet ikke om Nobelkomiteen. Det er et sidespor.

– Han er jo leder av Nobelkomiteen?

– Det handler ikke om Nobelkomiteen. Det handler om hvordan de snakker godt sammen rundt å få gode avgjørelser for Utøya, sier Støre. 

Jørgen Watne Frydnes har ikke besvart TV 2s henvendelse lørdag.

Read Entire Article