Politiet planla razzia mot Skaugum

4 days ago 9



Drøyt to uker etter den siste pågripelsen av kronprinsessens sønn er Oslo-politiet fremdeles tilbakeholdne med detaljene rundt hva som egentlig skjedde.

Nå kan TV 2 likevel avsløre hva som ledet frem til pågripelsen på en hytte på Skeikampen.

Politiets plan var egentlig en helt annen.

La hemmelig plan

Tirsdag 10. september klokken 15.00 besluttet politiet at Marius Borg Høiby skulle pågripes på nytt, fordi de mente han hadde brutt besøksforbudet mot ekskjæresten.

Selv nekter Høiby for at han ringte henne fra skjult nummer midt på natta.

På spørsmål om hvordan politiet mener å vite at det var Høiby som sto bak anropet fra skjult nummer, svarer politiadvokat Andreas Kruszewski at de «hadde nødvendig og konkret informasjon om at besøksforbudet var brutt.» 

Politiet vil ikke svare på om anropet ble besvart.

 Lise Åserud / NTB
SIKTET: Politiet planla å pågripe Marius Borg Høiby i flere dager. Foto: Lise Åserud / NTB

Samtidig med beslutningen om pågripelse begynte politiet å kartlegge hvor Høiby befant seg. Svaret var hjemme hos seg selv – i huset han disponerer på Skaugum i Asker. Huset ligger for seg selv på den kongelige eiendommen, men innenfor gjerdene.

Da politiet fant ut at Høiby var på Skaugum gikk de, etter det TV 2 kjenner til, i gang med å lage en hemmelig plan for pågripelse og ransaking.

Det ble raskt bestemt at kronprinsessens sønn skulle følges med på av spanere slik at politiet visste hvor han til enhver tid befant seg.

Høibys forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere saken før Høiby er ferdig avhørt.

Retten: Skjellig grunn

Nå kan TV 2 fortelle at politiet allerede onsdag 11. september gikk til Oslo tingrett og ba om lov til å ransake huset som Høiby disponerer.

Tingretten har så langt sagt nei til å gi mediene innsyn i avgjørelsen sin, men etter det TV 2 kjenner til, fikk politiet fullt medhold.

Tingrettsdommer Eirik Aas slo fast at det var skjellig grunn til å mistenke Marius Borg Høiby for vold i nære relasjoner, og at politiet derfor kunne ransake for å lete etter bevis.

Det betyr at dommeren mener det var mer enn sannsynlig at Høiby har utsatt ekskjærestene Nora Haukland og Juliane Snekkestad for mishandling over tid, enn at han ikke har det. Det er ukjent hvordan Høiby selv stiller seg til denne siktelsen.

Kastet seg rundt

Som Aftenposten nylig skrev, var målet med ransakingen blant annet å finne eldre mobiltelefoner og annet datautstyr Høiby kunne disponere. Politiet ville blant skaffe seg tilgang til skytjenester for å undersøke kontoer på sosiale medier, ifølge avisen.

Ifølge TV 2s kilder planla politiet å slå til mot Skaugum fredag 13. september. Planen var en sivil politiaksjon, der Høiby skulle pågripes og huset han disponerte, ransakes.

I innspurten av planleggingen ble det imidlertid klart at Høiby ikke lenger befant seg på eiendommen i Asker. Politiet fikk informasjon om at han hadde reist på hyttetur til Gausdal. Dermed ble planene lagt om.

 Lage Ask / TV 2
GAUSDAL: Høiby ble pågrepet på denne hytta, der det også var tre andre menn til stede. Foto: Lage Ask / TV 2

Politifolk fra Oslo-politiet reiste raskt til den aktuelle hytta, som ligger i Innlandet politidistrikt.

Ransakingen på Skaugum ble derfor aldri gjennomført, selv om retten hadde gitt klarsignal.

Løslatt etter kort tid

På hytta på Skeikampen fant politiet et ulovlig skytevåpen og noe narkotika.

Etter pågripelsen ble Høiby satt i en bil og kjørt de knappe tre timene tilbake til Grønland i Oslo der han ble satt i arresten. 

Dagen etter ble Høiby løslatt etter en samtale med politiet.

Politiet har begrunnet løslatelsen med at de, etter samtalen med Høiby, ikke lenger mente det var tilstrekkelig gjentakelsesfare til at det var aktuelt å be om varetektsfengsling av ham.

Høiby ønsket ikke å forklare seg om de mest alvorlige delene av siktelsen mot ham da han satt i politiets arrest.

I forrige uke sa hans advokat Øyvind Bratlien at de tok sikte på å gjennomføre avhør i løpet av de neste to ukene.

Read Entire Article