Politiet avviser sammenheng mellom pågripelse og lekkasje

4 weeks ago 16



Høiby-saken:

Marius Borg Høiby sin forsvarer mener tidspunktet for politiets beslutning om pågripelse er påfallende. Nå avviser politiet advokatens teori.

230824_Front
FEIRET: I 2022 var Marius Borg Høiby (27) til stede da prinsesse Ingrid Alexandra feiret sin 18-årsdag i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 15.09.2024 14:39

Søndag morgen uttalte advokat Øyvind Bratlien seg for første gang om det mye omtalte lydopptaket fra en forebyggende samtale mellom Marius Borg Høiby og politiet høsten 2023. 

Bratlien bekrefter at det er Høiby sitt eget opptak som er publisert av Se og Hør. Han sier samtidig at 27-åringen aldri har delt opptaket med noen, og de vurderer derfor å anmelde avisen for ulovlig å ha skaffet seg det.

Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen sier opptaket er skaffet «på vanlig journalistmåte». Utover det ønsker han ikke å kommentere utsagnet.

– På ingen måte troverdig

Bratlien har overfor TV 2 kalt det «et påfallende sammentreff» at Se og Hør publiserte opptaket omtrent samtidig som politiet besluttet å pågripe Høiby.

– Det er naturlig å stille spørsmål om dette, særlig hvis politiet oppfatter at Høiby har noe med publiseringen å gjøre. Det har han imidlertid ikke, sier han.

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
REAGERER: Advokat Øyvind Bratlien uttaler seg for første gang om lydopptaket fra Marius Borg Høiby sin samtale med politiet høsten 2023. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Nå svarer enhetsleder Frode Larsen ved Sentrum politistasjon at det ikke finnes noen sammenheng mellom pågripelsesbeslutningen og Se og Hørs publisering.

«Politiets beslutning om pågripelsen av Høiby er kun knyttet til etterforskningen mot Høiby. Opptakene av samtalen med Høiby som er publisert i media er ikke en del av etterforskningssaken, og påvirker derfor ikke beslutninger knyttet til denne», skriver Larsen i en SMS via kommunikasjonsavdelingen i Oslo-politiet.

 Cornelius Poppe / NTB
TALSPERSON: Enhetsleder Frode Larsen ved enhet sentrum i Oslo-politiet avviser advokat Øyvind Bratliens påstand. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Advokat Bratlien er likevel ikke overbevist.

– Svaret er som ventet. Det betyr ikke at det er sannheten. Historien er på ingen måte troverdig, sier han.

Nekter for kontakt

Beslutningen om pågripelse ble skrevet av politiadvokat Andreas Kruszewski tirsdag ettermiddag. Fredag kveld ble Høiby pågrepet av Oslo-politiets egne folk på en hytte på Skeikampen, som ligger i Innlandet politidistrikt.

 Lage Ask / TV 2
SLO TIL HER: Politiet pågrep Marius Borg Høiby i denne hytta på Skeikampen fredag kveld. Foto: Lage Ask / TV 2

Bakgrunnen for pågripelsen var at politiet mener Høiby har brutt besøksforbudet mot kvinnen han er siktet for å ha vært voldelig mot i en leilighet på Frogner natt til 4. august i år.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
ÅSTED: Marius Borg Høiby har i et åpent brev til pressen erkjent at han i denne leiligheten på Frogner var voldelig mot sin daværende kjæreste i kokainrus. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Høiby har hatt gjentatt kontakt med kvinnen etter voldshendelsen, som han har erkjent og beklaget, men 2. september ble han ilagt et besøksforbud.

Før han ble løslatt lørdag, nektet han for å ha ringt kvinnen fra skjult nummer klokken 00.55 natt til lørdag 7. september, slik politiet mener han gjorde.

Vurderte voldsalarm

Fornærmede har selv forklart seg om dette i avhør, opplyser hennes bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som ikke vil si noe om hva hun har sagt.

I pågripelsesbeslutningen skrev politiadvokat Kruszewski, etter det TV 2 får opplyst, at pågripelsen var nødvendig «for å hindre siktede i å begå en ny straffbar handling».

Likevel ble Høiby løslatt lørdag ettermiddag.

– Han ble løslatt fordi vi mener at selve pågripelsen og den samtalen som vi gjennomførte med ham i arresten i dag, var tilstrekkelig for å avdempe den gjentakelsesfaren som forelå da vi besluttet å pågripe ham, sier Kruszewski til TV 2.

 Beate Oma Dahle / NTB
BESTEMMER: Politiadvokat Andreas Kruszewski ved avsnitt for seksuallovbrudd og vold i nære relasjoner leder etterforskningen av Marius Borg Høiby. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

På spørsmål om hvorvidt politiet vurderte i gi Høiby en omvendt voldsalarm før de løslot ham, svarer Kruszewski at det var et av tiltakene som ble vurdert, men at man landet på at pågripelsen og samtalen i arresten var tilstrekkelig.

Advokat Mette Yvonne Larsen ønsker ikke å kommentere hvorvidt de helst skulle sett at Høiby fikk omvendt voldsalarm.

Read Entire Article