Hege Pedersen hadde nettopp kommet hjem fra jobb og lagt seg på sofaen. Da merket hun at det begynte å klø på magen under den nykjøpte genseren.
– Det begynte å klø og svi og jeg tenkte hæ, har jeg fått stikk? Så var det over hele magen, sier Pedersen til TV 2.
Etter å ha sett utslettet hun hadde fått, kastet hun av seg genseren og gikk rett i dusjen.
Pedersen er sikker på at utslettet kommer fra genseren – som hun hadde kjøpt på Temu.
– Jeg vil at folk skal få vite at det kan være skummelt å kjøpe klær fra nettet. Jeg vet ikke hva det kan ha vært i genseren når jeg får sånne utslett, sier Pedersen.
– Slettet appen
TV 2 har vært i kontakt med Temu – som opplyser at de midlertidig stanser salget av genseren. De sier de har streng sikkerhetskontroll. Les mer om hva den kinesiske nettbutikken svarer lenger ned i saken.
Pedersen sier imidlertid at hun føler seg ferdig med Temu.
– Jeg tenker bare at jeg ikke skal bestille klær fra Temu mer. Jeg har slettet appen, sier hun.
Pedersen er ikke alene om å advare mot Temu. Både Forbrukerrådet og Miljødirektoratet har advart om at det kan være vanskelig å vite hva som er i produkter man bestiller fra Temu og andre utenlandske nettbutikker.
– Jeg har jo hørt at det har vært stoffer i Temu-klærne som ikke var bra, men tenkte ikke over det før jeg selv fikk dette utslettet, sier Pedersen.
Hev av seg genseren
Grunnen til at hun er sikker på at det er genseren som ga henne utslettet, er at hun ikke hadde gjort noe annerledes enn vanlig.
– I tillegg fikk jeg bare utslett der genseren hadde vært inntil kroppen. Det var ikke på brystene, der jeg hadde hatt BH på, sier hun.
Hun har ikke hatt allergiske reaksjoner før, og har heller ikke fått det igjen etter at hun sluttet å bruke genseren.
– Jeg hev av meg genseren og fikk skrubbet meg. Det gikk over til neste dag, sier Pedersen om utslettet.
Genseren hadde hun nettopp kjøpt, og hatt på seg på jobb en arbeidsdag.
Frykter kollaps: Får sekker fulle av Temu-produkter
– Den kjentes helt vanlig ut, sier hun.
– Det er mange som bestiller klær fra Temu, så jeg tenker at det er viktig å få ut informasjon til andre.
Stanser salget
Temu opplyser som nevnt via sin svenske pressekontakt Michael Falk at de har stoppet salget av produktet mens saken undersøkes.
– I Temu kontrollerer vi selgerne og produktene på vår plattform nøye for å sikre at de har den kvaliteten som kreves i de markedene vi er aktive i, sier Falk til TV 2.
Ifølge Falk skriver alle selgerne under på en avtale der de garanterer at deres produkter er trygge og følger reglene i de markedene de retter seg mot.
Likevel har norske forbrukermyndigheter advart mot Temu. Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket har hevdet at plattformen ikke er i stand til å kunne opplyse om det som selges der, møter EUs sikkerhetsstandarder.
– Disse standardene er til for å sikre at produkter som finner veien inn i Europa ikke er farlige eller helseskadelige, har Blyverket sagt.
250 ganger over grensa
Også Miljødirektoratet har vært ute med pekefingeren. De fant i sommer for eksempel en bordbeskytter fra Temu med 250 ganger mer plastmykner enn det som er lovlig.
Produktet ble fjernet fra Temus sider.
Falk understreker at Temu også gjør tilfeldige kontroller selv for å sikre seg at produktene følger sikkerhetsstandarder.
Temu på topp i Norge
Nesten alle nordmenn har handlet i en utenlandsk nettbutikk det siste året, og Temu topper listen av nordmenns digitale butikkvalg.
Sammenlignet med svenskene handler nordmenn mye mer på nett i utenlandske butikker. Mens 85 prosent av nordmenn sier de har handlet på nett det siste året, sier kun 65 prosent av svenskene det samme, ifølge en ny undersøkelse fra Postnord.
Pandemien er en av grunnene til denne forskjellen i handlevaner, ifølge Postnord.
– Samfunnet i Norge stengte helt ned, og mange ble tvunget til å handle på nett for første gang. Dette har nok endret netthandelsvanene våre. I Sverige var de fysiske butikkene langt mer tilgjengelige under covid-19, forteller markedsanalytiker i Postnord, Victoria Ilich.
For nordmenn er kinesiske Temu den mest populære nettbutikken, etterfulgt av europeiske Zalando og amerikanske Amazon. Og vi handler mye mer på Temu enn vår svenske nabo, hvor Amazon er mer etablert, sier Postnord.
51 prosent oppgir at lave priser er grunnen til at de handler i slike utenlandske nettbutikker, ifølge selskapet.
(©NTB)
– Hvis vi mistenker at noen produkter ikke følger reglene, så reagerer vi og tar bort produkter som ikke holder mål, sier Falk.
Han sier også at kunder kan levere tilbake produkter innen 90 dager for å få full erstatning.
– Lite kontroll
Ingrun Grimstad Klepp er professor i klær og bærekraft ved forbrukerforskningsinstituttet Sifo.
Hun understreker at hun ikke kjenner til sammenligning av klær fra forskjellige nettbutikker.
– Generelt er det slik at mange klær inneholder uønskede eller forbudte kjemikalier, og reaksjoner på klær er ikke så uvanlig, sier Klepp til TV 2.
– Klær lages ofte på samme fabrikker, uavhengig av hvem som forhandler dem, og Kina er en av de store produsentlandene, sier professoren.
Hun sier det er uendelig mange kjemikalier som brukes, og at det generelt er lite kunnskap og kontroll nedover i verdikjeden.
– Med unntak av Svanemerkede og lignende klær, vil jeg si at kontrollen med klærs kjemikalieinnhold generelt er dårlig.
Både positivt og negativt
Klepp ser både positive og negative sider ved utvikling av netthandel som er organisert fra produksjonslandene, som Kina.
– Verst er den måten de skrur til overproduksjon og hastighet, med stadig nye produkter og stadig lavere priser.
– På den positive siden ligger et «postkolonialt perspektiv». Slik vi har kjent bransjen siden 1980, har produksjon og forurensing både fra produksjon og avfall, stort sett havnet i fattige land, mens pengene har havnet i Vesten.