For kort tid siden begynte et juridisk notat å spre seg i det politiske miljøet i Fredrikstad.
Her står det at politikerne ikke har grunnlag for å stanse Viken Park, som vil bli et av Norges største naturinngrep:
«I denne saken foreligger det flere grunner som hver for seg – og samlet – tilsier at vedtakene uansett ikke kan omgjøres», heter det i notatet.
Dette har vakt reaksjoner i flere politiske partier i østfoldbyen. Noen oppfatter det som at de ikke kan si nei til å godkjenne næringsparken som er planlagt i naturområdet Tofteberg.
– Notatet har en ordlyd som oppleves skråsikkert slik at beslutningstakere skal bli beroliget på at de trygt kan vedta planen, sier MDGs Gunhild Vigdisdatter.
Den juridiske vurderingen er laget av advokatkontoret Thommessen og ble bestilt av utbyggeren av Viken Park som er GG-gruppen.
Notatet ble først bare sendt til Arbeiderpartipolitikere og LO-kretser i byen; ikke til alle politikerne i Fredrikstad.
Likevel har det nådd hele bystyret.
– Det burde vært sendt til alle gruppeledere i kommunestyret i Fredrikstad, dersom det var tenkt som en del av den åpne demokratiske prosessen behandlingen av Viken Park skal være, sier gruppeleder for Bymiljølista Jonas Qvale.
Avgjøres snart
Sist uke ble det flertall i planutvalget for at Viken Park-planene kan fortsette. 28. november kommer saken opp i formannskapet, før bystyret endelig skal ta stilling 12. desember.
– Høyre ser Viken Park som veldig nødvendig i forhold til næring og utvikling av regionale områder, sa Inger Christine Apenes i Høyre til NRK.
Carsten Lier er kommunikasjonsrådgiver for utbyggeren, og forklarer hvorfor det juridiske notatet ble bestilt.
– Dette var for å bidra til en bredere belysning av saken, sier han.
Han viser til NRKs sak der ekspert på plan- og bygningsrett, Nikolai Winge, mente at naturen er sviktet og ikke kartlagt godt nok i en tidlig fase i Viken Park-prosjektet.
Gått for lang tid
Det er advokat Simon Ulleland hos Thommesen som har signert notatet.
Her slås det fast at kravene til konsekvensutredninger er fulgt og at lokalpolitikerne ikke kan bruke dette som argument for å stanse utbyggingen.
Ulleland mener heller ikke at departementet eller statsforvalteren har grunnlag for å gjøre det.
Det begrunner han særlig med tre forhold:
- Det vil være til stor skade for utbygger, som har hatt betydelige kostnader med prosjektet allerede og har fulgt alle spilleregler.
- Det har gått lang tid siden prosjektet enstemmig ble tatt inn i arealplanene i kommunen (juni 2020)
- Eventuelle saksbehandlingsfeil er ikke av alvorlig art.
Les hele notatet fra advokatfirmaet Thommessen her:
– En trussel mot lokaldemokratiet
Plan- og bygningsekspert Nikolai Winge mener notatet fra Thommessen-advokaten er egnet til å skremme lokalpolitikerne fra å si nei til nedbyggingen.
– Notatet gir inntrykk av at det handlingsrommet ikke finnes. Politikerne har vidt handlingsrom til å stanse planforslag eller endre vedtatte planer, understreker han.
Her mener Simon Ulleland i Advokatfirmaet Thommessen at han blir misforstått.
– Vi har ikke gitt uttrykk for at politikerne ikke har et slikt handlingsrom. Vi har kun påpekt at det er en høy terskel for å erklære de tidligere vedtakene i prosessen for ugyldige.
Samtidig får advokatfirmaet Thommesen kritikk for den juridiske forståelsen og for at notatet overleveres til lokalpolitikere rett før endelig vedtak.
– Det skaper tvil og usikkerhet hos politikere og egentlig truer dem til å vedta noe som de kan egentlig si nei til. Det er en trussel mot lokaldemokratiet, sier Winge.
Ulleland mener saken er snudd på hodet.
– Alle er enige om at det er opp til politikerne om de skal vedta planforslaget eller ikke, legger han til.
Les alle tilsvarene fra Thommessen her:
Politikere delt om notatet
Notatet fra Thommesen har møtt både applaus og sterk kritikk i det lokalpolitiske miljøet i Fredrikstad.
Blant kritikerne er MDGs gruppeleder, Gunhild Vigdisdatter.
– I utgangspunktet tenker jeg at en seriøs utbygger og et etablert advokatfirma bør ha bedre vurderingsevner og opptre mer rettskaffent enn dette, sier hun, og viser til at notatet skaper inntrykk av at politikerne ikke kan snu i utbyggingssaken.
Les flere av reaksjonene her:
Caroline Bergli Tolfsen
Vil ikke påvirke
– Vår holdning er at slike vurderinger ikke skal påvirke våre standpunkter eller beslutningsprosesser, skriver gruppeleder for Fredrikstad Senterparti Rune Solmyr.
Privat
Ikke sendt til SV
– Dette brevet er, meg bekjent, ikke sendt til oss som er mot Viken Park. Jeg kjenner bare deler av innholdet, sier Silje Jarild Waters, gruppeleder for SV i Fredrikstad.
Christian Nicolai Bjørke / NRK
Et skremmebrev
– Slik det ser ut nå virker det mest som at dette er sendt rundt for å «skremme» representanter fra enkelte partier inn i rekke igjen, sier Hannah Berg i partiet Rødt.
Caroline Bergli Tolfsen
Inneholder feilvurderinger
Notatet inneholder feilvurderinger og en ordlyd som oppleves skråsikkert slik at beslutningstakere skal bli beroliget på at de trygt kan vedta planen.
I utgangspunktet tenker jeg at en seriøs utbygger og et etablert advokatfirma bør ha bedre vurderingsevner og opptre mer rettskaffent enn dette, sier gruppeleder i MDG, Gunhild Vigdisdatter.
Fredrikstads ordfører Arne Sekkelsten (H), som selv er advokat, mener at notatet fra advokatfirmaet er uproblematisk.
– Jeg mener det er et positivt bidrag til å opplyse saken, sier Sekkelsten.
Det samme sier Arbeiderpartiets gruppeleder i Fredrikstad, tidligere ordfører Siri Martinsen.
– Som politiker får vi en rekke e-poster, telefoner og innspill når vi behandler saker, det er normalt. Vi tar med oss alle innspill videre inn mot behandling i denne og andre saker.
Martinsen understreker at de har gått til valg på å gjennomføre utbyggingen.
Flere partier har snudd
Både Arbeiderpartiet, Høyre og Frp i Fredrikstad står fast på at de vil ha utbyggingen av Viken Park, som kan bli et av de største naturinngrepene i Norge de senere årene, selv om utbygger er pålagt å bevare den mest sårbare naturen innenfor planområdet.
Flere av de mindre partiene i byen har snudd etter at NRK avdekket svakhetet i kartleggingen av naturverdiene som vil gå tapt.
Senest i oktober ble det foreslått en folkeavstemning over utbyggingsplanene. Denne ble nedstemt av de store partiene som er for prosjektet.
I høst kom også regjeringens Naturmelding, der det slås fast at kommunene må ta mer ansvar for bevaring av natur.
Paradoksalt nok er målet med hele utbyggingen å tiltrekke seg bedrifter i det grønne skiftet.
I et svar til NRK om prosessen rundt Viken Park skriver kommunal- og distriktsminister Erling Sande:
– Eg har tillit til at kommunen gjer grundige vurderingar av planforslaget, med mellom anna konsekvensutgreiing, når dei skal fatte planvedtak.
Helt normalt med slike brev
Helge Eide er områdedirektør for samfunn, velferd og demokrati i KS. Han er klar på at denne type notater til politikere er helt vanlig.
– Det er helt normalt at utbyggere benytter seg av juridisk rådgivning for å få gjennomslag for sine synspunkter i kommunale politiske prosesser, både før og etter de formelle høringsrundene i plansaker, sier han.
Han forklarer at det er opp til kommunens administrasjon å vurdere om disse synspunktene skal legges fram for bystyret.
Publisert 28.11.2024, kl. 05.34