Pål Enger døde i juni – dukket opp på NRK torsdag

3 weeks ago 13



  • Pål Enger døde i juni – dukket opp på NRK torsdag

    Båren til Pål Enger før begravelsesseremonien i Vålerenga kirke i Oslo.

    Båren til Pål Enger før begravelsesseremonien i Vålerenga kirke i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

    Kunsttyven Pål Enger gikk bort 30. juni i år, 57 år gammel.

    Torsdag morgen dukket han likevel i NRKs spiller på nett, i en fersk episode av «Gauteshow», ledet av Gaute Berg Næss og Snorre Kind Monsson, skriver Dagbladet.

    Episoden er den åttende og siste i andre sesong av programserien og tittelen er «Kunstneren, tyven og presten». De to andre gjestene er kunstneren Unni Askeland (62) og prest Einar Gelius (65).

    Enger spilte et par sesonger på fotballaget til Vålerenga på 1980-tallet, og ble kjent i 1988 da han stjal Edvard Munchs «Vampyr» fra Munchmuseet på Tøyen i Oslo. Seks år senere stjal Enger og noen medhjelpere Munchs mest kjente verk – «Skrik» fra Nasjonalgalleriet.

    Kunsttyven fikk i programmet flere spørsmål om tidligere tyverier, blant annet om da han stjal «Skrik». Mot slutten av programmet gikk skjermen i svart – «Til minne om Pål Enger», står det i hvit skrift.

  • Raftoprisen til Cubas mest kjente politiske fange

    Raftoprisen for 2024 tildeles den cubanske kunstneren og menneskerettighetsforkjemperen Luis Manuel Otero Alcántara.

    Raftoprisen for 2024 tildeles den cubanske kunstneren og menneskerettighetsforkjemperen Luis Manuel Otero Alcántara.

    Raftoprisen for 2024 tildeles den cubanske kunstneren og menneskerettighetsforkjemperen Luis Manuel Otero Alcántara.

    Raftoprisen for 2024 tildeles den cubanske kunstneren og menneskerettighetsforkjemperen Luis Manuel Otero Alcántara.

    Raftostiftelsen gir sin årlige pris til cubanske Luis Manuel Otero Alcántara, for «hans kamp mot et autoritært styre gjennom kunsten».

    Otero Alcántara sitter for tiden fengslet og har vært arrestert utallige ganger for sin aktivisme. Ifølge El País er han Cubas mest kjente politiske fange og soner nå en fem år lang dom etter å ha blitt arrestert 11. juli 2021.

    – Kunsten hans er kompromissløst kritisk til begrensninger i ytringsfriheten. Som leder for San Isidro-bevegelsen – et kollektiv av kun

  • Lang kø i morgentimene på Ring 3 i Oslo

    En trafikkulykke og opprydning etter et steinras skaper kø fra Ulven til Smestad på Ring 3 i Oslo i morgentimene torsdag.

    Torsdag morgen oppsto en ulykke mellom en motorsyklist og en bil på Ring 3. Ingen ble alvorlig skadet. I tillegg gikk det et steinras omtrent klokken 5 på samme vei ved Smestad. Store mengder stein har rast ut i veien.

    – Geotekniker har nå hatt en vurdering på stedet, og det må på plass forsterket rassikring på stedet, sier trafikkoperatør Barbro Evensen Vengangen til Nordre Aker Budstikke.

    Høyrefeltet må holdes stengt inntil rassikring er på plass, og det fører til mye kø på stedet. Vengangen ber bilister ta hensyn til hverandre.

    – Enkelte bytter konstant felt hele tiden, så det blir konstant stopp hele veien. Hold god avstand og plassen din, sier hun.

  • To drept av franske sikkerhetsstyrker på øy

    Opptøyene i Ny-Caledonia i mai.

    Opptøyene i Ny-Caledonia i mai. Foto: Nicolas Job / AP / NTB

    To menn ble drept av franske sikkerhetsstyrker natt til torsdag i stillehavsterritoriet Ny-Caledonia, ifølge statsadvokaten i øyriket.

    Dermed er 13 drept i uroen de siste månedene. Det skal dreie seg om en mann på 30 år og en annen på 29 år.

    Skytingene skjede under nattlige kamper mellom fransk politi og sivile i bygda Saint Louis, som er et kjerneområde for separatistbevegelsen. Politiet leter også etter en rekke andre mennesker som mistenkes for å ha bidratt til angrep mot politiet.

    I midten av m

  • Vemund Sveen Finstad

    18 min

    Kina og Japan i samtaler etter at gutt (10) ble drept

    En ti år gammel gutt ble onsdag knivstukket nær en japansk skole i den kinesiske byen Shenzhen.

    Guttens far er japansk statsborger, mens moren er kinesisk. Talsperson for kinesiske myndigheter, Lin Jian, har fortalt at angrepet var et «individuelt» tilfelle. Gutten mistet livet i angrepet.

    «Kina og Japan kommuniserer om saken», sa Lin på en pressekonferanse torsdag, melder Reuters.

  • Flere strømkunder får feil avregning av forbruk

    Reguleringsmyndigheten for energi (RME) vil følge ekstra med på nettselskapene fremover. Flere strømkunder får nemlig feil avregning av sitt faktiske forbruk.

    De som bruker strøm når prisen er lav, skal få lavere strømregning. Det viser seg at det ikke alltid er sånn likevel, fordi rapporteringen av strømforbruket ikke alltid stemmer.

    Nettselskapene sender informasjon om kundenes strømforbruk fra AMS-måler til Elhub, som fører statistikk over timeverdiene som rapporteres. Det skal sikre at folk ik

  • Nord-Korea bekrefter rakettoppskytinger

    Et bilde fra nordkoreanske myndigheter som angivelig viser en rakettoppskyting.

    Et bilde fra nordkoreanske myndigheter som angivelig viser en rakettoppskyting. Foto: AP / NTB

    Nord-Korea sier landets leder Kim Jong-un overvar tester av to typer raketter onsdag, hvorav én av typene som ble testet trolig er for et atomstridshode.

    I tillegg skal en av rakettypene kunne bære et konvensjonelt stridshode på 4,5 tonn. Testene ble utført mot mål på bakken, noe som er usedvanlig for Nord-Korea. Landet pleier å utføre slike tester i Japanhavet.

    Kim sier ifølge statlige nordkoreanske medier at landet må «styrke atomstyrken» og skaffe «overveldende offensiv kapasitet innen konvensjonelle våpen».

    Onsdag opplyste det sørkoreanske forsvaret at Nord-Korea hadde testet flere raketter.

  • Dyrtid og renteoppgang gir vekst for billigkjedene

    Folk trekkes mot billigkjeder med stort utvalg når de har strammere budsjett.

    Folk trekkes mot billigkjeder med stort utvalg når de har strammere budsjett. Foto: Lise Åserud / NTB

    Forbrukerne går til billigbutikkene når de har dårligere råd. Høyere rente og dyrtid har gitt vekst for lavpriskjeder, viser Virkes Handelsrapport for 2024.

    Bransjene med sterkest vekst i år er dyrebutikk og klokker. Det er også sterk vekst for kjeder med stort vareutvalg, slik som billigkjeden Normal, skriver Virke i en pressemelding.

    – Normal har vært godt posisjonert i møte med økningen i levekostnadene, og at forbrukerne er blitt stadig mer prisbevisste, sier administrerende direktør Bernt G. Apeland i Virke.

    Butikkene som har hatt størst vekst i år, har vært dyrebutikkjeden Musti, bilrekvisitakjeden Thansen i tillegg til Normal. Apeland legger til at forbrukerne ikke i like stor grad tar seg råd til større investeringer – det som kalles kapitalvarer.

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 18.09.2024 09:28

Read Entire Article