Overgrepssiktet trener: Her ønsker han alle barn velkommen til «barnas time»

2 hours ago 7



Foto: Marte Gundersen

– Da jeg hørte om saken i Lyngdal, fikk jeg vondt i magen. Vi burde ha anmeldt, sier styrelederen i idrettsklubben.

Publisert: 12.10.2024 11:52

En trener for Lyngdal idrettslag er arrestert, siktet for gjentatte fysiske overgrep mot barn under 14 år og for seksualiserte fremstillinger av barn. Mannen i 30-årene har vært innom flere idrettsklubber tidligere.

Rundt 2006 meldte han seg til tjeneste for en idrettsklubb på Østlandet. Mellom 20 og 30 barn var med i klubben hvert år, de aller fleste gutter. Den unge ildsjelen ville gjerne bidra og kunne hjelpe hovedtreneren med å arrangere treningsturer og ulike øvelser, forteller klubbledelsen.

Mannen har selv fortalt offentlig at hans egen familie ikke var så aktiv og ikke fulgte opp idrett tett da han vokste opp.

– Vi kjente til familien og visste at han hadde hatt vanskelige oppvekstvilkår. Vi følte omsorg og ville hjelpe ham, sier styrelederen i klubben til Aftenposten.

Aftenposten har anonymisert klubben, blant annet for ikke å bidra til å identifisere treneren.

Siktede er varetektsfengslet med full isolasjon og medieforbud frem til 9. november. Det har derfor ikke vært mulig for Aftenposten å gi ham adgang til å imøtegå alle opplysningene i denne saken. Mannens forsvarer har heller ikke ønsket å kommentere artikkelen.

Les også

Overgrepssaken i Lyngdal: Varselet som forandret alt

Skal ha kjørt klubbens barn

– Den nye hjelpetreneren var positiv, raus og imøtekommende og sa alltid ja til å hjelpe til. Han ble godt likt, og barna fikk stor tillit til ham, forteller styrelederen.

En annen leder sier til Aftenposten at de etter noen år ble gjort oppmerksomme på at assistenten kjørte rundt med klubbens barn i ulike leiebiler, for eksempel til trening.

– Da jeg hørte rykter om kjøringen, dro jeg selv ut for å sjekke om det stemte. Jeg så med egne øyne at han hadde barn i bilen, forteller klubbens kasserer.

På den tiden var hun styreleder.

Barna: Skjedde ikke noe

– Mannen ble observert kjørende rundt med ett til to barn fra klubben i bilen, bekrefter dagens styreleder.

Klubben tror det i alt kan ha dreid seg om syv–åtte barn.

– Da kontaktet vi foreldrene til barna det gjaldt og ba dem snakke med ungene sine. Beskjeden fra barna var at det ikke hadde skjedd noe upassende i bilen, sier han.

Ifølge de to lederne konfronterte de likevel hjelpetreneren med kjøringen.

– Han benektet å ha kjørt med barn i bilen, helt til han ble konfrontert med når og hvor vi hadde sett ham, forteller kassereren.

Konfrontert med underslag

Ikke lenge etter tok de ham i å underslå penger foreldre hadde betalt for en treningsleir, opplyser de to klubblederne.

– I 2014 underslo han rundt 20.000 kroner. Da avsluttet vi arbeidsforholdet, sier styrelederen.

– Erkjente han å ha underslått penger?

– Han gikk med på en nedbetalingsplan vi laget.

Aftenposten har sett planen og dokumentasjon som viser kommunikasjon rundt tilbakebetaling av pengene. Ifølge de to lederne betalte han aldri.

Likevel anmeldte de ikke forholdet.

Vondt i magen

– Vi følte med ham på grunn av oppveksten. Men da jeg hørte om saken i Lyngdal, fikk jeg vondt i magen. I dag tenker jeg at vi burde anmeldt underslaget, sier dagens styreleder.

– Hadde han hatt det på rullebladet, kan det hende Lyngdal idrettslag hadde tenkt annerledes da de skulle ansette trener.

I dag er det krav om politiattest for alle som skal ha oppgaver innen idretten, som innebærer et tillits- eller ansvarsforhold til mindreårige. Til NRK har politiet bekreftet at den siktede treneren leverte dette.

Men det er ikke alle typer lovbrudd som tas med i den typen politiattest som kreves i idretten. De fleste lovbrudd skal heller ikke tas med hvis det er gått et bestemt antall år siden forholdet fant sted, står det i Politiregisterloven kapittel 7.

Skulle ha «Barnas time»

I 2015 flyttet mannen til Sørvestlandet, ifølge skattelistene. Her kom han i kontakt med et lokalt idrettslag og skiskyttergruppen deres, der han etter hvert gikk inn i styret.

Leder for gruppen forteller at mannen var en lokal ressurs han fikk anbefalt, men at han aldri var veldig aktiv i klubben.

I oktober 2022 ble mannen med i teamet til et treningssenter, der han skulle ha «Barnas time» to ganger i uken.

I en video reklamerte mannen for tilbudet.

Foto: Skjermdump

Men ifølge ledelsen på senteret ble det kun gjennomført én time før tilbudet ble lagt ned, da det ikke møtte opp nok barn.

Hadde flere verv i Lyngdal

Men det var i Lyngdal idrettslag siktede var mest aktiv. Aftenposten vet ikke nøyaktig når han begynte i klubben, men han tok etter hvert på seg flere ulike verv. Han var leder for et fotballag for gutter, og han var engasjert i en fritidsordning for skoleelever i regi av klubben.

Det siste innebar at han styrte økonomi, planlegging og medlemskap, fortalte han til lokalavisen. Opp mot 50 barn møttes tre ganger i uken for å prøve ut ulike idrettsaktiviteter, enten på stadion eller i den lokale svømmehallen. Han hadde to ungdommer som hjalp til. Stillingen var på rundt 18 timer i uken.

Men han brukte ofte mer tid, og foreldrene reagerte på at han ofte jobbet når han skulle ha fri, sa han til avisen.

Mannen ble hedret for innsatsen i lokalmiljøet.

I april 2023 hentet han nøkkelen til idrettslagets nye niseters bil, som skulle brukes i klubbens ungdomsarbeid, ifølge en artikkel i lokalavisen.

En av idrettslagets biler. Dette er ikke bilen han skal ha hentet nøkkelen til i 2023. Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Varslet i sommer

Det var i slutten av juli i år at en far varslet politiet om mannens upassende oppførsel. Da var han trener for guttelaget. To uker senere varslet en mor om det samme.

Virksomhetsleder for barnehage og grunnskole i Lyngdal kommune, Bente Ingebretsen, sier at hun ikke er kjent med noen varslinger knyttet til den siktede mannens rolle i tilbudet for skoleelever.

– Dette er et privat tilbud, men skolene tar sitt ansvar ved å være ekstra observante på om noen barn trenger ekstra oppfølging. Vi har helsesykepleier på hver enkelt skole, hvis en elev trenger noen å snakke med, sier hun.

16. august ble treneren arrestert. Han sitter i dag varetektsfengslet. Forsvarer Bjørge Usteud Tveito har tidligere sagt at idrettslederen «i det alt vesentlige» erkjenner forholdene i siktelsen.

Tveito har ikke hatt kommentarer til opplysningene i denne artikkelen.

Read Entire Article