Rangnick stusser over norsk skjebne: – Blir veldig overrasket

2 hours ago 7



Og Østerrike-sjefen Ralf Rangnick (66) mimrer også om sin rolle rundt Erling Braut Haalands første skritt i sitt europeiske eventyr.

 Ralf Rangnick klør seg i hodet over Norges trøbbel. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG

Publisert: 12.10.2024 11:51

Den østerrikske landslagssjefen svarer et kontant «ja» da han får spørsmål om han er overrasket over at Norge ikke har vært i mesterskap siden 2000.

Rangnick lar stillheten fylle pressekonferanserommet i den lille «fjellspa-byen»«fjellspa-byen»Byen er klassifisert som «luftkurort», som bokstavelig talt betyr «fjellspa». Det er et tysk uttrykk som definerer steder med luft som regnes som ekstra helsebringende. Windischgarsten – en drøy time fra kamparenaen i Linz.

– Se på spillerne og se på klubbene de spiller i. Vi har snakket i 20 minutter om Haaland nå. Bare se på Sørloth, Nusa... Hvis de ikke kvalifiserer seg til VM, så blir jeg overrasket, utdyper Rangnick.

 Erling Braut Haaland satte inn sitt 33. og 34. landslagsmål for Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det er kanskje ikke så overraskende at Erling Braut Haaland er det store samtaleemnet i Østerrike – slik Rangnick også påpeker.

Man trengte ikke all verdens språkøre for å fange opp at «Haaland» var en gjenganger i den tyske delen av pressekonferansen. Og det fortsatte da de norske journalistene fikk slippe til.

Med to mål mot Slovenia utslettet Haaland den «lengstlevende» målrekorden i Europa. Jørgen Juves rekord på 33 mål sto i 90 år før Haaland både tangerte og slo rekorden på Ullevaal torsdag.

Det vekker oppsikt utenfor landegrensene. Storavisen The Times skriver at det nå er den ungarske fotballegenden Ferenc Puskás som nå innehar den lengstlevende, stående rekorden.

Real Madrid-legenden scoret 84 mål for Ungarn – det siste i 1956. Det er altså 22 år til rekorden er like gammel som Juves rekord var da Haaland tok den.

– Han er en fantastisk spiller. Han har tatt store steg og er en av de beste spillerne i veien. Vi må være forsiktige, men det er ikke bare ham. Vi må håndtere det som et lag. Vi gjorde det bra mot ham i den første kampen, så vi må gjøre det nå, sier Østerrike-spiller Marcel Sabitzer.

 Marcel Sabitzer er blant de mest profilerte og rutinerte spillerne på Østerrike. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Norge ankommer Linz lørdag ettermiddag. I Østerrike er Erling Braut Haaland på mange måter tilbake der det europeiske eventyret startet.

– Jeg var litt involvert da Red Bull Salzburg signerte ham fra Molde. Da jeg var fotballsjef i Red Bullfotballsjef i Red BullHead of Global Soccer, samme rolle som Jürgen Klopp har nå., anmodet jeg lederne om å kjøpe ham til Leipzig. Isteden gikk han til Dortmund for en latterlig sum på 20 millioner euro, sier Rangnick til VG.

Han fortsetter:

– Jeg vet hvor god han er. Vi så det til og med da han ikke spilte kamper de seks første månedene for Salzburg. Det er utrolig at han bare spilte to kamper fra start på de seks månedene. Akkurat nå setter han standarden for alt i sin posisjon. Han er den beste, kanskje sammen med Mbappé, men hvis du ser på den nåværende formen til spillerne er han definitivt den beste.

– På hvilken måte kunne du se det? spør VG.

– Han er et naturfenomen. En spiller med den størrelsen, med den farten og avslutningene... Jeg vet ingen andre spiller som kan hoppe så høyt, kanskje Sesko. Han er fysisk sterkere og det siste touchet når han skal score mål, er bare eksepsjonelt. Det var synlig allerede de seks månedene, sier Rangnick.

Husker du da VG møtte Haaland i Salzburg?

Norge topper Nations League-gruppen før søndagens bortekamp i Østerrike.

NB! Ingen har klart å slå rekorden til danske Poul Nielsen. Han scoret 52 mål for Danmark, det siste i 1925. Rekorden er imidlertid tangert av Jon Dal Tomasson, som scoret sitt siste mål for Danmark i VM i 2010.

Hør VGs ferske podkast om landslaget – tilgjengelig overalt:

Read Entire Article