Overraskes av Knutsen: – Det som er så fascinerende

3 days ago 8



Siden Glimt ble et topplag har Kjetil Knutsen fascinert og provosert, samtidig som laget hans har levert sjokkresultater. De som følger ham tettest vet hva som ligger bak.

 Kjetil Knutsen er ansiktet utad for Glimts enorme suksess de siste årene. Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Steffen Stenersen, VG

    Steffen Stenersen, VG

Publisert: 03.10.2024 12:07

– Man kan si at det er samme fyren.

Glimt-spiller Håkon Evjen ler og får en arm rundt seg fra trener Kjetil Knutsen. Så enkelt er det ikke å sitte å analysere egen trener når han sitter rett ved siden av.

Fra Glimt tok sølv i 2019 og til i dag være norsk fotballs ubestridte ener, har Kjetil Knutsen vært en maktperson i norsk fotball. En som har tydelige meninger, som er intens i sitt daglige arbeid og som vet hvordan han vil ha det.

Sist uke ledet han Glimt til nok en bragd i Europa mot Porto, torsdag kl. 21.00 venter Union St. Gilloise borte.

Knutsen har også blitt linket til større klubber:

– Det som er så fascinerende er at i takt med suksessen laget han har hatt og måten eventyret har vokst, så er Kjetil Knutsen like dedikert før hver eneste trening som da han kom. Flammen hans er ekstrem, sier Freddy Toresen til VG.

Freddy Toresen

Avisa Nordland

Det er antagelig nesten bare Berg-familien som kjenner Glimt bedre enn Toresen, etter over 25 år som journalist i Avisa Nordland.

Han påpeker noe han mener er spesielt med Knutsen: Treningene mandag formiddag etter kamp søndag ledes av Knutsen. Der mange andre hovedtrenere ville overlatt det til assistenten, leder Knutsen også de treningene med like stor ærgjerrighet.

Patrick Berg har vært hjertet i Knutsens maskineri, sett bort fra et opphold i fransk fotball.

– Hvis det er noe forskjell så er det at han er enda mer motivert. All ære til Kjetil som virkelig brenner for det her. Han kommer inn hver dag og tyner ut hver lille prosent han klarer, sier Berg.

Vi går tilbake til Håkon Evjen. Han har vært ute og kjent på nederlandsk og dansk fotball, før han nå er tilbake igjen i Knutsens armer. Merker han noe forskjell?

– Jeg tror man har tatt noen steg som klubb når det kommer til hvordan man vil ha det. Jeg kjenner igjen utrolig mye av det gode og trygge som jeg følte på før jeg forlot. Det har bare blitt hakket bedre. Det er en fin følelse å komme hjem til at ting er bedre, sier Evjen.

Håkon Evjen

Glimt-spiller

Toresen i Avisa Nordland viser til at spillerne peker på en trener som er i konstant utvikling. Det samme gjør Knutsen selv på spørsmål om han har lært noe eller forandret seg gjennom årene med suksess?

– Det håper jeg. Vi snakker mye om prestasjon og utvikling i Glimt og det gjelder ikke bare spillerne, men alle som er ansatt i Glimt. Forhåpentligvis utvikler vi oss på lik linje med spillerne. Det vi har opplevd i Europa har vært ekstremt lærerikt og et privilegium å være med på. Jeg tror at vi når vi en gang tenker tilbake på det, så vil man se på det med en viss ydmykhet, sier Knutsen.

Han pleier alltid å være ærlig i media om lagets prestasjoner:

Til tross for mange år med en intens trener som Knutsen, virker Glimt å ha unngått en intern slitasje slik mange trenere har opplevd før. Med Glimts skyhøye krav og en trener som henger over deg hele tiden.

– Han er en mann som krever sitt, sier Vegard Leikvoll Moberg.

I dag Mjøndalen-spiller, men bergenseren har over hundre kamper under Kjetil Knutsen.

– Glimt er veldig flink til å bytte på hvem som snakker i garderoben. Det er ikke hver dag Kjetil trenger å si noe. Jeg har tenkt flere ganger at det er en fin balanse der, sier Moberg til VG.

Vegard Leikvoll Moberg

Tidligere Glimt-spiller

Toresen peker på en rullering i troppen gjennom mange år.

– Det har vært store utskiftninger hele veien som jeg tror kanskje balanserer slitasjen. Så er det interessant å se at mange som dro ut og fikk oppleve drømmen, kommer tilbake og signerer langtidskontrakter, sier AN-journalisten.

Knutsen har det også i seg å provosere. Senest etter braktapet mot Brann tok han tak i straffesituasjonen til hjemmelaget som han var rykende uenig i.

At folk reagerer, tror ikke Moberg at Knutsen bryr seg særlig om.

– Han gir totalt faen på sin måte. Det er en av styrkene til Kjetil: Fokuset på seg selv og det å bry seg veldig lite om andre sine meninger, sier Moberg, som i høyeste grad kjenner igjen den treneren han forlot for noen sesonger siden.

Foto: Trond R. Teigen / NTB

Så da får vi avslutte med Dagbladets spørsmål til Kjetil Knutsen, som lurer på om de ærlige tilbakemeldingene i media handler om taktikk eller følelser.

Som gir et godt eksempel på en trener som er elsket – og hatet.

– For meg er det sånn at jeg får spørsmål om ting. Det som er viktig for meg er å svare ærlig på ting. Det gjelder vår prestasjon. Så mener jeg at vi i norsk fotball må kunne snakke om dommernes prestasjon på en respektfull måte. Når de i VAR-rommet velger å stoppe spillet i en sånn situasjon, synes jeg det er helt på sin plass at jeg bemerker det etterpå.

– Det er ikke for å være sytete. Jeg prøver først og fremst å snakke om vår situasjon og så synes jeg det var riktig å ta det med i et helhetsbilde.

Read Entire Article