Over åtte av ti er kritiske til Märtha Louise

1 month ago 23



Det er prinsessens håndtering av avtalen med kongen om ikke å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger, som får folk til å reagere.

Hele 85,8 prosent av dem som har en mening, svarer i en fersk måling Verian har gjort for TV 2 at hun har håndtert avtalen svært dårlig eller ganske dårlig. 

Nesten halvparten – 48,7 prosent – mener hun har håndtert avtalen svært dårlig. Det er de eldste som er mest kritiske. 55 prosent av dem over 60 år mener hun har håndtert avtalen svært dårlig.

Temaet blir diskutert i Nyhetskompaniet på TV 2 tirsdag.

Märtha Louise og Durek Verrett solgte nylig rettighetene til bryllupet til Hello! Magazine – og inngikk avtale med Netflix om egen dokumentarserie.

I tillegg ble prinsessetittelen brukt på etiketten til en gin paret lanserte i forbindelse med bryllupet. Ginen ble trukket fra hyllene før den dukket opp igjen i sensurert versjon.

TV 2 har vært i kontakt med kongehuset som opplyser at de ikke vil kommentere saken, mens vi ikke har fått svar fra Märtha Louises manager.

Rammer kongehuset hardt

Skandalesakene rundt kongehuset den siste tiden, rammer kongehusets anseelse i folket.

I tillegg til sakene om Märtha Louise har kongehuset også måttet håndtere voldssaken mot kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby.

53,4 prosent av dem som har en mening, svarer at monarkiets stilling er svekket de siste årene. Bare 3,4 prosent mener at monarkiets stilling er styrket.

Utviklingen er brutal siden 2016. Det er nå 30 prosentpoeng flere som mener monarkiets stilling er svekket enn det var da.

Flere ønsker monarki

Men til tross for de tallene, ønsker flesteparten et monarki dersom Norge på fritt grunnlag skulle valgt en statsform nå. 

 Ole Ebbesen / TV 2
GEIRANGER: Kong Harald og dronning Sonja på vei til vielsen i Geiranger lørdag. Foto: Ole Ebbesen / TV 2

Mens 68 prosent av dem som har bestemt seg ønsker monarki, ligger tallet på nesten 32 prosent for republikk.

Det er faktisk 1 prosentpoeng flere som ønsker seg monarki nå enn i samme måling i 2016.

Ekspert: Ikke overrasket

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen sier han ikke er overrasket over tallene som kommer fram i målingen.

– Jeg skulle gjerne hatt en prat med dem som mener prinsessen har håndtert avtalen godt. Det fremstår som at den avtalen ikke respekteres i det hele tatt, sier han til TV 2.

 Torjus Sagenes / TV 2
KONGEHUSEKSPERT: Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen tror monarkiet fortsatt kommer til å stå sterkt framover. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Samtidig understreker han at støtten til monarkiet som institusjon står sterkt.

– Jeg tror de fleste har et bilde av at dette er en unntakstilstand. Folk har veldig sympati med kongeparet som skal prøve å løse den floken som dette er.

Kongehuseksperten regner med at monarkiets stilling kan bli styrket igjen hvis kongeparet klarer å finne en løsning på problemet med prinsesse Märtha Louises kommersielle virksomhet.

Solberg: Føler med kongefamilien

Høyre-leder Erna Solberg sier at Norge kommer til å forbli et monarki i overskuelig framtid.

– Jeg føler veldig med kongefamilien, og er helt overbevist om at de aller fleste nordmenn gjør det samme, sier Solberg til TV 2.

Hun legger til at kongefamilien som andre familier opplever vanskelige ting, som de da må håndtere i full offentlighet.

 Heiko Junge / NTB
HELT KONGE: Erna Solberg synes det er helt konge at folket fortsatt slutter opp om monarkiet. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det må være utrolig vanskelig, sier Solberg.

Høyre-lederen kaller straffesaken mot Marius Borg Høiby en alvorlig sak, som politiet og rettsvesenet må ta seg av. Den påvirker ikke hennes tillit til kongeparet og kronprinsparet.

– Det er ikke grunnlag for noen debatt om monarkiet. Også denne meningsmålingen viser jo hvor stor støtte de har i folket. Det er omtrent like mange som slutter opp om monarkiet nå som da dere gjorde samme måling for åtte år siden, og det synes jeg er helt konge, sier Solberg.

TV 2 har vært i kontakt med Arbeiderpartiet, som foreløpig ikke har hatt anledning til å kommentere saken.

SV: Synd med skandaler

Andreas Sjalg Unneland i SV mener imidlertid at tiden er moden for en debatt om monarkiet – noe han og partiet lenge har ment.

Det er imidlertid ikke skandalene som bør ligge til grunn for den debatten, mener han.

 Frederik Ringnes / NTB
SV-ER PÅ SLOTTET: SV-erne Kari Elisabeth Kaski og Andreas Unneland ankommer middagen for stortingsrepresentantene på Slottet. Partiet ønsker å avskaffe monarkiet. Foto: Frederik Ringnes / NTB

– Det er tydelig at folk mener at den siste tidens hendelser har svekket monarkiet, men fremdeles er det sånn at monarkiet som institusjon står ganske sterkt i det norske folket, sier Unneland til TV 2.

– Jeg synes det er synd om det er skandaler og denne typen saker som skal føre til at monarkiet blir svekket. Det er trist for monarkiets historie hvis det skal få en uverdig avslutning.

Om tallene

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 800 personer er intervjuet i perioden tirsdag 27. august til mandag 02. september 2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,5 og +/-3,5 prosentpoeng.

  • Klar tale til TV 2s reporter

Read Entire Article