Oslos dyreste leilighet har ligget ute for salg i halvannet år: – Vanskeligere å selge kostbare boliger nå

1 month ago 29



– En del av de rikeste har flyttet fra formuesskatt i Norge til Sveits. De er ikke lenger med i kjøpergruppen for sånne boliger i Norge.

Dette nybygget på Frogner vil først stå klart i 2026. Likevel ble fem av seks leiligheter solgt kort tid etter lansering. Foto: EVE

Publisert: 29.09.2024 14:36

Kortversjonen

– Det er vanskeligere å selge veldig kostbare boliger nå enn for fem år siden.

Det sier Christoffer Askjer. Han er eiendomsmegleren bak Oslos dyreste bolig: en leilighet på Frogner til 80 millioner kroner.

Leiligheten ligger i et nybygg på Balders plass. Planlagt ferdigstillelse er våren 2026.

Foto: EVE

Foto: EVE

Leiligheten er på 300 kvadratmeter med «rett inn-heis» til entréen og takhøyde opp mot 5,5 meter.

I tillegg har den to svære takterrasser, to balkonger og flere garasjeplasser.

Luksusboligen har ligget på markedet i halvannet år, men er ennå ikke solgt. De fire mindre leilighetene i bygget ble derimot solgt før prosjektet ble lagt ut i markedet.

Det er også mulig å kjøpe én halvpart av leiligheten. Dersom toppleiligheten blir delt i to, blir den ene leiligheten 135 kvadratmeter og den andre på 165 kvadratmeter.

– Det er klart at når man selger boliger til 30–40 millioner, så er det et større marked.

Slik vil én av leilighetene se ut dersom toppleiligheten blir delt i to mindre leiligheter. Foto: EVE

Rekordmange luksusboliger på Finn

110 boliger ligger til salgs på Finn med prisantydning over 30 millioner kroner. Dette inkluderer boliger i nybyggmarkedet som ikke er ferdigstilt.

På samme tid i fjor var det 67 boliger.

– Dette er en ny rekord på Finn, og boligkjøperen i luksussegmentet har aldri hatt flere boliger å velge mellom på samme tid, sier Jørgen Hellestveit, som er leder i Finn Eiendom.

Jørgen Hellestveit

Leder i Finn Eiendom

Toppleiligheten på Frogner er for tiden Norges tredje dyreste bolig på Finn. Nybygget blir kun slått av en villa på Nesøya til 89 millioner og en villa til 128 millioner rett utenfor Bergen.

Begge disse boligene har vært til salgs siden sommeren.

Skatteflyktninger påvirker markedet

Det tar lengre tid å selge de dyreste boligene nå enn før. Det fastslår Henning Lauridsen, som er administrerende direktør i Eiendom Norge.

– Det er en del av de rikeste som har flyttet fra formuesskatt i Norge til Sveits. De er ikke lenger med i kjøpergruppen for slike boliger i Norge, sier Lauridsen.

Henning Lauridsen

Administrerende direktør i Eiendom Norge.

I tillegg kan det se ut til at flere av dem som har råd til slike boliger, heller bruker pengene på andre investeringer.

I motsetning til resten av markedet blir ikke luksusmarkedet i særlig grad påvirket av høye renter, forteller Lauridsen.

– Det er en kjøpergruppe som ikke går i banken for å låne penger.

Få utenlandske kjøpere

Samtidig har svak kronekurs gjort at Norge er blitt «billig» for utenlandske turister. Det har vært rekordsommer for Oslo-turismen.

Det er også blitt en trend å reise til kaldere strøk som Norge, for «coolcation». Men til tross for dette er det få utenlandske kjøpere i luksusmarkedet, ifølge Askjer.

Kronekursen har ført til noen flere kjøpere fra Sverige og Danmark i fritidsboligmarkedet, men i realiteten er det få eller ingen utenlandske kjøpere i det ordinære boligmarkedet, sier han.

– Trolig en stigning i aktivitet og priser

Så hvordan er fremtiden for luksusmarkedet i Norge?

– Når det gjelder utflytterne, så er vårt inntrykk at det meste av denne effekten er tatt ut nå, sier Askjer.

Christoffer Askjer

Administrerende direktør i Sem & Johnsen.

Deres oppfatning er at veldig mange av utflytterne egentlig ønsker å bo i Norge, og at utfallet av neste års valg vil påvirke dette.

– Når mediene i det siste har omtalt flere partiers løfter om reduksjon eller fjerning av formuesskatt, har vi fått umiddelbare reaksjoner fra utflyttere i vårt nettverk.

– Vi forventer et normalt marked det neste året i dette segmentet. Trolig med en stigning i aktivitet og priser hvis man har en horisont på et år og mer.


Finn.no eies av Schibsted Marketsplaces. Schibsted Media, som eier Aftenposten, ble skilt ut av Schibsted Marketplaces i juni 2024. Enkelte journalister i Aftenposten har aksjer i børsnoterte Schibsted Marketplaces etter tidligere å ha vært en del av Schibsted-konsernets aksjespareprogram for ansatte.

Read Entire Article