Ingen er fornøyd. Det er rent utrolig, hvor lite staten får ut av 2020,8 milliarder kroner.

1 month ago 22



Misnøyen reiser seg fra alle kanter av det landet finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum er så glad i. Foto: Dan P. Neegaard

Dagen for statsbudsjettets fremleggelse kan innstiftes som nasjonal sutredag.

Publisert: 08.10.2024 06:05

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Forslaget til statsbudsjett ble fremlagt mandag klokken 10.00. Alt klokken 10.02 var det lest og kommentert – med årviss bedrøvelse – av kommunenes interesseorganisasjon KS. Regjeringen gjør nok en gang for lite. Stortinget må gripe inn for å gi kommuner og fylker et helt nødvendig løft, forklarte styreleder Gunn Marit Helgesen.

Ingen leser raskere enn organisasjonene på statsbudsjettdagen. Misnøyen sprutes ut i pressemeldinger som NTB sender videre til alle som vil lese.

Klokken 10.07 meldte Yrkesorganisasjonens Sentralforbund (YS) at regjeringen ikke tar mangelen på arbeidskraft på alvor. 10.09 skrev Frivillighet Norge at regjeringen holder en hel sektor, altså frivilligheten, for narr. Det var stusslig lesning for statsminister Jonas Gahr Støre, som har en fortid som generalsekretær i Røde Kors.

I god tid før lunsj hadde de fleste grupperinger sagt sitt. Regjeringen gjør null for å motvirke det største tilbakeslaget for boligbyggingen siden andre verdenskrig, ifølge Eiendom Norge. Busstilbudet i flere fylker står i fare for å kollapse, varslet Yrkestrafikkforbundet YTF. De økte alkoholavgiftene er et håndslag til grensehandelen og svensk verdiskaping, mente Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF). Statsbudsjettet vil gå ut over undervisning og forskning i hele landet, varslet Forskerforbundet.

Helse og omsorg er en fanesak for alle partier, men det vil seg aldri. «Med dette budsjettet går dessverre hverken pasienter eller helsepersonell en lettere hverdag i møte», skrev president Anne-Karin Rime i Legeforeningen.

I mørke tider er Kirken god å ha. «Vi ønsker å bruke penger på menneskemøter», skrev kirkerådsleder Harald Hegstad. «Men om ikke staten hjelper oss med pensjonskostnadene, vil vi måtte kutte i både administrasjon, prestestillinger og tilskudd til lokalkirken.»

Den som leser alle disse meldingene, må bli slått av dette: Det er forunderlig, hvor lite staten får ut av 2020,8 milliarder neste år. Knapt noen sektor, i år med unntak av Forsvaret, får det som trengs. Alle vil ha mer, men de får det ikke.

Og takk og pris for det. Renten skal ned. Land og folk skal ha en sunn økonomi. Problemet med budsjettet er ikke at nær sagt alle klager, men at det generelt brukes for mye. Gledesdreperne som vil kutte og spare, kunne vært budsjettdagens egentlige helter. Men de er få, og de glemmer å sende ut pressemelding.

Read Entire Article