Publisert: 08.10.2024 06:15
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Diskusjoner om islam og vestlige verdier er vanlige, og forfatter og venstrepolitiker Abid Raja hevder de er i konflikt. Men er dette riktig, eller skyldes det liten forståelse?
For 1400 år siden var både Vesten og den arabiske verden preget av urettferdighet. I denne perioden ble profeten Muhammad født, og hans budskap var svært moderne for sin tid. Hva forkynte han? Og hvordan henger det sammen med dagens debatt om islam og vestlige verdier?
Da profeten Muhammad og hans tilhengere migrerte til Medina, opprettet han det som mange anser som verdens første skrevne grunnlov, kjent som Medinapakten. Denne konstitusjonen inneholdt prinsipper som fortsatt står sentralt i dagens samfunn.
Her er noen eksempler:
- Religiøst og sosialt mangfold: Pakten anerkjente rettighetene til ulike religiøse grupper og garanterte deres frihet til å praktisere sin tro. Islam etablerte tidlig prinsippet om religionsfrihet.
- Rettferdighet for alle: Konflikter skulle løses rettferdig, uavhengig av etnisk eller religiøs bakgrunn, uten diskriminering.
- Sikkerhet og eiendomsrett: Medinapakten beskyttet individers rettigheter og eiendom gjennom lovverk som sikret trygghet for alle borgere.
- Sosial velferd: Zakat, en obligatorisk skatt, bidro til å støtte fattige og trengende, likt dagens velferdssystemer.
- Rådgivende styre: Muhammad praktiserte shura, et råd som ga råd til lederen og var en tidlig form for demokratisk prosess.
Disse prinsippene ligner verdier vi verdsetter i dag, som menneskerettigheter og sosial rettferdighet. Hvorfor fremstilles da islam som uforenlig med vestlige verdier når de har så mye til felles?
Kulturelle forskjeller blir ofte forvekslet med islam, men kjerneverdiene i islam er moral, etikk og rettferdighet. Før man dømmer islam, bør man forstå dens historie. Det er på tide å avklare at islam og vestlige verdier kan eksistere sammen, og at islam slik den er, har mye å bidra med i nåtidens verden.
Izhan Arshad
Moss