Oslo skal få flere grønne lunger. Her kommer de første parkene.

2 weeks ago 9



Oslo skal kutte i budsjettet, men to ting skal byrådet skjerme: Barn og unge og grønne lunger. Her kan du se om det kommer en park i ditt nabolag.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg og miljøbyråd Marit Kristine Vea skal sørge for at asfalt og grus på denne tomten skal omgjøres til en stor park. Foto: Stein J. Bjørge

Publisert: 24.09.2024 14:36 | Oppdatert: 24.09.2024 14:51

Kortversjonen

Det er stort sett grus, ugress og parkeringsplasser på begge sider av den asfalterte gangveien som går mellom BI i Nydalen og Storo senter. Om få år blir stedet ikke til å kjenne igjen.

Det er allerede bestemt at den grå tomten skal omgjøres til park. Nå lover Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og byråd for miljø og samferdsel, Marit Kristine Vea (V), at parken blir 30 prosent større enn den opprinnelige planen. Istedenfor 11,5 dekardekar1000 kvadratmeter blir det en boltreplass på minst 15 dekar. Hvis alt går på skinner, vil parken være klar i 2028.

I Oslo-budsjettet som blir lagt frem onsdag, vil byrådet foreslå å bruke 50 millioner kroner mer på parker og grøntområder sammenlignet med det forrige budsjettet. Ambisjonen er at det skal bli 50 millioner kroner mer hvert år fremover, altså 200 millioner kroner til sammen.

40 millioner årlig skal gå til å bygge ut nye parker og mer nærnatur. 10 millioner blir øremerket til mer vedlikehold.

I tillegg til en større park i Nydalen skal også den planlagte parken på Økern utvides. Kommunen skal i første runde også utvide og utvikle parkarealene på Tøyen. Ovennevnte grøntarealer er under planlegging og prosess. De fremtidige park-tomtene er ikke klare ennå.

God sosialpolitikk

– Ikke alle har tilgang til egne grøntområder eller har en grønn lunge i nærheten av der de bor. Det er viktig for trivsel. Vi mener at det er god sosialpolitikk at alle har tilgang til grønne lunger, sier Solberg.

Der det er ugress ved Sandakerveien 121 i Nydalen i dag, vil Marit Kristine Vea (V) og Eirik Lae Solberg (H) ha en park på minst 15.000 kvadratmeter. Foto: Stein J. Bjørge

– Vi har for lenge bygget ut byen uten å ta hensyn til at nabolag trenger parker og natur. Med klimaendringene vet vi at vi trenger natur, også for å håndtere styrtregn og oversvømmelser. Dette byrådet vil prioritere å lage gode nabolagsparker og gjøre byen grønnere, triveligere og mer klimarobust. Dette er ikke bare bra for naturen selv, det er også den billigste og beste måten å håndtere klimaendringene, sier Vea.

Byrådet vil ikke legge skjul på at grøntområdene i hovedstaden er under sterkt press. Fra 2017 til 2021 ble 9062 dekar vegetasjon bygget ned, mens 4970 dekar ny vegetasjon ble etablert. Det viser tall fra Plan- og bygningsetaten. Tallet tilsvarer en nedgang (netto) på seks prosent i byggesonen.

Dyrt å planlegge i ettertid

Byrådet har flere ganger varslet at det blir et stramt budsjett med kutt på flere områder. Det er likevel to områder der byrådet vil satse istedenfor å kutte. Det ene er barn og unge. Det andre er altså grunn lunger.

– Da vår forfedre planla å bygge byen, sørget de for mange parker i sentrum. Nå bygger vi videre utover byen. Nydalen er et eksempel på et sted med stor fortetting. Det er samtidig et område som er blitt planlagt med for få grøntarealer, sier byrådslederen.

– Det er dyrt å planlegge for park i etterkant, men Nydalen er et eksempel på et område hvor det er nødvendig, supplerer Vea.

 Byrådet vil hvert år bevilge mer penger for at Oslo skal få flere parker. Tomten ved denne gangveien mellom Bi i Nydalen og Storo senter skal få en stor grønn lunge. Foto: Stein J. Bjørge

– Med tanke på store budsjettkutt som dere har varslet: Vil ikke denne satsingen gå utover andre poster?

– Budsjettet blir krevende for Oslo. Men vi er nødt til å gjøre noe nå fordi det er nå flere områder bygges, svarer byrådsleder Solberg.

– Vi ser på det som et kinderegg. Denne satsingen vil gi folk grønne arealer i nærheten av der de bor, det vil hjelpe oss med å håndtere klimaendringer og bevare biologisk mangfold vi har i Oslo, legger Vea til.

Read Entire Article