Ørkenbyen Phoenix med rekordvarm sommer: – Over normalen nesten hver eneste dag

1 hour ago 3



 JUSTIN SULLIVAN / AFP / NTBOver 41 grader – 107 amerikanske Fahrenheit -grader – i Phoenix i juni i år. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP / NTB

Det har vært varmt i Phoenix, Arizona i sommer. Veldig varmt.

onsdag 25. september kl. 03:15

Sommeren 2024 er den varmeste sommeren som noensinne er registrert i delstatshovedstaden Phoenix, ifølge det amerikanske meteorologiske instituttet.

Gjennomsnittstemperaturen for juni, juli og august endte på 37.2 grader, melder avisen Arizona Republic.

Den forrige rekorden rakk ikke stå lenge. Varmerekorden ble satt bare et år før 2024-sommeren toppet den med over én grad.

– I sommer har det vært vedvarende varmt siden i praksis 1. juni. Vi har ligget over normalen nesten hver eneste dag, forklarer Matt Salerno, meteorolog ved National Weather Service Phoenix til avisen.

Ifølge Salerno bidro en tidlig varmeperiode i juni til årets rekord, i motsetning til fjoråret da det ikke ble skikkelig varmt før i juli.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP / NTB

Byen gikk i sommer gjennom hele 113 døgn på rad med temperaturer på over 38 grader.

Dermed smadret 2024-sommeren den forrige rekorden, som ble registrert i 1993. Den gang gikk byen gjennom 76 dager med temperaturer over 38 grader celsius.

Ifølge lokalavisen har sommeren 2024 satt ni nye rekorder for høyeste temperatur og 19 nye rekorder for høyeste minimumstemperatur i byen. Siden 26. mai har maksimumstemperaturen ikke vært under 38 grader.

Her er noen tips for å overleve varmen:

Phoenix har måttet venne seg til mange varme dager. Over de siste fem årene har byen i gjennomsnitt hatt 40 dager med 43 grader eller mer, kontra bare fem dager i begynnelsen av forrige århundre.

– Ting som var sjeldne, blir nå mindre sjeldne. Alle vet at det er varmt her om sommeren, og du tenker «det kan ikke bli så varmt igjen neste sommer», men så blir det faktisk det, sier han.

Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

Flere hundre døde

Varmen har ført til 256 dødsfall i millionbyens fylke så langt i år, og er den antatte årsaken til 393 andre dødsfall.

– Det er for tidlig å forutse hvordan det totale dødstallet vil se ut sammenlignet med i 2023, sier talsperson Nailea Leon i fylkets helsedepartement.

Fjoråret endte med dystre 645 varmerelaterte dødsfall i Maricopa fylke, der Phoenix ligger.

De fleste som har dødd i varmen, er hjemløse personer, som er ekstra sårbare for høye temperaturer.

Dødstallet toppet seg i juli da gradestokken klatret til over 47 grader noen steder i fylket.

 JIM WATSON / AFP / NTBPå grunn av de høye tempraturene har advarsler mot å åpne ild blitt satt opp i staten. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB

Den intense varmen har også ført til økt brannfare. Arizona har i 2024 opplevd en økning i områder som har blitt berørt av skogbranner sammenlignet med året før, opplyser delstatens klimakontor.

De neste ukene ser også ut til å bli varme, ifølge prognoser fra det meteorologiske instituttet.

Read Entire Article