Oppgitt over Harris: – Kan ikke være så jævlig redd for å gjøre feil

4 weeks ago 17



Kamala Harris lever farlig ved å spille trygt. USA-ekspert mener demokraten safer seg til tap.

 Brendan Smilalowski / AFP, Gregory Payan / AP og Jim Watson / AFP
BORTKASTET MULIGHET: En podkastvert, to ulike valg. Donald Trump takker med glede ja til Joe Rogan, mens Kamala Harris spiller trygt og holder seg unna. Foto: Foto: Brendan Smilalowski / AFP, Gregory Payan / AP og Jim Watson / AFP

Publisert 25.10.2024 16:01 Sist oppdatert 5 minutter siden

Fredag slipper podkastveren Joe Rogan en rykende fersk episode med Donald Trump. The Joe Rogan Experience er, ifølge Edison Research, USAs største podkast, med drøyt 200 millioner månedlige lyttere. 

Mange av disse lytterne er unge menn, en velgergruppe Donald Trump har satset aggressivt på å nå ut til under valgkampen. Det er også en velgergruppe Kamala Harris sliter med å overbevise, men fredag kunngjorde Harris-kampanjen at demokraten takket nei til å stille i podkasten. 

Kjøper ikke forklaringen

Årsaken er ifølge Harris-kampanjen en fullbooket timeplan. Beslutningen får Civita-rådgiver og USA-ekspert til å riste på hodet. 

– Jeg tror det er en tabbe. Ikke nødvendigvis en avgjørende tabbe, men en bortkastet mulighet, nettopp på grunn av de unge mennene hun sliter med å nå ut til, sier Løkke til TV 2. 

Professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet er av en annen oppfatning: 

– Harris fisker etter desillujonerte republikanere i forstedene. Dette er middeladrende, godt utdannede og moderate folk med god råd. Altså en helt annen type velgere enn de Rogan snakker til, påpeker professoren. 

Han sliter derimot med å godta forklaringen om at Harris ikke hadde tid til å snakke med verdens største podkastvert. 

–  Beklager, men den kjøper jeg ikke. Hadde hun trodd det økte vinnersjansene hennes, hadde hun klart å finne tid til det. I beste fall er det dårlig planlegging, sier Mjelde. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
SKEPTISK: Forklaringen til Kamala Harris får professor Hilmar Mjelde til å rynke på nesen. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Illustrerer svakhet

Han mener situasjonen illustrerer en av Harris sine største svakheter i valgkampen: 

– Hun fikser ikke intervjuer særlig godt. Hun evner ikke å ta uforutsette spørsmål på sparket. Rogan kunne fort vippet henne helt av pinnen, sier Mjelde. 

Joe Rogans intervjustil kan være både flytende og konfronterende, og dersom Harris stilte, ville hun trolig blitt grundig utfordret. Det mener Løkke at demokraten burde risikert. 

– Det er alltid en risiko å sette seg ned en time eller to med Joe Rogan, men nå er hun i en situasjon hvor hun ikke ikke kan safe hele veien inn, mener Løkke. 

 Douglas P. DeFelice/Getty/AFP
LØS KANON: Joe Rogan er både populær og kontroversiell. Foto: Douglas P. DeFelice/Getty/AFP

Han viser til at Harris i stor grad går for trygge og vante format, noe som neppe er nok til å overbevise de velgerne hun faktisk trenger for å ha kjangs til å slå Donald Trump 5. november. Å spille trygt kan i realiteten være veldig farlig for Harris, mener Civita-rådgiveren. 

– Det er elleve dager til valget.  Hun kan ikke være så jævlig redd for å gjøre feil hele tiden. Hun må vise hvem hun er, ellers kommer hun til å safe hele veien til tap, er den klare beskjeden fra Løkke.

Må endre strategi 

Etter at Kamala Harris ble nominert til demokratenes kandidat, var mediestrategien lenge å unngå intervjuer. Samtidig lot de Donald Trump og JD Vance sine klønete utsagn i media tale for seg, i håp om at det ville overbevise amerikanerne. 

Verken professor Mjelde eller rådgiver Løkke mener strategien kan kalles en suksess. 

–  Jeg mener hun burde hatt en mye mer offensiv mediestrategi langt tidligere. Trump og Vance har vært langt mer synlig i media i høst enn Harris og Walz, sier Mjelde. 

Han understreker samtidig at det ikke er noen automatikk i at den mest høylytte kandidaten går seirende ut, og trekker frem guvernørvalget i Arizona i 2022 som et eksempel: 

– Demokraten Katie Hobbs ble sett som ganske kjedelig, men hun slo den Trump-aktige republikaneren Kari Lake likevel, påpeker Mjelde. 

Skremselspropaganda 

Og hva så med Trumps avgjørelse om å la seg intervjue av Joe Rogan? Eirik Løkke har inntrykk av at all oppmerksomhet er god oppmerksomhet for den frittalende republikaneren. 

– Donald Trump kan finne på å si litt av hvert i sitt intervju med Rogan, men det er ingenting som kommer til å skade ham. Jeg tror enda det finnes ett eller annet han ikke bør si, men jeg er sannelig ikke sikker, sier Løkke om mannen som har fått tilnavnet «Teflon-Trump». 

Derfor har Harris-kampanjen nå endret strategi. I en «Town Hall»-opptreden på CNN stemplet demokraten sin republikanske motstander som fascist og trussel mot demokratiet.

At det er nettopp dette budskapet Harris skal gå ut på, får Hilmar Mjelde til å stusse. 

– I ni år har dette argumentet blitt brukt mot Trump, men det ser ikke ut til å bite, konkluderer professoren. 

 Per Haugen / TV  2
IRRITERT: – Jeg river meg i håret av strategien til Harris, sier Eirik Løkke. Foto: Per Haugen / TV 2

Også Civita-rådgiver Løkke er skeptisk til det han ser fra demokratene på oppløpssiden. 

– Harris-kampanjen har interne målinger og har klart å samle inn 10 milliarder kroner, så de vet jo tydeligvis hva de driver med. Men jeg kan bare kommentere det jeg ser, og det jeg ser får meg til å irritere meg grønn, sier Løkke. 

– Hun klarer ikke svare på hvorfor hun har endret mening fra da hun stilte til valg i 2020, og hun klarer ikke gi et godt svar på økonomi og innvandring, hvor hun har et troverdighetsproblem. Før var Trump «weird», nå er han fascist, og de kjører full skremselspropaganda til det amerikanske folk, sier USA-eksperten oppildnet.   

Og mener Civita-rådgiveren at den nye strategien vil være nok for Harris og demokratene? 

– For å sitere Donald Trump: We'll see. 

Read Entire Article