Ønsker etterforskning av nordmenn som har deltatt i Gaza-krigen

1 month ago 27



7. oktober-angrepene førte til den største mobiliseringen av reservister i Israels historie, der mer enn 300.000 borgere med israelsk statsborgerskap skal ha blitt kalt inn til å forsvare landet.

En NRK-kartlegging viser at det er flere nordmenn blant dem.

Nå har minst en av dem vendt hjem igjen til Norge.

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Sist oppdatert: 29.8.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Redd Barna: – Må etterforskes

Mads Harlem, spesialrådgiver og advokat i Redd Barna, vil at nordmenn som har deltatt på begge sider av Gaza-krigen skal etterforskes for mulige krigsforbrytelser.

Det påhviler norsk påtalemyndighet et ansvar etter både straffeloven og folkeretten å etterforske mulige krigsforbrytelser begått av norske borgere i krigføringen på Gaza.

Pressekonferanse om den terrorsiktede kvinnen

Mads Harlem, spesialrådgiver og advokat i Redd Barna, vil at nordmenn som har deltatt i Gaza-krigen skal etterforskes for mulige krigsforbrytelser.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han sier at straffeloven har et unntak, som gjør at norsk påtalemyndighet ikke trenger å etterforske nordmenn som har deltatt i Gaza-krigen.

Det gjelder ved tilfeller der andre stater enten har startet en etterforskning eller har et bedre utgangspunkt enn Norge til å gjøre nettopp dette.

– At norske borgere nå vender tilbake fra konflikten, gjør at jeg forventer at det undersøkes om disse borgerne kan ha deltatt i krigsforbrytelser.

Kripos ønsker ikke å kommentere hvorvidt de er kjent med om nordmenn har deltatt i Gaza-krigen. Les hele svaret deres lenger nede.

IDF-soldater inne i Gaza. Kun ment for illustrasjon.

NRK har tatt kontakt med en mann i 20-årene som er en av norskisraelerne i kartleggelsen.

Han mener Redd Barnas ønsker om en etterforskning av norske IDF-soldater er politisk motivert.

Hvis Redd Barna vil hjelpe barn, så må de først spørre Hamas om hvorfor de opererer fra skoler og sykehus, og nekter sivile palestinere å flykte fra områder under angrep, sier han.

FN: Terskelen for folkemord er nådd

Ifølge en FN-rapport fra mars, er det grunn til å tro at Israel har begått handlinger som kan regnes som folkemord.

– De israelske angrepene sitt omfang, karakter og de destruktive levevilkårene de har ført til, avdekker en hensikt om å fysisk ødelegge palestinere som gruppe, sa Francesca Albanese, FN sin spesialrapportør for de palestinske områdene.

Special Rapporteur on the Rights Situation in the Palestinian Territories, Francesca Albanese

Ifølge en FN-rapport fra mars er det grunn til å tro at Israel har gått handlinger som kan regnes som folkemord. Francesca Albanese, FN sin spesialrapportør for de palestinske områdene har vært ansvarlig for rapporten.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Albanese mente da at det var tydelige tegn på at Israel har brutt tre av fem lover i FN sin folkemordkonvensjon.

Rapporten peker også på tegn til etnisk rensing.

– Når du kommer hjem, skal vi arrestere deg

I flere land har det vært en debatt om statsborgere fra deres land som har deltatt i krigen på israelsk side, og om de bør etterforskes.

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor varslet allerede i desember i 2023 at sørafrikanske IDF-soldater vil bli etterforsket når de vender hjem igjen.

Naledi Pandor

– Vi er klare. Når du kommer hjem, skal vi arrestere deg, sa Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor til sørafrikanske IDF-soldater.

Foto: EMMANUEL CROSET / AFP

Jeg har allerede utstedt en uttalelse som varsler sørafrikanere som kjemper sammen med eller i den israelske hæren. Vi er klare. Når du kommer hjem, skal vi arrestere deg, sa utenriksministeren på en Palestina-konferanse i mars i år, ifølge Times of Israel.

Sør-Afrika har tidligere beskyldt Israel for brudd på folkemordkonvensjonen.

Også i Frankrike har det vært en diskusjon om de franske IDF-soldatene.

Etter press fra partier på venstresiden, varslet Det franske utenriksdepartementet at de vil etterforske franske IDF-soldater, gitt at det er bevis for at de har begått krigsforbrytelser, meldte den israelske avisen Haaretz i mars.

fransk politiker Thomas Portes

Thomas Portes, fra det sosialistiske partiet La France Insoumise, har jobbet for at franske IDF-soldater skal holdes ansvarlig for mulige krigsforbrytelser de kan ha deltatt i.

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

Kripos: Ingen pågående etterforskning

I en e-post til NRK sier politiadvokat i Kripos, Anette Berger, at det i dag ikke er åpnet etterforskning mot noen som har deltatt i krigen i Gaza.

Politiadvokat Anette Berger

Politiadvokat i Kripos, Anette Berger, sier at norske borgere kan bli etterforsket for krigsforbrytelser begått i konflikter i utlandet, gitt at informasjon indikerer at de har deltatt i slikt.

Foto: Politiet

– Men dagens regelverk sier at dersom man som norsk borger begår eller kan mistenkes for krigsforbrytelser, vil norsk politi ved Kripos i utgangspunktet ha jurisdiksjon for å starte en etterforskning.

Hun sier at det er flere og sammensatte faktorer som spiller inn når de vurderer et grunnlag for en etterforskning.

Politiadvokaten minner også om at man i utgangspunktet ikke gjør noe straffbart ved å slutte seg til regulære styrker.

Kripos opplyser også at de har vært i kontakt med nordmenn som har oppholdt seg i Gaza etter 7. oktober-angrepene, og at de nå følger opp informasjon som har kommet frem gjennom disse samtalene.

Hei!

Mitt navn er Laik Hanbaly, og jeg jobber som journalist i NRK Buskerud. 

Tidligere har jeg laget saker på at eksperter mener at våpen produsert i Norge har havnet i Gaza-krigen, at Rødt ønsker å etterforske nordmenn som kjemper for Israel, og at Norsk folkehjelp mener at norske banker tjener på den israelske okkupasjonen av Vestbredden.

Har du tanker eller tips til saken du nettopp leste? Ta kontakt! 

Publisert 29.08.2024, kl. 09.37

Read Entire Article