Ønsker å gi gratis vaksine: – Et samfunnsproblem

1 week ago 7



På vaksinasjonstoppen i Norge:

MOLDE (TV 2) En sykdomsfeber herjer landet og i Molde mener legene at gratis vaksine er den beste medisinen.

 Arne Rovick  / TV 2
STIKK: Molde har vaksinedekning på 75 prosent for innbyggere over 65 år. Foto: Arne Rovick / TV 2

Publisert 26.09.2024 13:37 Sist oppdatert 21 minutter siden

– Det er et samfunnsproblem at ikke flere vaksiner er gratis, spesielt influensavaksine. Gratis vaksine satt i et program er kjempeviktig, sier assisterende kommuneoverlege Marit Teigen Hauge i Molde. 

Mange gevinster

Hun er på besøk på legekontoret Fem faste i Molde og snakker varmt om vaksinering nå som sykdomsbølgen med både luftveisinfeksjoner, forkjølelse, influensa og covid setter mange ut av spill.

– Gevinsten ved å vaksinere er så stor på individnivå. Man reduserer først og fremst faren for alvorlig sykdom for de over 65 år og som er i risikogruppa. I verste fall kan smitte føre til hjerteinfarkt og hjerneslag, sier Teigen Hauge.

 Arne Rovick  / TV 2
VAKSINEFORKJEMPER: Marit Teigen Hauge er assisterende kommuneoverlege i Molde og er svært engasjert i vaksinering av kommunens innbyggere. Foto: Arne Rovick / TV 2

Det er nå økning av covid-19 og forkjølelsesvirus nå. I tillegg er forekomsten av kikhoste og mycoplasma-infeksjon noe høyere enn tidligere sesonger.

Trine Hessevik Paulsen ved Folkehelseinstituttet trekker frem følgende råd til dem som ønsker å holde seg friske:

– Bruk av munnbind er en mulighet for alle. Munnbind er anbefalt til personer med økt risiko for alvorlig forløp av luftveisinfeksjon, sier Paulsen.

Teige Haugen mener også samfunnet kan hente store besparelser på at en større andel av befolkningen er vaksinert.

– Presset på fastlegetjenesten og sykehusene reduseres. I tillegg reduseres sykmeldingene. Oslo Economics kom jo med en rapport i fjor som viste at samfunnet betalte 1,4 milliarder på tapt arbeidsinnsats som følge av sykdommer som influensa, RS-virus og pneumokokksykdom, sier Teigen Hauge.

I Molde kommune har hennes iver for vaksinering i samarbeid med fastlegekontorene ført til en voldsom oppsving. 

– Vi har koronavaksinert 75 prosent av alle over 65 år. Det er skyhøyt over landsgjennomsnittet som ligger på 53 prosent. Dette har vi klart takket være en fantastisk innsats fra fastlegenes side, skryter assisterende kommuneoverlege.

Også på influensavaksine ligger Molde godt over landsgjennomsnittet på 64 prosent.

Handler om tillit

I Molde sender fastlegene ut SMS til sine pasienter og tilbyr vaksinering, både gjennom vaksinasjonskvelder og når de er inne til ordinære timer.

– Når dette kommer fra fastlegene er det med å bygge tillit i stedet for at det skal komme fra kommunen, mener Teigen Hauge.

På legekontoret tar fastlege Kimberly Gjerde imot Per Pedersen. Han er i risikogruppa og skal få en ny dose med koronavaksine.

– Det er viktig for meg å være vaksinert. Jeg har heller ingen skepsis til vaksinen og stoler på anbefalingen fra legen, sier Pedersen til TV 2.

 Arne Rovick  / TV 2
GRATIS: Per Pedersen får gratis vaksinering mot covid av fastlege Kimberly Gjerde på legekontoret Fem faste i Molde. Foto: Arne Rovick / TV 2

Gjerde har en klar formening om hvorfor Molde er helt i vaksinasjonstoppen, både på influensa og korona.

 Arne Rovick  / TV 2
VAKSINEDRÅPE: Legene i Molde mener gratis vaksine er den beste medisinen mot sykdomsbølgen som herjer. Foto: Arne Rovick / TV 2

– Jeg tror at hovedgrunnen er at det er vi som kjenner pasientene våre best, og vi vet hvem som trenger vaksine. Pasientene stoler på oss og vet at vi tenker på deres beste. Vi vet at hvis vaksinen er gratis, så sender det et signal ut til befolkningen om at den er viktig å ta, og da er det også flere som tar den, sier Kimberly Gjerde.

Sunn skepsis

– Opplever du som fastlege at det er skepsis til vaksinering, og da særlig koronavaksine?

– Jeg mener det er sunt med skepsis og vi kommer bare med anbefalinger ut fra hvem som trenger den. Det er veldig viktig at valget tas av den enkelte, men det er sunt å høre på anbefalinger, sier fastlegen.

Teigen Hauge har stor respekt for skepsisen.

– Skepsisen er størst i den kvinnelige befolkningen og vaksine er jo selvfølgelig et valg den enkelte tar. Vi baserer oss på anbefalingene fra Folkehelseinstituttet som er tydelige på at i risikogruppe vil koronavaksinen forebygge alvorlige sykdommer, sier assisterende kommuneoverlege i Molde.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til TV 2 at regjeringen arbeider med å etablere et voksenvaksinasjonsprogram. Men opplyser samtidig at det er for tidlig å si hva som eventuelt vil være innholdet i et slikt program.

Read Entire Article