Planla millionbrekk – latterliggjorde Norge

3 hours ago 4



Ler av norsk grensekontroll:

Lydopptak avslører hvordan de litauiske tyvene planlegger et millionbrekk i Østfold – og tror at politi og tollere har tatt langhelg.

 Politet

Åsted Norge

PÅ VEI: Lastebilen til venstre er fullastet med barnesykler og på vei ut av Norge. Foto: Politet

Publisert 09.10.2024 11:48

Det er en mørk vårkveld når en trekkvogn og en følgebil kjører gjennom Sverige, med kurs for grenseovergangen på Svinesund.

I kjøretøyene sitter en bande fra Litauen. De vet at Norge nettopp har feiret nasjonaldag, og at det var helligdag også påfølgende dag. 

Det er en såkalt inneklemt fredag – noe mennene planlegger å utnytte. 

– Det er langhelg. Ingenting rører på seg da. I hvert fall burde det ikke det. Det er Norge, det, for faen, sier én av dem.

 Politiet
GOOGLE: Tyvene søkte opp syklene for å finne verdien på dem. Foto: Politiet

Tyvene kommuniserer med hverandre gjennom talemeldinger på appen Telegram – og tror det er en sikker metode. 

Lite vet de at nettopp disse meldingene skal bli avgjørende når de senere blir tatt. 

Millionbrekk

Målet med kjøreturen er et lagerområde utenfor Moss. 

– Det står en plombert konteiner med sykler der, sier én av dem over appen. 

En skjermdump fra tyvenes telefon viser at de bruker Google til å sjekke verdien på syklene.

– Vi får 40.000 i hånda, det er raske penger.

De ankommer industriområdet, og går ut av bilene. Da skrur de løs bommen og bærer den bort, før trekkvognen kan kjøre uforstyrret inn på området. 

Tyvene hekter raskt på den store tilhengeren med sykler, og kjører ut igjen. 

– Alt fint, jeg er rett ved utkjøringen. Vi drar, sier de i lydopptakene. 

 Politiet
I MOSS: Etter å ha fjernet bommen kjører de inn og hekter på en tilhenger, før de drar ut av landet. Foto: Politiet

Stoppet i Danmark 

Tyvene setter kursen mot Sverige igjen, og kommer seg uten problemer over grensen. De er på vei mot Tyskland, og kjører inn i Danmark. Da er det slutt på flaksen. 

Trekkvogna og hengeren blir kontrollert, og da dukker det opp 277 barnesykler.

– De ble pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling i fire uker, hvorpå de satt fire uker i Danmark, så ba norsk politi om en overlevering til Norge, sier politiadvokat Henriette Laache-Sæther til Åsted Norge.

Telefonene til de tiltalte blir beslaglagt, og politiet finner bilder og lydfiler fra Telegram som gir et unikt innblikk i hvordan de har kommunisert under brekket.

Når dansk politi starter etterforskning, viser det seg at to av de tre mennene de har stoppet allerede er etterlyst av norsk politi.

– Vi mener at vi kan knytte en eller flere av disse gjerningspersonene til andre type saker, tidligere saker med samme type modus, forklarer politiadvokaten.

 Stein Stie
UTLEVERT: Her ankommer én av mennene Norge etter å ha sittet fire uker i varetekt i Danmark. Foto: Stein Stie

Stjal for syv millioner

Bare noen måneder tidligere var den samme banden i Sarpsborg, der de med nøyaktig samme fremgangsmåte, tar seg inn på en terminal. 

De har denne gangen to trekkvogner, og stjeler to hengere med blant annet TV-er, Mac-maskiner og kjøkkenutstyr som skulle til Elkjøp.  

Verdien på dette er på over syv millioner kroner.

Fra dette brekket sikret politiet seg DNA fra sporingsutstyr som hadde vært festet til hengerne, og sigarettsneiper på åstedet. Sett sammen med grensepasseringer, trafikkdata og innslag på basestasjoner ble fem litauiske statsborgere etterlyst.

SAMME FRAMGANGSMÅTE: I Sarpsborg stjal banden varer som skulle til Elkjøp. Foto: Politiet

De to som var delaktige i begge tyveriene ble dømt til drøye tre år i fengsel. De anket til lagmannsretten som avviste anken.

Bevisene er sammensatte, men talemeldingene de sendte til hverandre under brekket spiller en sentral rolle i at mennene blir funnet skyldig og dømt.

 Espen Storsve
FORNØYD: Politiadvokat Henriette Laache-Sæther er påtaleansvarlig i saken, og fornøyd med straffen mennene fikk. Foto: Espen Storsve

– Politiet er godt fornøyd med utfallet av den saken her. Så vet vi at denne gjengen er ikke de eneste som holder på med dette her. Men det viser at politiet tar sånne type saker på alvor, avslutter politiadvokat Henriette Laache-Sæther.

Se Åsted Norge på TV 2 mandager kl. 21.40, og når som helst på TV 2 Play.

Read Entire Article