OneWhale: Mener Hvaldimir ble drept av skudd

1 month ago 22



Nå må politiet iverksette etterforskning av det de mener kan være en kriminell handling, sier organisasjonene OneWhale og NOAH.

 Jorgen Ree Wiig, Norwegian Directorate of Fisheries via AP
DUKKET OPP: Hvithvalen Hvaldimir ble først sett i norske farvann i 2019. Her mates hans samme år. Foto: Jorgen Ree Wiig, Norwegian Directorate of Fisheries via AP

Publisert 04.09.2024 10:48 Sist oppdatert nå

– Jeg har tilbrakt svært mye tid med Hvaldimir de siste fem årene og kjenner ham veldig godt, så da jeg så kroppen hans og de mange skadene, kunne jeg umiddelbart se at han var blitt drept av skudd, sier veterinær og leder Regina Haug i OneWhale i en pressemelding onsdag. 

NOAH står også som avsender av pressemeldingen.

Hvithvalen ble funnet død utenfor Stavanger lørdag. Hvalen ble obdusert mandag, men rapporten vil ifølge Veterniærinstiuttet ikke foreligge før om tre uker.

OneWhale-lederen er imidlertid sikker i sin sak:

– Jeg så en kule som satt fast i kroppen hans, så det var ingen tvil om at dette vennlige dyret var blitt meningsløst drept. Vi vil søke rettferdighet for Hvaldimir og håper at noen står frem med informasjon om dette drapet, sier hun.

De to organisasjonene har lagt ved bilder av det som skal vise den skuddsårede hvithvalen:

TV 2 har vært i kontakt Veterinærinstituttet som sier at de ikke kan kommentere skuddpåstandene, men at de vil vurdere å publisere en foreløpig obduksjonsrapport.

Veterinær og leder i NOAH Siri Martinsen mener at skadene på hvalen fremstår skremmende.

– Og av en karakter som ikke kan utelukke en kriminell handling. Det er sjokkerende, sier hun. 

Martinsen mener at det er viktig at politiet involveres kjapt om det er kriminell handling som har ført til at hvithvalen døde. – Derfor tar vi grep før obduksjonsrapporten er ferdig.

Per nå er ikke anmeldelsen registrert i systemene til politiet, forteller kommunikasjonsrådgiver Hilde Urdal i Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

De to organisasjonene jobbet for å få gjennomført en profesjonell flytteoperasjon av Hvaldimir til et mer naturlig hvithvalhabitat i Finnmark, hvor han ville ha mulighet til å slutte seg til andre hvithvaler

Fiskeridirektoratet ga i juni tillatelse til dette, basert på faglige råd fra Havforskningsinstituttet.

Ansvarlig for transporten ville være sjøpattedyrekspert Keith Yip og sjøpattedyrveterinær Hendrik Nollens. 

En viktig grunn for dette arbeidet var dokumenterte farer for hvalen i de trafikkerte farvannene som Hvaldimir befant seg i, heter det i pressemeldingen.

Ifølge marinbiolog og forskningsleder Anna Victoria Pyne Vinje i OneWhale ble farene for hvithvalen fra båter, menneskelig aktivitet og oppdrettsanlegg underkommunisert i norske medier og andre aktører.

– I denne prosessen har NOAH og OneWhale selv også vært tvunget til å underkommunisere et annet problem; ikke alle var fornøyd med Hvaldimirs ulike «rampestreker», sier hun.

Ifølge Vinje hadde de to organisasjonen informasjon om at det kunne bli utstedt en fellingstillatelse på Hvalidmir som følge av dette.

– Vi visste også at dersom det blir debatt og negativ medieoppmerksomhet rundt Hvaldimir, øker det faren for ham. Man kunne derfor ikke være åpne med alle reelle problemer som gjorde at vi jobbet hardt for å få en transporttillatelse, sier Martinsen, og legger til:

– Når nå det verste har skjedd hvalen, og han er frarøvet sjansen til et mer naturlig liv, er det vår oppgave å bidra til full åpenhet om hva som har skjedd ham.

Read Entire Article