Omdømmeeksperter om Mette-Marit: – Vil følges med argusøyne

1 month ago 27



Kronprinsesse Mette-Marit har lenge engasjert seg sterkt for voldsutsatte kvinner. Voldssiktelsen mot sønnen kan slå begge veier, mener eksperter.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit har engasjert seg for voldsutsatte kvinner. Voldssiktelsen mot sønnen blir derfor en ekstra utfordring, men også en potensiell mulighet, ifølge eksperter. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 08.08.2024 19:58

Saken oppsummert

Marius Borg Høiby er siktet for vold mot en kvinne, samt skadeverk, etter en hendelse på Frogner i helga. Høiby ble pågrepet og satt på glattcelle i et døgn.

Fornærmede, en kvinne med relasjon til Høiby, ble skadet og innlagt på sykehus.

Omdømmeekspert Peggy Simcic Brønn mener hendelsen kan skade kronprinsessens omdømme, avhengig av hennes håndtering.

Daglig leder Ane Fossum for Krisesentersekretariatet håper Mette-Marit bruker saken for å styrke sitt engasjement for voldsutsatte kvinner.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Tirsdag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, er siktet for vold mot en kvinne og skadeverk, etter en hendelse på Frogner natt til søndag. 

Høiby ble pågrepet og satt på glattcelle i et døgn, før han mandag ble løslatt. 

Fornærmede, en kvinne som ifølge politiet har en relasjon til Høiby, ble skadet i hendelsen. Hun ble lagt inn på sykehus i en kort periode etterpå. 

Borg Høiby har foreløpig ikke forklart seg for politiet, og det er ikke kjent hvorvidt han har tatt stilling til siktelsen. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
ÅSTED: Voldshendelsen skjedde i denne bygården på Frogner, natt til søndag. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Må gå foran som et godt eksempel

Omdømmeekspert Peggy Simcic Brønn sier til TV 2 at hennes første reaksjon på nyheten er at saken er alvorlig og veldig uheldig for kronprinsessen: 

– Mette-Marit har brukt mange år på å bygge opp tilliten blant det norske folk. Nå syns endelig folk hun er fabelaktig. 

 BI
VIKTIG: Mette-Marit har mye støtte, men hvordan hun håndterer denne krisen er helt kritisk, sier omdømmeekspert og professor ved BI, Peggy Simcic BI. Foto: BI

Brønn er professor ved Handelshøyskolen BI. Hvor mye denne saken vil skade kronprinsessens omdømme vil være avhengig av hvordan hun håndterer denne saken, forklarer Brønn. 

– Fordi Mette-Marit har vært engasjert i kvinnesaker vil folk følge kronprinsessens håndtering med argusøyne.  

– Det verste som kan skje 

Brønn mener folk nå må se at Mette-Marit går foran som et godt eksempel, og at folk kan tolke en eventuell stillhet som et forsvar av den voldssiktede 27-åringen. 

 Lise Åserud/ NTB
MOR OG SØNN: Marius Borg Høiby, her sammen med sin mor, kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud/ NTB

Brønn viser til Ingebrigtsen-saken og mener den eneste løsningen nå er at Marius Høiby og kronprinsessen legger alle kortene på bordet:

– De må så snart som mulig fortelle offentligheten hva som har skjedd. Det heter seg at hvis du ikke går ut offentlig med noe, kommer folk til å finne på ting selv. Nå hagler spekulasjonene, og det er det verste som kan skje, sier hun.

TV 2 har bedt Slottet om en kommentar til saken. 

– Dette er en politisak. Ut over det kronprinsen allerede har sagt om saken har vi ingen kommentar, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe i en tekstmelding.

Engasjement for voldstematikk

Som Brønn er inne på har Mette-Marit i mange år engasjert seg sterkt i arbeidet for å hindre vold mot kvinner. 

Senest i mars i år deltok kronprinsessen på et møte med en rekke organisasjoner, som arbeider for å forebygge vold i nære relasjoner og vold mot kvinner. 

Ane Fossum, daglig leder for paraplyorganisasjonen Krisesentersekretariatet, var én av flere som deltok på møtet sammen med kronprinsessen. 

Fossum er tydelig på at hun vet lite om voldssiktelsen mot Høiby.

–  Det er klart at dette er en tragisk sak, sier Fossum. 

 Tommy Storhaug / TV 2
ENGASJER FLERE: Ane Fossum, daglig leder Krisesentersekretariatet, håper denne saken vil gjøre at flere vil styrke engasjementet sitt mot vold. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Hun påpeker at denne saken er vanskelig for alle de berørte. Det er helt klart er verst for den fornærmede kvinnen, men at det naturligvis også er vanskelig for Marius Borg Høiby. 

– Tror du denne saken vil endre Mette-Marits troverdighet, når det gjelder engasjementet for voldsutsatte kvinner?

 – Jeg håper virkelig at hun bruker dette til noe positivt og at det heller kan styrke hennes engasjement. Jeg håper kronprinsessen bruker det hun lærer i denne saken som en personlig erfaring, og at hun fortsetter å jobbe minst like mye med tematikken framover, sier Fossum. 

 Det kongelige hoff
ENGASJERT: Ane Fossum (bak i midten) var blant deltakerne da kronprinsparet deltok i et møte om forebygging av vold mot kvinner på Kvinnedagen i år. Foto: Det kongelige hoff

Oppfordring til kronprinsessen 

Organisasjonslederen ber folk om å være bevisst på at Mette-Marit ikke kan holdes ansvarlig for sønnens påståtte handlinger. 

– Mette-Marit kan bare holdes ansvarlig for hva hun gjøre videre med denne saken.  Jeg håper hun, på vegne av alle voldsutsatte, vil bruke dette til noe positivt, men da må hun også takle å stå i ubehaget når hun blir konfrontert med det framover, sier Fossum.

 Tommy Storhaug / TV 2
POSITIVT: Ane Fossum, daglig leder Krisesentersekretariatet, håper kronprinsesse Mette-Marit, og andre, vil fortsette å jobbe med tematikken. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Også TV 2s kongehusekspert Ole Jørgen Schulsrud-Hansen tror denne saken kan bli satt i sammenheng med kronprinsessens engasjement.

– Jeg tror ikke en enkelt handling som hennes sønn gjør vil ødelegge troverdigheten, men det vil nok bli en utfordring at pressen tar det opp og setter det i sammenheng. 

Borg Høibys forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, ønsker ikke å uttale seg om saken torsdag. Onsdag sa forsvareren at hans klient hadde behov for ro. 

– Jeg er opptatt av å ta vare på og ivareta min klient. Det er min prioritet nå. Det er også viktig for oss å hensynta og respektere den andre parten, opplyste Bratlien. 

Read Entire Article