Treningssentrene fylles opp. Mer og mer.
Spesielt av unge gutter.
Med det kommer det ikke bare trening, også store mengder kosttilskudd.
På treningssentrene er det stor forekomst av «shakes», som gjerne inneholder proteinpulver, kreatin eller en god dose pre-workout.
Alt for at kroppen skal ta til seg mest mulig protein, slik at musklene blir sterkere og større.
– En slags helsetrend
Den nasjonale Ungdata-rapporten for 2024 bekrefter at det har vært en betydelig økning av yngre gutter som strømmer til treningssentrene.
Men det er ikke dette som får ernæringsfysiologen til å se rødt.
Det er Forbrukerrådets nye undersøkelse som viser at halvparten av unge mellom 13 til 24 år bruker muskelbyggende kosttilskudd, som proteinpulver og pre-workout.
– Det skal liksom være en slags helsetrend, men det ironiske er at det ikke hjelper helsen. Det bare forverrer den, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør til TV 2.
– Jeg skjønner ikke at folk gidder å bruke kroppen sin som prøvekanin. Mange er generelt ukritisk til kosttilskudd og kostholdstrender, og det synes jeg er utrolig rart når kroppen er det viktigste man har.
Bortkastet og ironisk
Sundfør mener slike kosttilskudd er totalt unødvendige.
– Det er tre ting jeg tenker. Det er utrolig bortkastet, ironisk og potensielt helseskadelig, sier hun.
Hun forklarer at de ulike proteinpulverne inneholder tørrmelk og at det er ikke noe forskjell fra de naturlige melkeproteinene.
– Det er bortkastet fordi man legger litt smak oppi og tilfører vann med skummet melk og tror det blir magisk.
– Men det er nøyaktig de samme proteinene som det er i vanlig melk. Bare at i melk så får man i tillegg andre næringsstoffer som kroppen faktisk trenger, legger eksperten til.
Hun mener det er ironisk fordi folk er overopptatt over hva som er ultraprosessert.
– Nå skal ikke jeg fremme ultraprosessert mat, men noen snakker om at det er dårlig å spise ultraprosesserte fiskekaker for eksempel, men det er jo mye bedre enn disse kosttilskuddene.
Sundfør mener dette underbygger hvor mye makt sosiale medier har.
– Istedenfor å bruke det som er faglig bevist, så skal folk høre på influensere. Det er sykt mange unge som blir påvirket i matvalgene sine.
Helseskadelig
Forbrukerrådets undersøkelse har også avdekket at noen erstatter hele måltider med proteintilskudd.
– De som bytter ut hele måltidet, har jeg absolutt ikke forståelse for. Det kan i verste fall være helseskadelig. Du får kanskje nok protein, men ikke nok av de andre næringsstoffene, sier Sundfør.
Hun mener det bør være protein i alle måltider, slik som melk, egg, belgfrukter, kjøtt, fisk og proteinrike produkter. Og at det holder det i massevis.
– At pulver skal være sunnere mat, er bare tull. Folk får i seg nok protein lett, hvis man bare spiser normalt og variert nok.
Hun oppfordrer å bruke Helsedirektoratets kostholdsplanlegger.
– Alle bør søke opp kostholdsplanleggeren. Hvis du legger inn kostholdet ditt der, så får du vite hvor mye protein man får i seg og hvor mye man trenger.
Drikker det selv
Personlig trener Lars Severinsen forteller at han har brukt fryktelig mye proteinpulver og pre-workout før. Men etter hvert har også han blitt mer kritisk og belest på temaet.
– Jeg er enig med Sundfør, men jeg tenker at alt er ikke så svart-hvitt.
– Det er mye bedre med vanlig mat. Det står jeg også for. Men hvis man har dårlig tid, ikke rekker å lage en næringsrik middag og man sliter med å få i seg nok protein, så er det ikke problematisk å ta seg en shake.
Han påpeker at han på hektiske dager også drikker shakes. Tidvis anbefaler han det også til kundene sine.
– I min bok kan man godt ta seg en shake i ny og ne, men å basere helsen på kosttilskudd er ikke noe å anbefale.
Severinsen mener hvert fall pre-workout er bortkastede penger.
– Jeg forstår hvorfor man bruker det fordi de får en liten effekt, men det er mye penger på liten effekt. Søvn, restitusjon og nok mat. Det er den beste pre-workout, helt udiskutabelt.
Spareøkonom i Lendo, Kornelia Minsaas, peker på den dyre kassalappen når det kjøpes nevnte kosttilskudd.
Se videoen nedenfor her!