Om fredsprisvinner Nihon Hidankyo: – Veldig fortjent

2 weeks ago 9



– På vegne av den norske regjeringen vil jeg gratulere den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo med Nobels fredspris, sier statsminister Jonas Gahr Støre om tildelingen.

Fredag annonserte Nobelkomiteen at organisasjonen Nihon Hidankyo er blitt tildelt Nobels fredspris for sitt arbeid mot atomvåpen. Komiteen beskriver organisasjonen som en «grasrotbevegelse bestående av orverlevende av atombombene i Hiroshima og Nagasaki».

Atomvåpen har kun blitt benyttet i konflikt ved én anledning, da USA slapp to atombomber over Hiroshima og Nagasaki i august 1945.

– Dette er et våpen som ingen vil se brukt. De overlevende fra Hiroshima og Nagasaki vet dette bedre enn noen, og derfor er deres vitnesbyrd så viktig. Dette er en viktig pris, som også viser hvor betydningsfullt arbeidet til en slik folkelig bevegelse kan være, sier Støre

Søtre sier prisen en påminnelse om hvorfor vi må fortsette å jobbe for både nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen.

–⁠ Det er en nødvendig advarsel mot de som kommer med direkte trusler om bruk av atomvåpen.

– Helt fantastisk

Tuva Widskjold er koordinator for ICAN Norge. De er en paraplyorganisasjon for organisasjoner i Norge som jobber for å avskaffe atomvåpen.

– Vi synes det er helt fantastisk at jobben som de overlevende har gjort anerkjennes. Det er en veldig fortjent fredspris, sier Widskjold.

Bilde av Tuva WidskjoldTuva Widskjold

Koordinator for ICAN Norge.

– De har sagt at ingen andre skal oppleve det de har opplevd. Vi har all grunn til å være takknemlig for den innsatsen de gjør.

Widskjold sier at fredsprisen sender et tydelig signal om at også norske politikere må øke innsatsen mot atomvåpen.

– Det er et masseødeleggelsesvåpen som har forferdelige menneskelige konsekvenser.

– Rett inn i vår tid

– Årets fredspris til Nihon Hidankyo adresserer atomtrusselen som igjen henger over en verden preget av kriger og konflikt. Dette er rett inn i vår tid og minner oss på de enorme grusomhetene og lidelsene atombomber representerer, sier Berit Lindeman, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

På vegne av menneskerettsorganisasjonen gratulerer Lindeman Nihon Hidankyo.

Hun peker på at det neste år er 80 år siden atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki.

– Denne fredsprisen minner alle land om at dette aldri må skje igjen.

– Ekstremt meningsfult

Japans statsminister, Shigeru Ishiba, sier det er «ekstremt meningsfult» at organisasjonen ble tildelt Nobels fredspris.

– Som lenge har jobbet for avskaffelse av atomvåpen.

Bilde av Partileder for Høyre, Erna SolbergPartileder for Høyre, Erna Solberg

– Jeg vil gratulere Nihon Hidankyo med Nobels fredspris for 2024. Takket være engasjement fra overlevende etter atomangrepene i Hiroshima og Nagasaki, har organisasjonen gjort en stor og viktig innsats for å skape forståelse for hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen.

Bilde av Leder for SV, Kjersti BergstøLeder for SV, Kjersti Bergstø

– Dette er en svært god vinner av fredsprisen. Atomklokka har aldri stått nærmere 12 enn den gjør nå. Å fastholde atomtabuet er viktigere enn noengang. Den røde linjen må aldri krysses. Konsekvensene hadde vært forferdelige.

Bilde av Partileder for KrF, Dag Inge UlsteinPartileder for KrF, Dag Inge Ulstein

– Dette er en svært viktig tildeling, og vi vil gratulere Nihon Hidankyō! KrF mener at dette må være et push for at også den norske regjeringen skal skrive under på FNs traktat om forbud mot atomvåpen. Norske myndigheter må være sitt ansvar bevisst for at atomvåpen aldri skal brukes igjen.

Bilde av Stortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar MoxnesStortingsrepresentant for Rødt, Bjørnar Moxnes

– Rødt gratulerer Nihon Hidankyō med Fredsprisen! De har vår fulle støtte i sin kamp for en verden fri for atomvåpen, og dette er en tildeling i tråd med Nobel-prisens intensjon. Norge må også gjøre sitt i kampen mot atomvåpen. Rødt vil fortsette å presse på for at Norge tilslutter seg FNs atomvåpenforbud og Norden som atomvåpenfri sone.

Read Entire Article