Ole Gustav Gjekstad aktuell: – En god kandidat

1 month ago 20



Ole Gustav Gjekstad (56) peker seg ut som en mulig etterfølger for Thorir Hergeirsson (60).

 Ole Gustav Gjekstad var Henny Reistads trener gjennom to år i Vipers Kristiansand. Foto: BJØRN S. DELEBEKK / VG
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 09.09.2024 19:02

Ifølge generalsekretæren skal Håndballforbundet (NHF) ha ny landslagssjef på plass før Hergeirsson leder Norges kvinnelandslag for siste gang i desember. Thorir Hergeirsson sier nei til fire nye år.

– Ole Gustav Gjekstad har en track recorden track recordMerittliste som er god. Han vil være en god kandidat. Så er det andre kandidater som ligger der, sier håndballpresident Kåre Geir Lio til VG.

– Når det gjelder mitt kandidatur så har jeg ikke noe mer å si enn at det er hyggelig å bli nevnt. Jeg trives godt i Odense. Det er det som er stoda, sier Gjekstad til VG. Han vil ikke kommentere om han har vært i kontakt med NHF.

Sandefjord-mannen har kontrakt i danske Odense til 2026. Han ledet frem til i fjor sommer Vipers Kristiansand til tre strake triumfer i Champions League. Gjekstad har tidligere trent yngre landslag på kvinnesiden i Norges Håndballforbund.

– Han er utdannet gjennom håndballforbundet, har vært landslagsspiller og har en klubb-CV som er formidabel, legger Lio til.

Han får støtte fra Thorir Hergeirsson når VG spør om Gjekstad.

– Ole er veldig dyktig. Det er en bra mann, sier Hergeirsson.

– Det er bare å hylle Thorir for den jobben han har gjort. Resultatene taler for seg selv. Men han har også vært veldig god å samarbeide med for meg gjennom mange år som klubbtrener, kvitterer Ole Gustav Gjekstad.

Camilla Herrem kaller Hergeirssons sorti «forferdelig trist».

Gjekstad var til stede som Discoverys håndballekspert da Norge vant OL-gull i august.

Hergeirsson har stilt seg til disposisjon i prosessen med å finne hans etterfølger.

– Jobben som landslagssjef i Norge er veldig forskjellig fra de fleste slike jobber i Europa, mener Thorir Hergeirsson.

– Vi har ikke sportssjef. Derfor omfatter jobben mye mer enn bare det å trene A-landslaget. Der mange flinke trenere der ute, men ikke så mange har erfaringen fra å lede større prosesser. I denne rollen ligger budsjettansvar for alle landslag på kvinnesiden, ansvar for alle trenerne, og samarbeidet med Olympiatoppen, sier Thorir Hergeirsson.

Ole Gustav Gjekstad har tidligere både vært sportssjef i Vipers og Larvik. Han har til sammen vært med på fire seire i Champions League. Og har trent sentrale norske landslagsspillere som Katrine Lunde, Henny Reistad og Nora Mørk.

Kåre Geir Lio

President, Norges Håndballforbund

Kåre Geir Lio er tydelig på Norge ikke kan dele landslagssjefen med en klubb. Men at man kan finne frem til overgangsordninger.

Norge skal ansette landslagssjef frem årets slutt i 2028. Generalsekretær Erik Langerud skal nå sparke i gang prosessen som etter planen skal ende i en snarlig ansettelse. Han fikk beskjed om Hergeirssons avgang 27. august.

Men et samlet håndballstyre fikk informasjonen først sist helg. Da Jonas Wille ble ansatt som trener på herrelandslaget i 2022 ble stillingen utlyst.

– Jeg har ikke bestemt meg for hvordan det blir nå, sier Erik Langerud.

– Litt av godene ved å lyse ut er at det dukker opp mange kandidater som vi ikke hadde tenkt på. Det skjedde forrige gang, sier han.

  Ole Gustav Gjekstad avsluttet fem år i Vipers med å vinne Champions League for tredje gang. Her sammen med Anna Vjakhireva i 2023-finalen. Foto: Tibor Illyes / AP / NTB

Men ikke mange av de utenlandske kandidatene svarte godt til stillingsbeskrivelsen.

– Vi erfarte at det ikke var så mange som kjente seg igjen i strukturen vår, sier han. Nå vil han ha på plass et trenerteam som kan fungere fra januar 2025.

– Vi vil bestemme oss i løpet av to-tre måneder. Men så skal det også passe for den kandidaten vi går for, sier Langerud.

Erik Langerud bekrefter at Thorir Hergeirsson har en årslønn på drøye 1,8 millioner kroner. Lønnen er sannsynligvis lavere enn en del trenere ute i Europa.

Erik Langerud

Generalsekretær, Norges Håndballforbund

– Jeg vet ikke hva trenere tjener ute i Europa. Ja, vi har penger til det, men lønnen skal stå i stil med våre øvrige avlønninger. Vi ønsker ikke å sprenge banken, men det aller viktigste for å trene et norsk landslag er at du virkelig er motivert. Så skal vi selvfølgelig tilby en god lønn, sier Erik Langerud og legger til:

– Det viktigste er at vår neste trener virkelig ønsker å trene verdens beste landslag. Det er de færreste som får den muligheten.

Erik Langerud vil ikke si noe om Ole Gustav Gjekstad.

– Det blir feil for meg å kommentere navn, sier mannen med ansvar for prosessen. Men han bekrefter at trener Tonje Larsen, rekrutt-trener Joar Gjerde og målvaktstrener Mats Olsson er navn som vil bli diskutert.

Deres kontrakter går – som Hergeirssons – ut 31. desember.

– Den nye treneren vil få stor påvirkning til å forme sitt eget team, legger Erik Langerud til.

Read Entire Article