Da tordenværet herjet utenfor huset, gikk Oda Tøvik Talset ut på verandaen for å se. Plutselig kjente hun noe i foten.

Publisert 26.07.2025 12:21
Torsdag kveld regnet det godt utenfor huset til Oda Tøvik Talset i Åndalsnes i Møre og Romsdal.
17-åringen gikk ut på verandaen for å se, og ble stående under et tak sammen med moren sin, forteller hun.
– Det var bare regn, og det hadde ikke begynt å lyne enda, sier Talset til TV 2.
Plutselig gnistret det på hele verandaen, og 17-åringen la merke til en uhyggelig fornemmelse i beinet.
– Jeg kjente et støt oppover foten og sprang rett inn. Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, sier Talset.
Åndalsnes Avis omtalte saken først.
Måtte på sykehus
Talset og familien bor på Frydenlund i Åndalsnes. Hun forteller at huset deres ikke ligger noe spesielt høyt opp i terrenget.
Likevel fikk 17-åringen seg en støyt da lynet trolig slo ned i nærheten av der hun befant seg.
Moren, som stod ved siden av, fikk ingen skader.

– Jeg ble jo litt redd. Det stakk opp gjennom helen når jeg tråkket. Etter hvert kjente jeg det lenger og lenger opp, og jeg ble nummen i beinet, sier Talset.
Først var de litt usikre på hva de skulle gjøre, forteller Talset, men etter litt googling ble familien enige om å ringe til legevakten, ifølge 17-åringen.
Etter hvert ble hun tatt med av ambulanse til Hjelset sykehus, forteller hun.
– De tok litt forskjellige tester i ambulansen, og alle prøvene var fine. Legene var litt bekymra for at det skulle være nerveskade, men de fant ikke noe slikt, sier Talset.
17-åringen sier hun måtte være på sykehuset i 24 timer for observasjon.
Etter et døgn på sykehuset sier Talset at hun ikke har noen synlige skader og at hun kan gå helt fint. Likevel er hun fortsatt litt nummen i beinet, forklarer Talset.
Indirekte lyn
Professor i elkraftteknikk, Svein Thore Hagen, mener Oda har blitt truffet av et «indirekte lyn».
– Det finnes to forskjellige måter å bli truffet av lynet. Hvis lynet slår ned i en person, kalles det et direkte lynnedslag. Dette er livsfarlig, sier han.
– Men hvis en person befinner seg i nærheten av der lynet slår ned, kan det oppleves som å bli truffet av lynet. Det er mindre farlig, fortsetter Hagen.
Det er sistnevnte som har skjedd med Oda, mener eksperten.
– Hun har blitt truffet av et indirekte lyn som var i nærheten. Og hun har da fått kjent på denne elektrisiteten. Det er veldig ubehagelig. Men jeg tror neppe hun har fått noen varige skader, fortsetter han.

Han legger ikke skjul på hvor alvorlig det er å bli truffet av et direkte lyn.
– Blir en truffet direkte av et lyn, er sannsynligheten for at en dør veldig høy. Samtidig kan være stor forskjell på hvor kraftig et slikt lyn er, sier Hagen.
Eksperten sier han er glad for å høre at Oda tok kontakt med helsepersonell etter hendelsen.

– Uansett hvor kraftig støt man har fått, så skal man komme seg til legen. Det er faktisk lovpålagt at man skal oppsøke helsepersonell ved strømstøt, forteller han.
Støtet fra et lyn gjør at det kommer slagstoffer i blodbanen, forklarer professoren. Disse må gjennom blodet - noe som kan få alvorlige konsekvenser, ifølge Hagen.
– Det man er redd for er nyresvikt og kollaps. Man kan føle seg ganske fin først, mens symptomene først kommer etterpå. Derfor var det bra hun kom seg til legen, fortsetter han.
– Kunne gått verre
Etter 24 timer med overvåking er Talset og moren på vei hjem fra sykehuset mens de snakker i telefonen med TV 2.
– Det kjennes bra, sier 17-åringen.
– Hva tar dere med dere fra opplevelsen?
– Vi kunne ikke ha gjort så mye annerledes. Vi sto jo under tak, og det var ikke vått der vi var. Huset er heller ikke noe spesielt høyt opp. Jeg tror dette var tilfeldigheter, sier moren Tone Tøvik.

Likevel er det nok en stund til 17-åringen går ut for å se på været igjen, forteller hun selv.
– Det kunne jo ha gått mye verre, sier Talset.
Sendt ut farevarsel for lyn
Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Emili Carin Rønning, sier hun forstår at Talset gikk ut på verandaen for å se.
– Det bør være greit å gå ut å se på himmelen. Jeg synes selv det er fascinerende. Men man bør unngå å sette seg selv i fare, sier Rønning.
Hun anbefaler å telle hvor mange sekunder det er mellom lynet og tordnet. Hvis det er veldig kort mellom det blinker og dundrer, så kan det være lurt å passe seg, sier meteorologen.

Lørdag ettermiddag og kveld er det ventet tordenvær med mye lyn i Innlandet, ifølge Meteorologisk institutt. Rønningen sier det gjelder å holde seg unna fareutsatte områder.
– Det å være det høyeste punktet på et sted er dumt. Unngå uteaktiviteter i utsatte områder som for eksempel på fjellet, ved åpne sletter eller i vannet. Ta ut elektriske apparater, sier Rønning.
Hun understreker at lynet går minste motstands vei.
– Hvis du søker ly og gjemmer deg under trær, kan lynet slå gjennom treet. Så det er dumt å oppholde seg ute når det lyner mest, sier hun.

Det som er trygt er å oppholde seg i en bil, ifølge meteorologen.
– Fordi gummidekkene gjør at man ikke er utsatt for ladninger. Men så lenge du ikke er det høyeste punktet, bør det gå greit, sier hun.