Observerte salg: 14-åring tatt med over en halv kilo heroin

1 week ago 17



Opplysninger til TV 2:

17. oktober ble en 14 år gammel gutt tatt med over 500 gram heroin i en pose på vestkanten. Han vil ikke si hvor han fikk tak i stoffet.

 Jan-Petter Dahl / TV 2
OSLO: I oktober ble en 14 år gammel gutt stoppet av politiet, bærende på en stor mengde heroin. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Publisert 16.11.2024 16:56

Det får TV 2 opplyst. 

I 15-tiden torsdag 17. oktober ble en 14 år gammel gutt observert i det som så ut til å være en narkotikahandel. Gutten skal ha blitt sett idet han solgte en mindre mengde narkotika til to eldre rusmisbrukere. 

Politiet bestemte seg derfor for å stoppe og kontrollere gutten. 

I en pose hadde han det som viste seg å være over en halv kilo heroin. 

Det utgjør en gateverdi på mellom 500.000 og 600.000 kroner.   

– Han erkjenner det faktiske, men ikke straffskyld, fordi han ikke kan straffes på grunn av lav alder, sier advokat Bjørn Rudjord, som representerer 14-åringen.

Rettspraksis fra Høyesterett tilsier at 14-åringen kunne forventet omtrent fem år i fengsel dersom han var voksen. 

Taus i avhør

14-åringen ble kontrollert av politiet ved et busstopp langs Kirkeveien, som utgjør deler av Ring 2. Kirkeveien går fra Frogner til Ullevål sykehus.

Gutten tilhører en ungdomsskole på vestkanten. Hendelsen fant sted etter endt skoletid.

Rektoren på skolen ønsker ikke å snakke med TV 2.

Fordi 14-åringen er under den kriminelle lavalderen, kunne ikke politiet pågripe ham. Han ble likevel tatt hånd om av politiet, og har senere vært i avhør.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
ADVOKAT: Bjørn Rudjord i Elden advokatfirma representerer 14-åringen, selv om han ikke kan straffes. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Der har han ifølge TV 2s opplysninger ikke ønsket å fortelle hvor han fikk tak i stoffet. Politiet har derimot gjort undersøkelser av 14-åringens mobiltelefon. 

I ettertid har ytterligere tre personer blitt siktet i saken. To av dem er gutter mellom 15 og 18 år, mens den siste er en mann over 18 år. 

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for å ha hatt noe befatning med dette, utover det så har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier advokat Knut Ditlev-Simensen, som forsvarer en av de siktede under 18 år. 

Advokat Morten Engesbakk, som forsvarer den andre gutten, ønsker ikke å kommentere saken. 

Politiet ser utfordringer

Politiadvokat Anders Østberg Raaum ønsker ikke å kommentere saken av hensyn til etterforskningen. 

Leder for forebyggende seksjon i enhet sentrum, Håvard Sharma-Sundheim, skriver i en epost til TV 2 at politiet generelt har god dialog med skolene i hovedstaden. 

 Frode Sunde / TV 2
SENTRUM: Politiets forebyggende enhet på Sentrum politistasjon forteller om flere utfordringer knyttet til unge lovbrytere. Foto: Frode Sunde / TV 2

«Vi mottar fra tid til annen bekymringer om narkotikasalg i tilknytning til skoler. Politiet går da i dialog med skolene om mulige tiltak de kan iverksette og gjør en vurdering på hvorvidt det er behov for tiltak fra politiets side og hvordan disse skal være», skriver Sharma-Sundheim. 

Likevel er det ofte vanskelig for politiet å opprette straffesaker, opplyser han. Der de får konkrete opplysninger, iverksetter de alltid etterforskning, skriver seksjonslederen. 

«En gjentagende utfordring er at politiet mangler konkret informasjon for å kunne starte etterforskning og følge opp slikte situasjoner med våre virkemidler. Politiet er avhengig av å få informasjon, tips og anmeldelser. Det er vanskelig for politiet å gjøre noe dersom vi ikke får vite om kriminaliteten.»

Kommer med oppfordring

At de som er involvert i kriminaliteten ikke ønsker å snakke med politiet, er ikke unikt. 

«Politiet opplever at enkelte ikke ønsker å anmelde kriminalitet eller kontakte politiet i frykt for represalier fra gjerningspersonene eller andre. Vi oppfordrer de som har konkret informasjon om å ta kontakt med politiet. Dersom man er bekymret for å anmelde i frykt for represalier, kan man gå i dialog med politiet for å få informasjon og råd om saksgang, rutiner og politiets handlingsrom», skriver Sharma-Sundheim.

Politiet har også mulighet til å følge opp unge lovbrytere med andre tiltak enn straff. 

«Som for eksempel ulike personorienterte tiltak, bekymringssamtale og veiledning. I tillegg har vi Trygghetsprogrammet som er et tilbud til alle kriminalitetsutsatte under 18 år», skriver Sharma-Sundheim. 

Read Entire Article