Nytt grep skal få flere tusen ut i jobb

1 month ago 16



Regjeringsforslag:

Regjeringen vil utvide ordningen med lønnstilskudd for unge arbeidstakere som har problemer med å få jobb.

 Kristoffer Søvik / TV2
FIKK SJANSEN: Svitlana Komiakhova flyktet fra Ukraina til Norge i 2022. Hun er døv, og får derfor ikke forsette i jobb som drosjesjåfør her i Norge. Siden mai har hun jobbet med lønnstilskudd fra staten på Petter Stordalens hotell «The Hub.» Nå vil regjeringen utvide ordningen. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

Publisert 29.08.2024 19:49

I den nye stortingsmeldingen om arbeidsmarkedet som regjeringen legger frem i begynnelsen av september, foreslås det å innføre forsøk med lønnstilskudd i fire år, i stedet for maksimalt ett år, som er dagens ordning.

Lønnstilskudd er en støtteordning til bedriftene, der staten betaler en viss prosentandel av lønna til ansatte som ellers ville hatt problemer med å skaffe seg jobb på ordinære vilkår. 

Dagens ordning dekker 40 prosent av lønnskostnadene det første halve året, og varer i maksimalt ett år. Arbeidsgiver må søke for tre måneder av gangen. Ordningen påfører dermed bedriftene og Nav mye administrasjon. 

Flere tusen i jobb

Ved å forlenge og forenkle ordningen, håper arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna at noen tusen flere, med hull i CV-en eller andre utfordringer, får en mulighet til å skaffe seg en jobb.

 Kristoffer Søvik / TV2
STRÅLENDE: Statsminister Jonas Gahr Støre og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna overrasket Petter Stordalen med en lekkasje fra den kommende stortingsmeldingen om arbeidsmarkedet. Søstrene Svitlana Komiakhova (nr 2 fra v.) og Larysa Rybakova (t.h) fra Ukraina er døve og får lønnstilskudd for å jobbe på Stordalens hotell. De håper at flere får samme mulighet. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

Hotelleier Petter Stordalen fikk nesten hakeslepp da Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre presenterte forslaget under et møte på hans største hotell «The Hub» denne uken.

– Fire år! Det er bra, utbrøt Strawberry-eieren – to ganger.

Stordalen har lenge etterlyst en mer fleksibel lønns­tilskudds­ordning. Hans hoteller har lenge satset på arbeidstakere som har en litt lengre vei inn i jobb, deriblant søstrene Svitlana Komiakhova og Larysa Rybakova fra Ukraina. De kom til Norge i 2022 og jobber nå med lønnstilskudd fra staten som såkalte hotellrom-stylister i Strawberry-kjeden. 

At arbeidsgiver må søke hver tredje måned om lønnstilskudd påfører bedriften og Nav mye ekstraarbeid, mener Stordalen. 

 Kristoffer Søvik / TV2
MOBIL FUNGERER: Søstrene Larysa Rybikova og Svitlana Komiakhova fra Ukraina er døve, men kommuniserer greit med kollegene ved hjelp av Google Translate på mobilen. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

I dag er dessuten lønnstilskuddet en alt-eller-ingenting-ordning, med begrenset varighet. Regjeringens forslag om lønns­tilskudd i inntil fire år skal også kunne kombineres med språkopplæring og andre kvalifiseringstiltak.

Kraftig verktøy

Stordalen er kjempepositiv til regjeringens forslag.

– Nå har Nav, som ellers gjør en strålende jobb, fått et kraftig nytt verktøy i verktøykassa si, sier Stordalen. 

Han tror en slik ordning vil bli tatt godt imot, og at den kan bidra til at mange flere får en mulighet på jobbmarkedet.

– Bedriftene trenger flere folk. Nå blir det mye enklere å ta samfunnsansvar og gi mennesker med litt utfordringer en sjanse, sier Stordalen. 

Tonje Brenna vedgår at dagens system er litt for lite fleksibelt.

– Staten avlaster bedriftens risiko den løper ved å satse på noen man kanskje ikke er helt sikker på hvordan vil fungere i arbeidslivet. Vi bygger på tidligere erfaringer og håper dette kan få flere i jobb, sier Brenna.

Statsministeren kaller løsningen et spleiselag mellom det offentlige og bedriftene. 

Mer forutsigbart

– Både for samfunnet og for den enkelte er det bra at flere kommer i arbeid. Mange bedrifter er allerede gode på dette, og for store bedrifter som dette hotellet vil vårt forslag gi mye bedre forutsigbarhet, sier Støre.

Han understreker at mange private arbeidsgivere allerede gjør en god jobb for å inkludere flere, og er foregangsbedrifter han tror offentlige virksomheter kan lære mye av.

I første omgang vil forsøk med lønnstilskudd i fire år være en forsøksordning. Målgruppen er hovedsakelig unge mellom 20 og 30 år, og arbeidsgivere i bedrifter som allerede kan dokumentere gode erfaringer med lønnstilskudd. 

 Kristoffer Søvik / TV2
SYLISTER: Svitlana Komiakhova og Larysa Rybakova jobber på det som kalles stylist-avdelingen i Strawberry-kjeden. De rydder og vasker hotellrom. På 22 minutter skal alt være perfekt. Søstrene stortrives, og får rosende omtale av sjefene på hotellet. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

Søstrene Svitlana og Larysa forteller via Google Translate at de er strålende fornøyde med å ha fått en sjanse på det norske jobbmarkedet, og at de trives godt på «The Hub». Drømmen er å etter hvert få fast jobb på helt vanlige vilkår. 

NHO positiv

Næringslivets Hovedorganisasjon er positive til ordninger som tar utgangspunkt i bedriftenes behov, og at arbeidsgiverne får god oppfølging og trygghet. Arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom, kommenterer lekkasjen fra den kommende stortingsmeldingen slik: 

– Lønnstilskudd vet vi virker effektivt, og vi vil stille oss positive til et slikt initiativ fra regjeringen. Vi ser frem til å se helheten i regjeringens forslag, sier Melsom til TV 2.

Read Entire Article