Nytt bokbråk: Statsadvokat vil utsette Jonas-bok

3 hours ago 4



I et ferskt brev til Aschehoug, som gir ut boken, bes forlaget om at utgivelsen utsettes, får VG opplyst.

Brevet er ført i pennen av statsadvokat Vibeke Gjøslien i Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembete på vegne av seg selv, fem forsvarere og en bistandsadvokat i straffesaken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier statsadvokat Vibeke Gjøslien til VG.

VG har vært i kontakt med Aschehoug forlag.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt brev fra statsadvokaten i forbindelse med arbeidet med boken til Stein Morten Lier. Vi har ikke tatt stilling til - eller svart på - henvendelsen og har derfor heller ingen kommentar til innholdet foreløpig. Vi vil sende et svar til statsadvokaten i tiden som kommer, skriver forlagssjef for sakprosa i Aschehoug Live Thorsen i en melding til VG.

Bilde av Vibeke GjøslienVibeke Gjøslien

Statsadvokat i Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembete

Skutt og drept

Lastebilsjåføren Jonas Aarseth Henriksen (30) ble skutt og drept ved et hytteområde i Nes i Ådal på Ringerike i august i fjor. Totalt fem personer er siktet i saken, men tiltalespørsmålet er ikke avklart, og man vet derfor ikke hvem som ender opp på tiltalebenken.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Straffesaken er allerede forhåndsberammet i Ringerrike, Asker og Bærum tingrett i slutten av februar neste år.

I brevet til Aschehoug ber påtalemyndigheten, forsvarerne og bistandsadvokaten om at forlaget utsetter utgivelsen av boken til straffesaken er rettskraftig avgjort eller til det foreligger en dom i tingretten, ifølge VGs opplysninger.

VG har vært i kontakt med forfatter Stein Morten Lier som har skrevet boken. Han henviser til forlaget.

Bilde av Stein Morten LierStein Morten Lier

Forfatter

Derfor ber de om utsettelse

Statsadvokaten understreker overfor forlaget at de er kjent med ytringsfriheten, men at de samtidig har et ansvar for rettssikkerheten til personer som blir straffeforfulgt og deres krav til en rettferdig rettsprosess, får VG opplyst.

I den sammenheng trekker statsadvokaten også frem uskyldspresumpsjonen, altså at enhver har krav på å bli behandlet og omtalt som uskyldig inntil man er endelig domfelt i en straffesak.

I tillegg påpeker statsadvokaten at beviser i saken først skal legges frem for retten.

 FAKSIMILE ASCHEHOUGOMSTRIDT: Slik ser omslaget til boken «Drapet på Jonas - beretningen om et varslet mord». Foto: Foto: FAKSIMILE ASCHEHOUG

Frykter forhåndsdømming

I brevet uttrykker statsadvokaten også bekymring for at utgivelsen av boken vil kunne påvirke straffesaken negativt i form av at vitner kan bli påvirket, og at de som til slutt straffeforfølges, blir forhåndsdømt, får VG opplyst.

Boken «Drapet på Jonas - beretningen om et varslet mord» er skrevet av redaktør Stein Morten Lier i podcasten «Avhørt» som har fulgt Jonas-saken tett og produsert flere episoder om drapet.

Statsadvokaten mener likevel at en bok skille seg fra en podcast, blant annet mener hun forfatteren ikke har hatt tilgang på dokumentene i straffesaken og at innholdet i boken ikke gir et helhetlig bilde av saken, får VG opplyst.

 ENDRE ALSAKER-NØSTDAHLÅSTEDET: Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet skutt og drept i sin egen bil like nedenfor denne hytta i Nes i Ådal på Ringerike. Foto: Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

– Uheldig

VG har vært i kontakt med flere av aktørene i Jonas-saken.

– Vi stiller oss bak statsadvokatens brev. Det er også generelt sett uheldig med slike bokutgivelser før saken har vært behandlet i retten, sier bistandsadvokaten til de etterlatte, Marijana Lozic, til VG.

Advokat Stian Mæland er forsvarer for en av de siktede i saken.

– Jeg håper forlaget avventer utgivelse av boken frem til saken har hatt sin rettslige behandling. Hvis ikke vil det være en stor fare for at både vitner og andre aktører i retten vil bli påvirket av boken. Det vil være uheldig og kan i verste fall føre til uriktige domfellelser, sier Mæland til VG.

 Advokatene Stian Mæland, Marijana Lozic og Marius Dietrichson.REAGERER: Advokatene Stian Mæland, Marijana Lozic og Marius Dietrichson.

– Kan ikke og bør ikke gis ut

Advokat Geir Jesinsky er forsvarer for en av de andre siktede:

– Vi stiller oss bak statsadvokaten, utover det har jeg ikke en kommentar nå.

Advokat Marius Dietrichson stiller seg bak brevet til statsadvokaten om å utsette bokutgivelsen og grunnene som er gjengitt der.

– De bør vente til saken er blitt behandlet av retten. Vi er vel kjent med ytringsfriheten og at folk skal få si og men hva de vil, men en bok på dette nivået som omhandler saken på en så omtrentlig måte som dette, kan ikke og bør ikke utgis før en sak skal behandles i domstolen, sier Dietrichson.

Read Entire Article