Nylig kunne vi lese at en organisasjon som fremmer vegansk kosthold, fraråder melk

1 week ago 11



Det går fint an å snakke opp et planterikt kosthold uten å spre feilaktige påstander om melk, skriver Therese Glemminge Arnesen og Ellen Kathrine Ulleberg. Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB

Nylig kunne vi lese at en organisasjon som fremmer vegansk kosthold, fraråder melk.

Publisert: 23.04.2024 19:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I innlegget i Aftenposten 18. april fremsettes det en rekke uriktige påstander, og det skapes et inntrykk av at Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter har påstått at «helmelk er mindre prosessert og mer ren, rå og naturlig enn annen melk».

Ingen tjener på skremsel

For å ta det siste først.

Hvis man er opptatt av ultraprosessert mat, er det ikke mattrygghetstiltak som pasteurisering eller fordelingen av fettet i melken – kalt homogenisering – det er grunn til å være bekymret for. Dette har ingenting med ultraprosessering å gjøre. Hverken skummet-, lett- eller helmelk er ultraprosessert.

Det er derimot havredrikken Tanja Kalchenko og Nina Cathrine Johansen mener vi skal bytte ut vanlig melk med.

Det er faktisk få matvarer det er forsket så mye på som råvaren melk

Det er faktisk få matvarer det er forsket så mye på som råvaren melk. Når all forskningen oppsummeres, ser vi at land over hele verden ender opp med en klar anbefaling om at melk er en del av et sunt kosthold. Det gjør også de norske rådene.

Det er påfallende at Kalchenko og Johansen hopper bukk over dette.

Skremsel tjener ingen på. Det går fint an å snakke opp et planterikt kosthold uten å spre feilaktige påstander om melk. Melk er kilde til flere næringsstoffer som det kan være krevende å få nok av gjennom ren plantekost. Og hypotesen om at homogenisert melk gir hjerte- og karsykdom, er tilbakevist i forskningen for 50 år siden.

Viktig samfunnsoppdrag

Kalchenko og Johansen skriver at «land med lavt melkeforbruk ikke nødvendigvis har høyest forekomst av benskjørhet», som om det sier noe om kausalitet.

Benskjørhet skyldes et samspill av en rekke faktorer. Noen kan vi ikke påvirke, men vi kan blant annet sørge for få i oss nok vitamin D og kalsium. Å drikke melk er en enkel måte å få i seg nok kalsium på og slik sørge for at én av faktorene er ivaretatt.

Innleggsforfatterne spør hva som skal til for å produsere melk. Jo, det krever hardtarbeidende melkebønder som står opp og gjør jobben hver eneste dag. Som holder dyrene sine friske, og som utfører det viktige samfunnsoppdraget det er å sikre sunn, trygg og god mat til befolkningen.

Read Entire Article