Full forvirring før varslet bakkeinvasjon: – Hvor skal vi dra?

1 week ago 11



Det israelske forsvaret har begynt evakuering av sivile palestinere fra Rafah i påvente av en ventet militæraksjon. Samme ettermiddag kommer det meldinger om israelske angrep i det evakuerte området.

Dette bildet viser israelske angrep mot Rafah mandag. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Publisert: 06.05.2024 07:36 | Oppdatert: 06.05.2024 18:26

– Israels evakueringsordre til sivile i Rafah varsler det verste: mer krig og hungersnød. Det er uakseptabelt. Israel må gi avkall på bakkeoffensiven, skriver EUs utenrikssjef Josep Borrell i et innlegg i sosiale medier mandag.

Samtidig sier Israels og Gazastripens naboland, Egypt, at den ventede offensiven er svært risikofylt. Ifølge sikkerhetskilder hos egyptiske myndigheter har landet økt beredskapen til militæret i det nordlige Sinai, som grenser til Gazastripen, skriver Reuters.

Samtidig advarer Saudi-Arabia Israel mot å gå inn i Rafah i det de omtaler som en «blodig kampanje».

Klokken 12.15 melder Reuters at Israel angriper det evakuerte området i Rafah. Informasjonen skal komme fra Hamas-tilknyttede medier. Detaljer om angrepene er ikke kjent, men bilder og video fra områdene viser bombing.

Det skjer etter at det israelske militæret like etter klokken 07 mandag morgen bekreftet at de «oppfordrer innbyggere i østlige deler i Rafah til å bevege seg mot humanitære områder.»

Palestinere flykter mandag fra Rafah mandag. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Personer i området skal mandag morgen ha fått meldinger på telefonene sine om å bevege seg vestover. Like etter klokken 08.00 skal de første familiene har begynt å forflytte seg fra Rafahs østlige deler.

Det skal være snakk om evakuering av rundt 100.000 mennesker, ifølge israelske militærmyndigheter.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant antydet søndag at en planlagt militæroperasjon i Rafah ville begynne innen kort tid.

Anslagsvis 1,1 million innbyggere har flyktet fra andre steder på Gazastripen til Rafah, som Israel truer med å invadere. Byen ligger helt sør på Gazastripen, på grensen mot Egypt.

Sami Abu Zuhri, et høytstående medlem av Hamas, sier til Reuters at Israels evakueringsmelding er en «farlig eskalering som vil få konsekvenser». I en uttalelse sier også den militante gruppen at en militæroperasjon vil undergrave skjebnen til gislene som holdes på Gazastripen.

Rådville

Grensene til Gazastripen er stengt, både mot Israel og Egypt. Kystområdene mot Middelhavet er under israelsk kontroll og sperret av. Gazas 2,5 millioner mennesker er derfor innesperret på 360 kvadratkilometer og kan ikke flykte til trygge områder.

– Hvor skal vi dra? Vi vet ikke, sier Abdul Rahman Abu Jazar (36) til nyhetsbyrået AFP.

Jazar og hans 12 familiemedlemmer bor i området som er blitt bedt om å evakuere. Men området de er bedt om å dra til har ikke plass til familien hans, ifølge Jazar.

Han sier også at et av hans familiemedlemmer er avhengig av å få dialysebehandling jevnlig.

– Evakueringsområdet er langt fra sykehus og medisinske fasiliteter. Hva skal vi gjøre nå? Skal vi bare se henne dø?, spør han.

Osama Al-Kahlout i Palestinsk Røde Halvmåne sier at området innbyggerne er blitt bedt om å evakuere til, allerede huser omtrent 250.000 mennesker.

Anslagsvis 1,1 million innbyggere har flyktet til Rafah helt sør på Gazastripen. De fleste bor i provisoriske teltleirer med utilstrekkelig tilgang til mat, rent vann og helsetjenester. Foto: HATEM KHALED / Reuters / NTB

Lover å holde grenseovergang åpen

USAs president Joe Biden hadde mandag en samtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som lovet at grenseovergangen Kerem Shalom til Gazastripen skal holdes åpen for humanitær bistand. Det opplyser Det hvite hus.

Biden har forsøkt å få Israel til å legge bort invasjonsplanene. I telefonsamtalen skal han mandag ha gjentatt USAs bekymringer knyttet til et fullskala angrep mot Rafah.

– Forventer mer av begge parter

Den israelske forsvarsministeren skal ha sagt til USAs forsvarsminister at det vil komme en offensiv mot Rafah da Hamas ikke ønsker å frigi gislene fra terroraksjonen 7. oktober, skriver Reuters.

Håpet om en våpenhvile mellom Israel og Hamas ble mindre i løpet av helgen som gikk.

– Det er avgjørende at både Hamas og Israel gjør det de kan for å få på plass en våpenhvile i Gaza, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– En hel verden følger med på samtalene, og forventer at begge partene viser vilje til å komme hverandre i møte, sier han i en uttalelse om våpenhvileforhandlingene.

Espen Barth Eide, utenriksminister i Norge, er svært bekymret for situasjonen på Gazastripen. Foto: Alina Smutko / Reuters / NTB

Det aller viktigste nå er å enes om å stanse krigshandlingene, frigi gislene samt forbedre humanitær tilgang til Gaza, mener han.

– Gaza er en menneskeskapt katastrofe. Ord kan ikke beskrive lidelsene og nøden de 2,3 millioner innbyggerne har gjennomgått de siste sju månedene. Det aller viktigste nå er å enes om å stanse krigshandlingene, frigi gislene samt forbedre humanitær tilgang til Gaza, sier Barth Eide.

Han understreker at våpenhvile er det kortsiktige målet.

– Samtidig er det avgjørende at det internasjonale samfunnet, samt israelske og palestinske myndigheter, engasjerer seg i det politiske sporet, inkludert å komme videre i arbeidet for en palestinsk stat, sier han.

Read Entire Article