Kilder: Unibuss-konkurs og busskollaps er ikke lenger sannsynlig

1 week ago 10



Konkurs og fullstendig kollaps i Oslos busstilbud er ikke lenger et sannsynlig scenario. Det bekrefter kilder Aftenposten har snakket med.

Vinterens busskaos sto lenge i fare for å få sin oppfølger i et konkurskaos. Det ser ut til at man unngår, sier kilder til Aftenposten. Foto: Truls Nygård / NTB

Publisert: 06.05.2024 18:00

Kortversjonen

Oslos største bussoperatør UnibussUnibussUnibuss eies av Sporveien, som igjen eies av Oslo kommune. Selskapet kjører omtrent 60 prosent av byens busser på oppdrag for Ruter. er i dyp krise. Konkurs-faren er stor. Ved en konkurs, ville over 70 prosent av bussene i Oslo stoppet å gå umiddelbart.

Den mulige kollektivkrisen har skapt stor bekymring.

Ruter og Unibuss har i månedsvis forhandlet om løsninger. Ruter krever minst 60 mill. i vinterkaos-bøter fra Unibuss. Det kommer på toppen av et forventet Unibuss-underskudd på 200 millioner for 2023.

Nå nærmer det seg en løsning, får Aftenposten opplyst fra kilder tett på prosessen. Konkurs skal ikke lenger være aktuelt eller sannsynlig.

En løsning kommer trolig i løpet av få uker, ifølge våre opplysningene.

Ruter: – Ser lysere ut enn på lenge

Aftenposten har bedt om en kommentar fra Ruter.

– Vi har nå hatt samtaler med Unibuss i tre måneder og snur hver en stein for å finne en løsning der vi unngår stans i kollektivtilbudet. Akkurat nå ser situasjonen lysere ut enn den har gjort tidligere.

Det bekrefter Ruters direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Elisabeth Skarsbø Moen, overfor Aftenposten.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor langt unna en løsning de er, men understreker at det viktigste er at busstrafikken opprettholdes, og at de ikke mister viktig sjåførkompetanse.

Ved en Unibuss-konkurs ville over 2000 ansatte mistet jobben.

– Vi vet at etter konkurser blir en del ansatte borte og skifter yrke. I en situasjon der det allerede er sjåførmangel, er dette perspektivet viktig for oss, sier hun og legger til:

– Men om vi kommer helt i mål, kan jeg ikke garantere. Ingenting er klart før alt er klart, som det heter.

Ønsker ikke å kommentere

Aftenposten har vært i kontakt Unibuss-direktør Atle Rønning. Han ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Heller ikke byråd for miljø- og samferdsel Marit Vea (V), som i praksis eier både Unibuss og Ruter, ønsker å kommentere saken.

I vinter var store deler av Oslos busspark elektrisk og utslippsfri for første gang. Hundrevis av nye elbusser ble satt i drift i løpet av 2023.

Men vinterens elbuss-eventyr gikk ikke helt etter planen. Utfordringer med lading og batterikapasitet førte til tusenvis av innstillinger og forsinkelser. Unibuss var selskapet som slet mest.

Read Entire Article