Nyfødt ble slengt ut av huset – overlevde i babysengen

1 month ago 17



Den ti måneder gamle babyen smiler, uvitende om all tragedien som allerede har rammet ham.

 Amr Nabil/ AP / NTB
FÅR HJELP: Den ti måneder gamle palestinske gutten, Mostafa Youssef Qadoura, overlevde da barnesengen han lå i ble kastet ut av huset i et israelsk angrep mot Gaza. Foto: Amr Nabil/ AP / NTB

Publisert 26.08.2024 14:37

Mostafa Qadoura var bare én uke gammel da et israelsk angrep sendte ham og barnesengen hans til værs. En granatsplint skar seg inn i øyet hans. 

Ble slengt ut av huset

Angrepet tok livet av hans fire år gamle bror, Ayes. Moren mistet ett bein og fikk store skader i bryst og nakke, skriver nyhetsbyrået AP.

Mostafa ble funnet flere meter utenfor huset deres i Jabaliya. Han lå fremdeles i sengen sin. 

Noen uker senere ble en opprivende situasjon enda mer kaotisk. Da kom Shifa-sykehuset som behandlet Mostafa under beleiring av den israelske hæren. 

 Amr Nabil / AP / NTB
GLAD: Mostafa sitter i bestemorens fang og leker med en rangle på sykehuset i Kairo. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

Mostafa ble evakuert til Egypt sammen med sin bestemor Amna Abd Rabou (40). 

Slekten nesten utryddet

Bare dager etter han ble evakuert ble moren hans, hans bror Bassam (6) og 50 andre familiemedlemmer drept i et nytt israelsk angrep. 

Abd Rabou sier at hun ikke vet hva som skjedde med Mostafas far, men hun husker hva hans mor sa dagen før hun døde.

– Hun grep hånden min og fortalte meg at hun ønsket å se Mostafa. Hun sa hun var redd for at hun aldri ville se ham igjen, sier hun til AP.

Mostafa ble evakuert til Egypt sammen med 30 andre syke babyer. 

Dramatisk evakuering

Sykepleier Bilal Tabasi reiste med Mostafa og de andre evakuerte. Han forteller at de pakket inn de premature babyene som burde ha vært i kuvøser i tepper for å prøve å holde dem varme. 

Tre døde før de nådde den egyptiske grensen.

Mostafa var underernært og dehydrert da han kom fram til sykehuset i Kairo. Han hadde også infeksjon med antibiotikaresistente bakterier i øyet. 

Men han overlevde.

Smiler og leker

Nå har gutten blitt ti måneder gammel og sitter på fanget til bestemor med et stort smil. Han leker og er aktiv, og har ingen tanker om vanskelighetene han kommer til å møte framover. 

 Amr Nabil / AP / NTB
EVAKUERTE: På sykehuset er det flere andre barn som har blitt evakuert fra Egypt. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

– Jeg vet ikke hva jeg skal fortelle ham når han vokser opp, sier Rabou.

De vet heller ikke om de får bli i Egypt til krigen er over, eller om de må tilbake til Gaza.

Uansett kan han stole på bestemor. Hun lovet sin avdøde datter å ta vare på gutten.

De to ble i forrige uke fløyet til Malaysia for å få operert øyet til Mostafa. Fremdeles kommer han til å trenge mange operasjoner for å få justert et kunstig øye etter hvert som han blir større.

 Amr Nabil/ AP / NTB
BLID: Til tross for alt Mostafa har vært gjennom, smiler og ler han som andre barn på hans alder. Foto: Amr Nabil/ AP / NTB

I en krig som har krevd livet av tusenvis av palestinske barn og skadet enda flere, er Mostafas historie både hjerteskjærende og samtidig altfor kjent for utallige familier i Gaza. 

Lange køer 

Hele slekter er nærmest utryddet og om lag to millioner er fordrevet fra hjemmene sine på grunn av kampene mellom Israel og Hamas.

Mostafa er en av omtrent 3500 palestinere som har blitt evakuert fra Gazastripen for medisinsk behandling. De fleste av dem er barn. 

Men dobbelt så mange skadede barn står i kø for å få nødvendig behandling i utlandet, ifølge Verdens helseorganisasjon.

 Amr Nabil / AP / NTB
HARDT SKADET: Tilstanden til Mostafa var kritisk da han ankom sykehuset i Kairo. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

– Vi møter barn der livet henger i en tynn tråd på grunn av krigsskader eller deres manglende medisinske behandling av for eksempel kreft, sier talsperson for Unicef, Tess Ingram, til Reuters. 

Det står ikke på viljen til å hjelpe. Mange sykehus rundt om i verden er klare for å ta imot pasienter fra Gaza. 

– Trenger våpenhvile 

– Flere medisinske evakueringer ville reddet liv og forbedret fremtiden til skadede barn, men fremfor alt annet trenger vi en våpenhvile. Det er den eneste måten å stoppe drap og lemlestelse av barn, sier Ingram.

Krigen begynte 7. oktober i fjor, da Hamas-krigere angrep Sør-Israel og drepte rundt 1200 mennesker og tok omtrent 250 gisler inn i Gaza. 

Siden krigens start har minst 40.405 palestinere blitt drept i israelske angrep, ifølge onsdagens oversikt fra Gazas helsemyndigheter. De aller fleste av dem sivile. 

Over 93.000 er såret, og titusener er savnet. Mange ligger trolig døde under sammenraste bygninger.

Det israelske militæret, som sjelden kommenterer enkelte angrep, har sagt at de forsøker å unngå å skade palestinske sivile. De legger skylden for de høye sivile dødstallene på Hamas som opererer i tett befolkede områder.

Read Entire Article