Nye tollregler kan stanse all norsk godstrafikk gjennom Sverige

3 weeks ago 28



Store deler av matvarer og gods som skal til Nord-Norge fraktes fra Alnabru ved Oslo, via jernbane i Sverige, og opp til Narvik.

Herfra flyttes det over på vogntog til store deler av den nordlige landsdelen.

Hvert år fraktes det 25 millioner tonn gods på mellom sør og nord gjennom Sverige. Målt i antall tonn det er mer enn all annen godstrafikk med jernbane i Norge til sammen.

Nå stikker nye et nytt tolldirektiv i EU kjepper i hjulene for denne viktige godstrafikken.

Fra 21. januar i 2025 må alle varer som befinner seg på tog eller lastebil og som fraktes gjennom et annet land, tollklareres med eget nummer.

I dag holder det at hele forsendelser har eget tollnummer. Og at samtlige togvogner er plombert på ferden gjennom Sverige.

– En katastrofe for Nord-Norge

De nye tollreglene vil ramme togoperatører som CargoNet og logistikkaktører som Schenker, lastebiltransporten, PostNord og Posten Bring, som nå forbereder seg på å flytte varene fra bane til vei i Norge.

I Narvik sitter Karl Henrik Karlsen. Han er distriktssjef i Posten Bring og styrer den enorme terminalen hvor post og varer som kommer via Sverige sorteres.

Karl Henrik Karlsen

Karl Henrik Karlsen i Posten bring sender hver dag ut 20 vogntog. Fra neste år kan det bli mange flere. – Det vil bety en kostnadsvekst på 60 millioner kroner bare for oss i Posten Bring. 

Foto: Frida Brembo / Frida Brembo

Konsekvensene av de nye tollreglene vil bli enorme, i form av merarbeid og tollbyråkrati, mener han.

– I dag får varene vi sender en forenklet tolldeklarasjon. Å følge de nye reglene vil verken være realistisk og heller ikke tidsmessig mulig. Varer som allerede er avgiftsbelagt vil få store avgiftskostnader. Alt blir dyrere, og den som må betale er de som kjøper transporttjenester. Jeg vil beskrive dette som en katastrofe for Nord-Norge.

Karlsen er også bekymret for konsekvensene flere vogntog på veiene vil få for klimaet. NHO har regnet ut at regelendringen vil kunne føre til 1000 flere vogntog på veiene per uke.

– Det betyr et økt klimautslipp på 10.000 tonn CO₂ i året.

NHO bekymret

Også NHO mener det nye kravet vil få drastiske konsekvenser for Norge.

Vi står overfor en massiv overføring av gods fra bane til vei for varer til Nord-Norge. Dette vil gå utover vareleveringen og postleveringen i Nord-Norge. Alt av transportkostnader vil øke, og forbrukerne i Nord-Norge må ta regningen.

Det sier Are Kjensli, som er administrerende direktør i NHO Logistikk og Transport.

Are Kjensli ser rett i kamera, med en mørkeblå vaffeljakke på.

– Vi er nødt til å få regjeringen med oss for å avklare saken, sier administrerende direktør Are Kjensli i NHO Logistikk og Transport.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

NHO er også bekymret for belastningen flere vogntog vil ha på E6, spesielt mellom Fauske og Narvik, sier han.

Særlig strekningen nord for Fauske vil bli overbelastet. Nordlandsbanen er mer eller mindre full, så det er begrenset hvor mye av disse varene som kan legges på tog. Da må det gå på bil langs E6. Og selv om man benytter Nordlandsbanen, må det gå på bil fra Bodø, sier Kjensli.

Og legger til:

Dette vil også ha betydning for beredskap og forsyningssikkerhet, da Forsvaret er en stor bruker av jernbanetransport i dag, sier Kjensli.

Ber om hjelp

Norske tollmyndigheter skal ha kontakt med svenske myndigheter, men partene har ikke blitt enige om en løsning.

Kjensli forteller at godsbransjen har flere forslag til hvordan tollfloken kan løses.

Og det haster, ifølge Kjensli.

Vi tror at dette må løses politisk. Norske politikerne må kontakte sine svenske kolleger for å påvirke dem i denne saken. Hvis man ikke får til dette, er jo konsekvensen at alt dette må gå internt i Norge.

– Krise for Narvik

Narvik er endestasjon for Ofotbanen. Herfra bli matvarer og annet god fraktet over på vogntog før de fraktes nordover til Troms og Finnmark.

Fylkesråden for samferdsel i Nordland er også bekymret for konsekvensene.

– De signalene vi får nå er veldig bekymringsfulle. Det siste vi ønsker er å belaste veiene våre enda mer når man har gode framkomstmidler, som Ofotbanen, sier Marianne Dobak Kvensjø (H).

Hun er spent på å høre hva regjeringen har tenkt å gjøre.

– Jeg tror vi alle har samme målesetting, nemlig at gods skal fraktes på jernbane der det er mulig.

Statssekretær i Finansdepartementet, Erlend Grimstad (Sp) opplyser til NRK at han deler transportbransjens bekymring.

Tolletaten har ved flere anledninger tatt opp de norske synspunktene med svenske tollmyndigheter, senest i oktober i år. Vår opplevelse er at svenskene deler vår problemforståelse, og at de også ser behovet for en mer smidig løsning. Vi vil legge trykk på denne saken og det er derfor berammet et nytt møte neste uke mellom norske og svenske tollmyndigheter.

Publisert 30.10.2024, kl. 19.45

Read Entire Article