Norge øker støtten til Ukraina

2 hours ago 4



Utviklingen av et ukrainsk luftforsvar er et av regjeringens prioriterte områder for militær støtte til Ukraina.

Norge skal donere seks F-16 i løpet av 2024 og 2025 og har bidratt til opplæringen av ukrainske piloter og støttepersonell i Danmark.

Bidra med vedlikehold og våpen

Behovet for blant annet reservedeler, våpen og støtte til vedlikehold av Ukrainas F-16-flyflåte er stort.

– At Ukraina i løpet av kort tid er blitt i stand til å ta imot og operere F-16 er imponerende, men jobben er ikke avsluttet selv om de første flyene er på plass, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

 Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var i havnebyen Odesa 29. og 30. oktober.

Foto: Jan Langhaug / NTB

Et fungerende luftforsvar forutsetter også våpen og at flyene blir vedlikeholdt, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Dette må finansieres.

Både piloter og bakkemannskap må trenes og utdannes, slik vi har bidratt til i Danmark, og et helt system for understøttelse må på plass. Dette vil Norge bidra til, sier Gram.

Mer maritim støtte

Storbritannia og Norge leder den maritime koalisjonen som skal støtte Ukraina i å bygge opp et sterkere ukrainsk sjø- og kystforsvar. Gjennom koalisjonen bidrar Norge og Storbritannia til å koordinere mange lands innsats til Ukraina innenfor det maritime feltet.

Regjeringen har tidligere annonsert støtte på om lag 750 millioner kroner til tiltak og arbeid gjennom koalisjonen.

Denne innsatsen styrkes nå med 50 millioner kroner inneværende år. Støtten inkluderer blant annet trening av ukrainske styrker, bidrag til å bygge opp og drifte treningsfasiliteter, samt å levere ulike typer utstyr.

Ukrainsk marine i trening på en elv i Kharson-regionen

Ukrainske soldater trener på en elv i Kherson-regionen

Foto: Ivan Antypenko / Reuters

– I år donerer vi om lag 130 gummibåter, hvorav de første er levert. Noen av båtene leveres fra Forsvaret, andre kjøpes inn fra det sivile markedet. Vi anskaffer og donerer også en del utstyr som kan brukes sammen med gummibåtene. Noe av materiellet skal tas i bruk under trening av småbåtførere til elveoperasjoner, som vi bidrar til å gjennomføre, sier Gram.

Engasjement fra privat sektor

Forsvarsministeren møtte den ukrainske forsvarsministeren Rustem Umerov og den ukrainske viseministeren for strategisk industri, Herman Smetanin. På agendaen sto den videre støtten til Ukraina, og muligheter for støtte til ukrainsk forsvarsindustri. Gram besøkte også forsvarsindustribedrifter i Odesa.

– For å møte de enorme behovene i Ukraina, trengs betydelige investeringer og engasjement fra privat sektor.

 Våpenproduksjon hos Nammo

Produksjon av artillerigranater hos våpenprodusenten Nammo.

Foto: Heiko Junge / NTB

Vi har tidligere i år åpnet for at norsk forsvarsteknologi kan overføres til Ukraina, og bidrar med finansiering for å få dette til. Artillerigranater utviklet av Nammo kan dermed produseres i Ukraina, sier forsvarsministeren.

Besøkte rehabiliteringssenter

Gram besøkte også et ukrainsk rehabiliteringssenter for skadde soldater. Norge skal bidra til å styrke den ukrainske sanitetstjenesten og øke kapasiteten på slike sentre. I første omgang er det snakk om rådgivning og opplæring innen behandling og rehabilitering ved hjelp av tverrfaglige team.

Ukrainsk soldat på rehabiliteringssenter

Norge bidrar til rehabilitering og opptrening av skadde, ukrainske soldater.

Foto: Ralf Hirschberger / AFP

– Ukraina kjemper en krevende kamp langs frontlinjen. Tilgang på nok militært personell og materiell for å stå i denne krigen over tid, er fortsatt svært viktig. Det å ivareta syke eller skadde soldater er en sentral del av dette, sier Gram.

Publisert 30.10.2024, kl. 21.25

Read Entire Article