Nye samtaler i dag: Knallhardt LO-ultimatum om sykelønn

2 hours ago 4



52 dager etter forhandlingsstart strever arbeidsgivere og arbeidstakere fremdeles med å få på plass en ny avtale for å få ned sykefraværet i Norge, en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).

Men mens de andre partene er tilbakeholdne med å la seg intervjue i en kritisk forhandlingsfase, kommer LO-toppen Steinar Krogstad nå med flere ufravikelige krav:

Ordningen med full lønn fra dag én må fredes, og en eventuell ny IA-avtale må gjelde i fire år.

I dag samles partene igjen for nye forhandlinger. Men siden starten i september har samtalene slitt i kraftig motvind. Årsaken er uenighet om sykelønnsordningen skal kunne endres eller ikke.

Ultimatum? – Helt klart

Tallenes tale er klar: Sykefraværet øker kraftig i Norge. Derfor ønsker arbeidsgiverne å se på om dagens ordning med sykelønn kan endres. Dagens ordning sikrer arbeidstakerne full lønn i ett år mens de er syke.

For å få bukt med det høye fraværet, mener arbeidsgiverne tiden nå er inne for å vurdere endringer i ordningen. Men LO stritter imot.

NHO-sjef Ole Erik Almild og Steinar Krogstad i LO. Bilder - Yann Belov

LOs forhandlingsleder Steinar Krogstad holder fast ved sine krav.

Foto: Yann Valerievich Belov / n18575

– Vi står på det som bestandig har vært en del av IA-avtalen, at så lenge IA-avtalen gjelder, så skal sykelønnsordningen fredes, sier Krogstad til NRK.

– Hvis du endrer sykelønnsordningen, vil det slå veldig sosialt skjevt ut. Vi vet det er lavlønnsyrkene, det er ofte kvinneyrkene som vil bli rammet. Det er en sosial forsterking av skjevheten som vi aldri kan akseptere, sier han.

– Så dere står på det at det skal være full lønn under sykdom fra dag én?

– Ja, det tror jeg alle sammen skal være veldig trygge på at det står vi fullt og fast på.

– Er det et ultimatum?

– Helt klart.

Valget neste høst er en viktig årsak til at LO ønsker en avtale som binder partene og freder sykelønnsordningen i fire nye år. I LO er det en frykt for at ordningen kan bli svekket hvis det skulle bli regjeringsskifte.

– Vi sier helt klart at den fredningen skal være i hele perioden, det vil si fire år, sier Krogstad.

– Kommer ikke til å bryte

Krogstad er opptatt av at en ny avtale må være mer treffsikker og at tiltak rettes mot de gruppene og bransjene hvor behovene er størst. LO-toppen avviser samtidig at LO vurderer å trekke seg fra samtalene.

– Vi kommer ikke til å bryte. Vi skal sitte igjen til siste slutt, vi, sier han, og viser til at det også er regjeringens politikk å frede sykelønnsordningen.

Mye handler nå om hvorvidt partene kan bli enige om en form for utredning av sykelønnsordningen.

NHO-sjef Ole Erik Almild og Steinar Krogstad i LO. Bilder - Yann Belov

Krogstad understreker at endringer i sykelønnsordningen vil ramme lavtlønnede og kvinner hardest, og derfor fast bestemt på å bevare ordningen som den er.

Foto: Yann Valerievich Belov / n18575

Også arbeidstakerorganisasjonene Akademikerne, Unio og YS har signalisert at de kan støtte en utredning av alle sider ved ordningen.

Fra LO er budskapet at man kan være med på en «bred kunnskapsinnhenting».

– Vi ser at de virksomhetene som følger IA-avtalen og jobber godt med arbeidsmiljø, tilrettelegging, forebygging får ned fraværet. Vi er opptatt i en utredning av at årsakene til det også blir en del av utredningen, sier Krogstad.

– I en så bred utredning kan vi akseptere at også sykelønnsordningen er en del av utredningen. Men dette startet med et krav og et ønske om en ren sykelønnsutredning, og det er vi imot.

Høyeste fravær på 15 år

Forhandlingene startet i midten av september. Målet er å komme i havn med en ny avtale innen midten av november.

Bakteppet er at sykefraværet steg til det høyeste nivået på 15 år i andre kvartal i år – 7,1 prosent.

Det utgjorde 10,6 millioner tapte dagsverk, rundt 9 millioner av dem skyldtes det legemeldte sykefraværet, ifølge NTB.

Til tross for ambisjoner om å redusere sykefraværet, peker pilene i motsatt retning: Fra 2018 til 2023 har sykefraværet økt med 17,5 prosent.

Tonje Brenna
Arbeids- og inkluderingsminister

Tonje Brenna, arbeids- og inkluderingsminister (Ap).

Foto: Fredrik Pedersen / NRK

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener situasjonen er uholdbar.

– Klarer vi ikke gjøre noe nå, så vil vi kanskje måtte gjøre noe mye mer dramatisk om et tiår eller to. Dette har vi ikke råd til over tid, sa hun tidligere i høst.

Vil ikke ha fireårig avtale

Men i forhandlingene er det ikke bare LO som står steilt på sine krav. Også arbeidsgiversiden er ute med noen absolutte krav.

– NHO er veldig tydelig på at vi kan ikke signere på en avtale som freder sykelønnsordningen for fire nye år, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom.

Det høres ut som et ultimatum?

– Med den sykefraværsutviklingen vi ser nå, er vi nødt til å være åpne og snu alle steiner, sier Melsom.

– NHOs posisjon er at vi må være villig til å se på alle verktøy som kan bidra til å snu sykefraværsutviklingen. Da må vi også kunne se på sykelønnsmodellen vår.

Forhandlinger om IA-avtalen

UTREDNING: NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Publisert 31.10.2024, kl. 07.38 Oppdatert 31.10.2024, kl. 07.49

Read Entire Article