Nye kostråd: – Altfor strenge

1 month ago 32



Torsdag kom Staten med nye anbefalinger til hva vi bør spise. Flere mener det er utfordrende å følge rådene.

 Torjus Sagenes / TV 2
LITT AV ALT: Fatma-Cathrine Køkyer mener vi alle har godt av både grønnsaker og bakst. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 16.08.2024 02:17

Torsdag la Helsedirektoratet frem de nye kostholdsrådene.  Det er over ti år siden de siste kostholdsrådene ble oppdatert, og nå har det blitt gjort flere endringer. 

Blant annet har Helsedirektoratet redusert antall kostråd fra tolv til syv. 

De anbefaler nå nordmenn å spise mer frukt og grønt.

– Før var det snakk om fem om dagen, men nå er det helst fem til åtte om dagen, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
FEM TIL ÅTTE: Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund, Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

Og mindre rødt kjøtt. 

– Vi har redusert anbefalingen på rødt og bearbeidede kjøttprodukter. Man bør ikke spise mer enn 350 gram rødt kjøtt i uken. 

Det er 150 gram mindre enn den tidligere anbefalingen.

– Nå sier dokumentasjonen at de negative helsepåvirkningene i forhold til både hjerte- og karsykdom og kreft at det er nødvending å redusere denne anbefalingen. 

– Altfor strenge

TV 2 tok en tur på gata for å høre hva folket mener om de nye kostholdsrådene.

De mener alle at det er utfordrende med såpass variert kosthold som myndighetene råder til, spesielt med tanke på dyrtiden.

– Det er veldig vanskelig for folk med begrenset økonomi å spise sunt. Jeg synes begrensningen er altfor strenge, men selvfølgelig alt med måte når det gjelder smør, sukker og fett, sier Fatma-Cathrine Køkyer til TV 2.

– Men det er viktig å få i oss grønnsaker. Selv sørger jeg for en tredjedel av alt på tallerkenen. Det er godt å ha, fortsetter hun.

 Torjus Sagenes / TV 2
GODT OG BLANDET: Køkyer er enig i at det er viktig med variert kosthold. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Jeg synes man burde kutte resterende moms på bær og frukt. Då får vi helt sikkert en helsemessig gevinst og det vil ikke koste staten altfor mye, sier Per Ola Nytun.

Norges Idrettshøyskole-fadderen Tuva Mikkelsen tror heller ikke rådene er så enkle å følge for alle.

– Det er absolutt gode råd, men det tar så mye tid å lage bra og variert mat. Det er kanskje ikke alle familier som har tid til å lage varierte og sunne måltider. Hvis man jobber mye eller har trang økonomi, så har man kanskje ikke så god kapasitet.  

 Torjus Sagenes / TV 2
FADDERE: Tim og Tuva er faddere på Norges idrettshøyskole og er opptatt av å spise frukt og grønt. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Vi er skuffet

Helsedirektoratet fikk 235 innspill etter at forslagene var på høring og ble lagt frem i mars. Flere av forslagene var at alkohol burde frarådes og begrenses i rådene. 

– Råd om alkohol kan inkluderes i det siste rådet, for eksempel på følgende måte: Hovedrådet: «Mat og drikke med mye salt, sukker, mettet fett eller alkohol bør begrenses», foreslo Folkehelseinstituttet, ifølge NTB.

Nå har helsedirektoratet lagt til at inntaket av alkohol bør være så lavt som mulig. Det er ikke nevnt som et eget råd, men et tilleggsråd under rådet: «Drikk vann!»

Dette er de nye kostrådene:

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.
  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.
  • La grovt brød eller andre fullkornsproduktet være en del av flere måltider hver dag.
  • Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein. Varier blant disse. Velg lite kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.
  • Ha et daglig inntak av melk og meierprodukter. Velg produkter med mindre fett.
  • Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses.
  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.
  • Drikk vann!
  • Kilde: Helsedirektoratet

Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, er skuffet over hvordan Helsedirektoratet omtaler alkohol i de nye kostrådene. 

– Vi er skuffet over hvordan alkohol omtales. Rådet om alkoholbruk er veldig lite konkret, og alkohol vies lite plass. Helsedirektoratet har uttalt at de jobber med egne alkoholråd, de kan ikke komme fort nok, sier Kaski. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
SKUFFET: Ragnhild Kaski mener at alkohol burde blitt frarådet i større grad enn det ble. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Må kose seg

Mannen og kvinnene på gata er enig i at nordmenn kan begrense alkoholforbruket. 

– Det viktigste er å holde seg fysisk aktiv. Om du gjør det, så tror jeg du kan spise og drikke det aller meste. Men hold deg unna for mye karbohydrater, inklusiv øl og alkohol, sier Nytun.

 Torjus Sagenes / TV 2
AKTIV: Per Ola Nytun mener du kan spise «bedre» om du trener bedre. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Køkyer er klar i sin tale:

– Alkoholforbruket er kanskje litt høyt, så å begrense det er fint. Man trenger ikke å «ta en» hver onsdag og lørdag. Heller en gang i måneden.

Den yngre fadderen er enig i rådet, men at man må huske å nyte fadderuken.

– Vi går på idrettshøyskolen, så vi har nok litt mindre alkohol enn de andre faddergruppene, så jeg er enig. Men samtidig så må man kose seg i fadderuken så lenge man ikke gjennom et livsår drikker for mye alkohol, sier Mikkelsen.

Derfor bør du spise klementiner med god samvittighet

Read Entire Article