Nye detaljer i saken mot Trump om valgpåvirkning

3 days ago 13



Donald Trump er tiltalt for å ha forsøkt å hindre valgnederlaget i 2020.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
6. JANUAR 2021: Etter Donald Trumps tale, stormet hans støttespillere Kongressen. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Publisert 02.10.2024 23:19 Sist oppdatert 7 minutter siden

Spesialetterforsker Jack Smith har levert et omfattende dokument, der han argumenterer for at Donald Trump forsøkte å hindre valgresultatet i 2020, skriver Reuters

Smith legger også frem flere bevis han mener bygger opp under at Trump planla å ikke godta valgresultatet. 

For snart fire år siden tapte den tidligere presidenten valget mot Joe Biden. 

Donald Trump har gjentatte ganger hevdet at valget ble stjålet fra han. Et budskap han gjentok 6. januar 2021, da kongressen ble stormet. 

Mener Trump bevisst valgte vold

Aldri før har Jack Smith gått så detaljert til verks i saken mot Donald Trump. 

I dokumentene til Smith står det blant annet: «Da den tiltalte tapte presidentvalget i 2020, tydde han til kriminelle handlinger i forsøk på å bli sittende».

Smith mener Trump la flere «desperate» planer i forsøk på å snu resultatene i sju stater der han hadde tapt. 

Da ingen av disse planene lyktes, valgte han vold, mener Smith. 

«Tiltalte visste også at han bare hadde ett siste håp for å hindre at Biden ble president: Den store, sinte folkemengden foran han. I mer enn en time talte han for å fyre opp sine støttespillere», skriver Smith.

 Jose Luis Magana
STORMINGEN: Her tok Trump-supportere seg inn i Kongressen. Foto: Jose Luis Magana

Smith viser til 6. januar og mener stormingen aldri hadde skjedd, hadde det ikke vært for Trump og hans uttalelser. 

Skal ha lagt planer før valgdagen

Påtalemyndigheten mener Trump planla handlingene han straffeforfølges for, lenge før valgdagen. 

Trump skal ha lagt en plan om å erklære seg som valgvinner så snart tallene viste at han ledet – selv om stemmene ikke var ferdigtalt. 

Noen i teamet hans skal ha tipset Trump om at han trolig kom til å lede da de første tallene var klare. 

«Spiller ingen rolle»

Blant bevisene er også flere eksempler på ting Trump skal ha sagt til familien sin: 

«Det spiller ingen rolle om du taper eller vinner valget. Du må kjempe som faen», står det i dokumentene. 

Smith mener Trump bevisst spredte flaske påstander om valgresultatet.

«Det gjennomgående målet med handlingene hans var bedrag», skriver Smith.

Det 165-siders lange dokumentet er trolig det siste vi hører fra Smith, før presidentvalget i november. Det blir ingen rettssak før etter valget. 

Fakta om valgpåvirknignssaken mot Trump

Kongresstorming/valgpåvirkning

* Trump er tiltalt på fire punkter: Sammensvergelse for å bedra USA, sammensvergelse for å hindre en offisiell prosess, hindring og forsøk på hindring av en offisiell prosess, sammensvergelse for å hindre noen i å utøve grunnlovsfestede rettigheter.

* Ifølge tiltalen utnyttet Trump og hans hjelpere kaoset rundt stormingen av Kongressen 6. januar 2021 til å komme med usanne påstander om valgfusk og forsøke å få Kongressen til å utsette godkjenningen av valgresultatet.

* Ifølge tiltalen var mange av demonstrantene villedet av Trump til å tro at visepresident Mike Pence kunne sette valgresultatet til side.

* Ifølge tiltalen løy Trump bevisst da han i tiden etter valget i november 2020 kom med gjentatte påstander om omfattende valgfusk. Han la aldri fram dokumentasjon for påstandene og visste godt at han hadde tapt, ifølge tiltalen.

* Tiltalepunktene om å hindre en offisiell prosess har en strafferamme på 20 års fengsel. Punktet om å hindre noen i å utøve rettighetene sine kan gi ti års fengsel.

* Trump har erklært seg ikke skyldig på alle punktene.

* Rettssaken ble berammet til 4. mars, men er utsatt på ubestemt tid frem til Høyesterett har konkludert i spørsmålet om presidenters immunitet.

Undergraving av valgresultatet i Georgia

* Donald Trump er tiltalt i delstaten Georgia for forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020. Flere andre omfattes også av tiltalen.

* Etterforskningen ble utløst av en telefonsamtale til delstatens valgansvarlige, Brad Raffensperger, i januar 2021. Der ba Trump ham «finne» det antall stemmer han trengte for å vinne.

* Rettssaken i Georgia er ekstra interessant, fordi presidenten i USA kun kan gi benådninger i føderale saker. Det er altså ikke mulig her. Heller ikke guvernøren i Georgia har makt til å benåde noen. Det gjøres av et eget panel, men en straffedømt kan uansett ikke benådes før vedkommende har sonet fem år.

* Denne rettssaken er ennå ikke berammet. En domstol i Atlanta skal torsdag 15. februar vurdere hvorvidt Fulton Countys distriktsadvokat Fani Willis kan fortsette å føre saken for påtalemyndighetene, etter at hun ansatte kjæresten Nathan J. Wade i sitt team.

(Kilder: The Guardian, Reuters, AP, Politico, NTB, boka The Trump Indictments av Ali Velshi)

Read Entire Article