Ny teknologi skal løse avokadomysteriet

2 hours ago 4



Lei umodne avokadoer? Eller klemmer du på hele utvalget for å finne den perfekte frukten? Det kan det bli slutt på nå.

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
SPLITTER NYTT: Avokadoskanner testes i butikk i Norge for første gang. Om den fungerer, vil tiden vise. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Publisert 22.10.2024 19:09

Avokado er en mye diskutert frukt og kanskje den som er vanskeligst å vite om er moden eller ei. 

Har du har sett deg lei og grønn av alle de dårlige og dyre avokadoene når du skal kose deg med fredagstacoen og guacamolen?

Da er du ikke alene. Det er nok mange som har fortvilt over en knallhard avokado eller en brun avokado.

Det finnes vel også en del «eksperter» på avokadoer som vet nøyaktig når de kan spises og ikke. 

Ekspert eller ei, nå er hjelpen på vei. 

Misnøye med avokadoen

 Simen Kjønnås Thorsen
FORNØYD MED TESTPROSJEKTET: Eirik Solvang Pedersen i Coop har stor tro på maskinen. Foto: Simen Kjønnås Thorsen

Coop Mega Vinderen tester nå det som er en avokadoskanner. Nyvinningen skal fortelle deg om avokadoen er spiseklar eller ikke.

– Vi vet at avokado er den varen flest kunder er misfornøyde med, og derfor tester vi denne nå i håp om at det kan bidra til å gjøre kundeopplevelsen enda bedre. Og ikke minst for at vi kan redusere matsvinnet.

Det sier kvalitetssjef for frukt og grønt i Coop Norge, Eirik Solvang Pedersen.

Han forklarer at skanneren måler nivået av vann, stivelse og sukker i frukten, og basert på det gir den en vurdering på modenhetsnivået. 

– Det eneste du gjør er å holde avokadoen foran skanneren. Et par sekunder etterpå så får du resultatet av de ulike modenhetsgradene, sier Pedersen. 

Skanneren viser fire ulike modenhetsnivåer på avokadoen. Når du skanner avokadoen, vil du få en av følgende beskjeder på skjermen:

  • Spis i dag
  • Moden og myk
  • Moden og fast
  • Vent noen dager
  • Butikksjef Astrid Ulsund viser også hvordan maskinen fungerer i videoen nedenfor:

Viss feilmargin

Pedersen håper dette kan minske kundenes uvane. 

– Det er mange kunder som tyr til klemming av avokadoer. Det er synd fordi det minsker holdbarhetstiden. 

Han påpeker at det også vil hjelpe de ansatte.

– Dette verktøyet vil også gjøre det lettere for butikkmedarbeidere å rullere varebeholdningen og sikre at avokadoen som presenteres i disk har god kvalitet, sier Pedersen.

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
KAN SKANNE ALT: Enten det er singelavokado, i pakke eller i nett, så skal man enkelt kunne skanne avokadoen. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Samtidig som kvalitetssjefen viste stolt frem skanneren, var det noe som tydet på at dette fortsatt er et testprosjekt. 

Pedersen testet samme avokado, men fikk tre ulike svar. 

Avokadoen har ulike sider, så mens den ene siden var «moden og myk», var to andre sider «moden og fast» og «vent noen dager». 

– Det er et testprosjekt foreløpig, så det er en viss feilmargin. En avokado modnes ujevnt, og dersom den ligger på grensen mellom nivåer, så kan den samme avokadoen vise ulike resultater, svarer Pedersen. 

Han forklarer at skanneren har som oftest riktig, men at det kan slå ut feil. 

– Det er nettopp derfor vi tester. Jo mer skannerne brukes, jo bedre datagrunnlag får leverandøren til å videreutvikle teknologien, fastslår han. 

Helt nytt

I butikken var det flere kunder som testet den nye maskinen. Ingen av dem hadde prøvd skanneren før, men ble positivt overrasket når de prøvde. 

En av dem var Nora Dahl Nilsen som skulle ha mandagstacoen. 

– Forhåpentligvis vil det gjøre at færre klemmer på avokadoene. Jeg gleder meg til å teste og prøve den ut, sier 24-åringen. 

 Sverre Wedøe Nodland / TV 2
LIKER IDEEN: Nora Dahl Nilsen synes avokadoskanneren hjalp i hennes valg. Om avokadoen var like fin som skanneren sa, er usikkert. Foto: Sverre Wedøe Nodland / TV 2

Forbrukerrådets kliniske ernæringsfysiolog og seniorrådgiver, Aysha Grönberg, forteller at hun har aldri sett eller hørt om skanneren. 

– Vi kan derfor ikke uttale oss om avokadoskanning, men på generell basis er Forbrukerrådet positive til ordninger som kan bidra til mindre matsvinn, og kan hjelpe forbrukere med å ta gode valg i butikk, sier Grönberg.

Ingen følger etter

TV 2 har også tatt kontakt med andre dagligvarekjeder for å høre om dette er noe de har på trappene. 

– Vi er kjent med slike skannere, men foreløpig er det ikke noe vi tar i bruk. Det kan bli aktuelt på sikt, hvis det viser seg å fungere etter hensikten, svarer kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne.

Heller ikke Kiwi og Rema 1000 vurderer å innføre skanneren i sine butikker per dags dato.

– Vi følger hele tiden med på og vurderer tiltak som kan redusere matsvinn og gjøre kundene våre mer fornøyde. Vi kjenner til produktet, men vi har lavt svinn på avokado og har ikke vurdert skanner per i dag, forklarer kommunikasjonsdirektør i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin. 

– Vi følger alltid med på nye og spennende løsninger, slik som avokado-skanneren, men vi har ingen konkrete planer om å innføre dette i våre butikker enn så lenge, forlenger salgs- og markedsdirektør i Rema 1000, Pia Mellbye. 

Read Entire Article