Ny Nato-styrke i Nord-Finland

3 weeks ago 14



Se også siste nytt om: Krigen i Ukraina og Krisen i Midtøsten.

  • Ny Nato-styrke i Nord-Finland

    Sverige er foreslått til å lede en ny Nato-styrke i Nord-Finland, melder begge landene på et pressetreff mandag, ifølge SVT.

    En svenskledet Nato-base i finsk Lapland forventes å bli en del av Natos rammestasjonsorddning, og lignende baser finnes i flere andre av Natos frontlinjestater mot Russland.

    Styrken vil ha et fremskutt Nato-hovedkvarter i Lappland, og vil være viktig i forsvaret av Finnmark, sier militærekspert Tormod Heier til TV2.

    Ryktene om at det skal etableres en Nato-styrke i Nord-Finland har versert offentlig en stund. Ifølge Sveriges tidligere forsvarsminister, Peter Hultqvist (S), skal også norske soldater bli en del av Nato-styrken.

    – Dette er planer som er ukjent for Forsvarsdepartementet, opplyste FD til Aftenposten i august.

    Saken oppdateres.

  • Tenåring pågrepet etter Mortensrud-skyting

    Tre unge menn er nå pågrepet etter at det ble løsnet skudd på Mortensrud i Oslo for en drøy uke siden.

    Tre unge menn er nå pågrepet etter at det ble løsnet skudd på Mortensrud i Oslo for en drøy uke siden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

    En 18 år gammel mann er pågrepet etter en skyteepisode på Mortensrud i Oslo 8. september. Fra før er en 19-åring og 22-åring pågrepet i saken.

    18-åringen ble pågrepet lørdag og er nå varetektsfengslet i fire uker, skriver Avisa Oslo. Han får brev- og besøksforbud i hele perioden, mens de to første ukene er i delvis isolasjon.

    Det var søndag kveld 8. september at det ble løsnet skudd på Mortensrud sørøst i Oslo. Ingen ble skadet, men to unge menn ble pågrepet dagen etter.

    De ble begge fengslet i fire uker.

  • Fransk utenriksminister kan bli ny EU-kommissær

    Den franske utenriksministeren Stéphane Séjourné er foreslått som ny EU-kommissær for Frankrike.

    Den franske utenriksministeren Stéphane Séjourné er foreslått som ny EU-kommissær for Frankrike. Foto: AP / NTB

    Frankrikes president Emmanuel Macron foreslår utenriks- og europaminister Stéphane Séjourné som ny EU-kommissær.

    Det kunngjør det franske presidentpalasset, ifølge Reuters.

    Kunngjøringen kommer etter at Frankrikes nåværende kommissær Thierry Breton overraskende gikk av på dagen mandag.

    Breton var opprinnelig tiltenkt en ny femårsperiode som kommissær.

    Stéphane Séjourné ble utnevnt til utenriksminister og minister for europeiske saker tidligere i år. Han har tidligere sittet i EU-parlamentet fra 2019 til 2024, der han fra oktober 2021 til januar 2024 var leder av den politiske gruppen Renew Europe.

  • Været til uken: Sommer i sør, snø i nord

    Sør-Norge får sommerværet tilbake denne uka.

    Sør-Norge får sommerværet tilbake denne uka. Foto: Frederik Ringnes / NTB

    Denne uken byr på nok en smak av sommer i Sør-Norge med opp mot 20 grader flere steder. I Nordland kan det bli snø i fjellene.

    – Sør-Norge kan gjøre seg klare for en sommerlig og varm uke igjen, skriver meteorologene på X.

    Været holder seg tørt, og flere dager kan det bli opp mot 20 grader på dagtid. Det kan komme noe morgentåke, skriver de.

    I Nord-Norge kommer imidlertid lavtrykkene som perler på en snor, og snøen kan gjøre sitt inntog i fjellene i Nordland.

    – Onsdag blir det mye vind i Nordland, og på fredag tar temperaturene et svalestup og ender på under 10 grader. Det kan til og med komme snø på fjelltoppene i slutten av uken, skriver meteorologene.

  • Nordea kutter i fastrentene på boliglån

    Det nærmer seg bedre rentetider for nordmenn med lån. Et tegn på det er at fastrentene på boliglån senkes hos Nordea.

    Fastrentene senkes med inntil 0,5 prosentpoeng. For lån med fem års binding betyr det en rentenedgang fra 4,49 til 3,99 prosent på den beste renten.

    – Det har vært nedgang i de lange rentene, og dette gjør at vi kan senke prisen på fastrentelån. Nivået er lavt sammenlignet hva flere eksperter forventer av rentekutt fra Norges Bank i løpet av de neste par årene, sier leder for personmarked i Nordea, Randi Marjamaa.

    Ifølge banken er dette den største differansen mellom fast og flytende rente siden Norges Bank økte styringsrenten til dagens nivå i desember i fjor. Men om det lønner seg med fastrene, vil tiden vise.

    – Det finnes aldri noen garanti for at fastrentelån vil lønne seg over tid, og mange velger det først og fremst for å få forutsigbare rentekostnader, sier Marjamaa.

  • EU-kommissær går av – retter hard kritikk mot von der Leyen

    Frankrikes EU-kommissær Thierry Breton går av med øyeblikkelig virkning, melder han selv mandag.

    Frankrikes EU-kommissær Thierry Breton går av med øyeblikkelig virkning, melder han selv mandag. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

    EU-kommissær Thierry Breton går av med umiddelbar virkning og beskylder EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for dårlig lederskap.

    Sjokkavgangen mandag skjer i protest mot at von der Leyen nylig skal ha bedt Frankrike trekke hans kandidatur til den nye EU-kommisjonen og nominere en annen, skriver Breton i et brev til von der Leyen.

    Brevet ble i sin helhet publisert på X mandag morgen.

    – Jeg må derfor konkludere med at jeg ikke lenger kan tjenestegjøre i kommisjonen. Jeg går derfor av med

  • Vemund Sveen Finstad

    11:16

    To barn skal ha fått i seg narkotika i barnehage

    Politiet i Trondheim melder at de gjør undersøkelser i en barnehage i byen, etter at to barn skal ha puttet tabletter i munnen.

    Tablettene har trolig ligget utendørs i barnehagen, og politiet mistenker at det er tabletter med narkotisk virkestoff.

    – Ungene spyttet dem fort ut og har ikke fått symptomer på forgiftning, skriver politiet.

    Barna blir undersøkt av helsepersonell.

  • Tonje Brenna: Meddommere skal ikke miste dagpenger

    Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har satt i gang jobben med å endre regelverket for å hindre at personer på dagpenger skal miste dagpenger når de er meddommere.

    Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) har satt i gang jobben med å endre regelverket for å hindre at personer på dagpenger skal miste dagpenger når de er meddommere. Foto: Stein J. Bjørge

    Aftenposten skrev nylig om arbeidsledige Eivind Haugen (62) som i august var meddommer i Borgarting lagmannsrett i syv dager. Han mistet dermed dagpenger for hele to uker fordi han var i «arbeid» i over 50 prosent av tiden. Haugen tapte dermed over 12.000 kroner.

    Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) sier det ikke skal være slik at folk som er meddommere, taper inntekt.

    – Etter at jeg leste saken i Aftenposten, tenker jeg at det er åpenbart at vi må gjøre noe med regelverket. Dette er et typisk eksemp

    Eivind Haugen mistet dagpenger for to hele uker fordi han var meddommer i syv dager. Nå skal forskriften endres, slik at meddommere ikke mister dagpenger.

    Eivind Haugen mistet dagpenger for to hele uker fordi han var meddommer i syv dager. Nå skal forskriften endres, slik at meddommere ikke mister dagpenger. Foto: Diego Munoz-Zamora

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 22.08.2024 18:16

Read Entire Article