Ny klimarapport: Varmeste sommeren noensinne

1 month ago 18



Sommeren 2024 har vært den varmeste både i Europa og globalt, slår en ny klimarapport fra EU fast. Torsdag ble også en rekke varmerekorder slått i Norge.

Torsdag ble det satt ny varmerekord for september i Bergen. Foto: Reidun Drægebø
  • Silje Enghaug

Publisert: 06.09.2024 05:51

Kortversjonen

– Hvis du sa til meg for noen år siden at vi skulle hatt 30 grader på Vestlandet i september ville jeg ledd, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen.

Rekorder på rekke og rad

Den forrige varmerekorden for september ble satt i 2021, da det ble målt 28,6 grader i Drammen.

Denne ble slått flere ganger i løpet av dagen og gikk til slutt til Etne i Vestland, hvor det ble målt hele 30,6 grader.

Etne slo den forrige rekorden som ble satt i Sauda kommune i 17-tiden samme dag, der det ble målt 30,4 grader. Før det var det Sand kommune i Ryfylke som hadde rekorden, med 29,0 grader i 14-tiden.

Også fra EUs k klimaovervåkingsorgan Copernicus Climate Change ServiceCopernicus Climate Change ServiceCopernicus Climate Change Service (C3S) er en del av EUs Copernicus-program, som er et europeisk initiativ for å overvåke og forstå miljøet på jorden. C3S er spesielt dedikert til å levere pålitelig og oppdatert informasjon om klimaendringer for å støtte beslutningstaking og politikkutforming, både på europeisk og globalt nivå. meldes det om en rekke illevarslende rekorder:

  • Sommeren juni-august var den varmeste noensinne.
  • August 2024 ble den varmeste augustmåneden noensinne globalt, sammen med august 2023.
  • Den gjennomsnittlige temperaturen for august 2024 var 16,82 grader celsius globalt. Det er 1,51 grader over førindustrielt nivåførindustrielt nivåI Parisavtalen er det satt som mål at temperaturen på kloden ikke må stige mer enn 2 grader før århundret er over, og helst ikke mer enn 1,5 grader. Dette måles fra førindustrielt nivå..
  • Den globale gjennomsnittstemperaturen har oversteget 1,5 grader over førindustrielt nivå i 13 av de siste 14 månedene.

I Bergen ble det også satt varmerekord torsdag, med 28,6 grader ved målestasjonen Florida.

Bare dager før ble nedbørsrekorden slått ved samme målestasjon da det ble målt 434,6 mm regn 28. august.

– Skal nesten magi til

Hygen mener at det ikke er tvil om at rekordene skyldes klimaendringer.

– Her har WMOWMOFNs organ for meteorologi, hydrologi og tilgrensende vitenskaper. sagt: Det er ikke lenger noen hetebølge som ikke har sammenheng med klimaendringer. Så ja, det har en sammenheng. Vi vet ikke hvor mye som skyldes klimaendringer og hvor mye som er naturlige svingninger, men det er helt klart at begge deler spiller inn, sier Hygen.

Hans Olav Hygen

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt

I Parisavtalen er det satt som mål at temperaturøkningen på kloden skal holdes godt under 2 grader før århundret er over, og helst ikke mer enn 1,5 grader.

– Hvor lenge må gjennomsnittstemperaturen overstige 1,5 grader over førindustrielt nivå før det målet er tapt?

– Det er ikke definert i Parisavtalen, men er vi systematisk over i tre til fem år, er det ingen tvil lenger. Jeg har lenge ansett målet som brutt. Det skal nesten magi til nå for at vi skal nå det målet, sier klimaforskeren.

Månedlige globale temperaturavvik (°C) i forhold til førindustrielt nivå. Foto: Copernicus Climate Change Service /ECMWF

Kan bli varmeste år noensinne

Varmerekordene i Europa kommer til tross for at temperaturene var under gjennomsnittet i nordvestlige deler av Irland og Storbritannia, Island, Portugals vestkyst og i Sør-Norge.

Ifølge Samantha Burgess, nestleder for Copernicus Climate Change Service, øker de rekordhøye temperaturene sannsynligheten for at 2024 blir det varmeste året noensinne. Hun viser til at temperaturene så langt i år ligger enda mye høyere over normalen enn de gjorde i rekordåret 2023.

Da gjorde temperaturene et så kraftig hopp at forskerne slet med å forklare utviklingen. Fremtredende klimaforskere stilte spørsmål ved om klimaet er mer sårbart for våre utslipp enn det man har antatt. Men forskere på Cicero mener hoppet kan forklares med en kombinasjon av global oppvarming og noen svært sjeldne sammentreff.

Vil bli mer intenst

Burgess advarer i pressemeldigen om større svingninger og mer ekstremvær i årene fremover.

– De temperaturrelaterte ekstremhendelsene vi har vært vitne til i sommer, vil bare bli mer intense, med mer ødeleggende konsekvenser for mennesker og planeten med mindre vi innfører hastetiltak for å redusere klimagassutslippene, sier Burgess.

Hygen er enig.

– Det er naturlig med store variasjoner i Norge. Men det er en fair sjanse for at det blir større variasjoner fremover, sier han.

Read Entire Article