Ny brystkreft-test godkjent: – Utrolig glad

1 month ago 21



En ny gentest kan gjøre at flere kreftpasienter vil slippe å gå gjennom cellegiftkur.

 Frank Lervik / TV 2
BRYSTKREFT: Hvert år får over 4000 kvinner brystkreft. Nå kan en ny gentest gjøre situasjonen langt bedre for mange pasienter. Foto: Frank Lervik / TV 2

Publisert 26.08.2024 11:34

I februar skrev TV 2 om en ny gentest for brystkreftpasienter, kalt Oncotype DX. 

Testen kan gi et svar på om kreftpasientene faktisk har nytte av å gå på cellegift. 

– Synd at det har tatt tid 

Hvert år får over 4000 kvinner brystkreft. Cirka 1300 av disse har en type brystkreft som innebærer at legene må ta en vurdering på om de trenger cellegift etter operasjon eller ikke. 

Mange kvinner har nemlig liten eller ingen nytte av cellegift og må derfor lide seg gjennom bivirkninger og senskader de kanskje ikke hadde trengt. 

Etter over ett års behandlingstid, ble gentesten mandag godkjent. Den vil dermed tas i bruk på offentlige sykehus i Norge.

Det bekrefter Beslutningsforum for Nye Metoder. 

– Dette er åpenbart en ønsket metode og det er synd at det har tatt tid, sier direktør i Helse Sør-Øst, Terje Rootwelt, til Dagens Medisin

– Utrolig glad 

Styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk, jubler over nyheten. 

– Jeg er utrolig glad for at gentesten har blitt godkjent. Nå har vi to gentester tilgjengelig, som dekker en stor pasientgruppe, sier styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk, til TV 2. 

 Gry Traaen, Brystkreftforeningen
GLAD: Styreleder i Brystkreftforeningen, Astrid Langeby Kolbekk, jubler over nyheten. Foto: Gry Traaen, Brystkreftforeningen

Hun har selv vært gjennom cellegift, og har selv fått erfare hvor tøff en slik behandling kan være. 

– Derfor er det fantastisk at flere brystkreftpasienter kan slippe å gå på cellegift, sier Langeby Kolbekk. 

– Kjempestore ringvirkninger 

I tillegg til at det betyr mye for de som har brystkreft, betyr det enormt mye for barn av kreftpasienter, familiemedlemmer og arbeidsgiver, mener Brystkreftforeningen. 

– Det får kjempestore ringvirkninger. Barna vil kunne ha en mor som er opplagt, og som kan gi dem en klem når de kommer hjem fra skolen.

Langeby Kolbekk trekker også frem de samfunnsøkonomiske konsekvensene. 

– Du sparer samfunnet for veldig mye, fordi man faktisk kan delta i arbeidslivet etter at du er kreftfri. Du kan delta på dugnader, du kan bidra på så mange måter. 

Read Entire Article