Norske studenter på Island: – Som en solnedgang

1 month ago 36



Vi så det fra rett utenfor der vi bodde, og det var som en skarp rødfarge. Som en solnedgang.

Det sier Marthe Halle Lavik til NRK. Hun er i praksis på Island i forbindelse med lærerstudier sammen med blant andre Kristin Bakke.

– Men det var veldig, veldig tydelig. Vi er langt fra, men det skinner i skyene, sier Bakke.

Lørdag kveld er det et nytt vulkanutbrudd på Island. Det melder landets meteorologtjeneste lørdag kveld.

Den islandske rikskringkasteren Rúv skriver at et vulkansk utbrudd startet mellom Stóra Skógfell og Hagafell klokken 20.23 etter kortvarig seismisk aktivitet. Utbruddet kom ett minutt etter at det meteorologiske instituttet varslet om utbruddsfare.

Evakuerer Den blå lagune

Det er i samme område der de tidligere utbruddene har vært.

Sivilforsvaret jobber med å lokalisere utbruddet mer nøyaktig, et helikopter er på vei, melder Rúv.

Den blå lagune er evakuert, med noen ansatte igjen på stedet.

Keflavik flyplass, som ligger lengst nord på Reykjanes, er ikke påvirket av utbruddet, og flytrafikken går enn så lenge som normalt, skriver NTB.

Fredag meldte meteorologene at det var økt sannsynlighet for utbrudd.

NRK snakker med studentene mens de sitter på bussen i Reykjavík. De er på vei til et sted med bedre utsikt mot utbruddet.

– De snakket om at det kanskje skulle komme forrige uke, så vi har ventet på dette. For vår del er det nok mest spennende. Men det kan vi jo si fordi vi er på trygg avstand, sier Lavik.

Norske studenter på Island

De norske studentene på Island sier himmelen lyser rødt etter det nye vulkanutbruddet. Fra venstre Marthe Halle Lavik, Kristin Bakke og Marthe Rein Haga.

Foto: Privat

Ligner på tidligere utbrudd

Siden 18. desember 2023 har det vært tre vulkanutbrudd på Reykjaneshalvøya. Det foreløpig siste startet torsdag 8. februar og varte to dager.

Da rant lavaen over hovedveien inn til byen Grindavík og veien inn til turistattraksjonen Den blå lagune. Lavaen ødela også varmtvannsforsyningen til Reykjaneshalvøya.

2. mars ble det målt et lett jordskjelv på Reykjaneshalvøya. Ifølge landets meteorologiske institutt var det da sannsynlig at et nytt vulkanutbrudd var på vei. Magmaen så da ut til å være på rundt fire kilometers dybde.

Bjarki Kaldalóns Fris fra det islandske meteorologiske instituttet og ekspert på naturfare, sier til Rúv at utbruddet ligner på det som fant sted 8. februar.

Han forteller at jordskjelvaktiviteten startet i området rundt klokken sju lørdag kveld.

– Det gikk veldig fort før det kom, et utbrudd startet rundt klokken 20.20, men vi har ikke det nøyaktige tidspunktet ennå, sier han.

Bjarki sier det er vanskelig å anslå størrelsen på utbruddet på nåværende tidspunkt.

Read Entire Article