Helt siden krigen på Gazastripen brøt ut for 16 måneder siden, har norske leger bistått lokalt helsepersonell.

Den humanitære situasjonen i Gaza er kritisk etter over 16 måneder med krig.
Bjarte Askeland, anestesilege fra NORWAC, forteller om krevende forhold for sykehusene i den beleirede enklaven.
– Vi har det rolig på sykehuset, men hører ofte skuddvekslinger og enkelte rakettnedslag fra grenseområdene, sier Askeland til TV 2.
Sammen med et større team bestående av annet helsepersonell, dro Askeland til Khan Younis på Gazastripen den 19. februar, og skal etter planen være der i en måned.

De bistår lokalt helsepersonell på European Hospital i Khan Younis.
Flere angrep på tross av våpenhvile
Ifølge palestinske helsemyndigheter har over 46.000 mennesker blitt drept siden krigen mellom Israel og Hamas brøt ut i oktober 2023. Over 109.000 er såret.
Luftangrep, artilleribeskytning og gatekamper har preget Gaza de siste ukene, til tross for at det egentlig har vært våpenhvile siden 19. januar.
Den israelske regjeringen hevder deres offensiv er rettet mot Hamas, som fortsatt opererer i deler av Gaza.
Samtidig advarer internasjonale organisasjoner om at sivilbefolkningen lider under omfattende blokader og matmangel.
Barn lider av alvorlige traumer
Norwac-teamet arbeider tett med palestinske helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon, for å sikre medisinsk bistand til befolkningen.
– Det som gjør mest inntrykk på oss her nede, er alle de historiene vi hører om kollegaer som har mistet nære venner og familiemedlemmer i krigen, forklarer anestesilegen.
Men det er møtene med palestinske barn som er mest skremmende.

– Vi behandler nå en liten gutt på ni år, som fikk en bombesplint inn i ryggmargen i nakken, og ble lammet. Et tilfeldig offer, forteller Askeland, og tilføyer:
– Mange av barna vi ser her lider av senskader, og får alvorlige psykiske traumer som følge av skader de har påtatt seg.
Ifølge Unicef er minst 14.500 barn drept siden konflikten startet.
Mange lider av akutt underernæring og har mistet tilgangen på helsehjelp grunnet de israelske angrepene på sykehus og helsestasjoner.
Matmangel og frykt for utstyrskrise
Den israelske blokaden av Gaza har ført til en akutt mangel på mat og medisinsk utstyr. FN har beskrevet situasjonen som «katastrofal».
– Vi ser at befolkningen her sliter med matproblematikk etter at det ble innført blokade, forklarer Askeland.

Han frykter også at sykehuset han arbeider på står overfor en mulig mangel på utstyr dersom blokaden fortsetter.
Israel har forsøkt å slippe inn begrensede mengder humanitær bistand gjennom Rafah-overgangen, men hjelpearbeidere rapporterer at det er langt fra tilstrekkelig til å dekke behovene til de 2,3 millioner menneskene som bor i Gaza.
– Har tro på fremtiden
Til tross for de ekstreme forholdene, opplever Askeland at befolkningen holder motet oppe.
– Vi føler at befolkningen har tro på fremtiden. De står på og gjør så godt de kan. De er vennlige mot oss og viser oss stor respekt. Så vi har et veldig godt forhold til dem, forklarer han.

NORWAC har bidratt med medisinsk personell til European Gaza Hospital og koordinerer arbeidet sammen med Verdens helseorganisasjon og norske myndigheter.
Teamet til Askeland blir værende i Gaza frem til 20. mars, og blir da avløst av et nytt team.
– Vi vet at behovet for bistand vil fortsette, og vi ser frem til og håper at Norwacs tilstedeværelse kan fortsette også etter dette, avslutter Askeland.

Click to add title
TV 2 Play