Norsk dobbeltseier i Nordisk råds kulturpriser

2 hours ago 5



Det ble sterk, norsk dobbeltseier – i de prestisjetunge kategoriene for film og litteratur – da Nordisk råd offentliggjorde vinnerne av kulturprisene.

 Heiko Junge / NTB
«SEX»: Dag Johan Haugerud var blant de norske vinnerne. Han har regi på filmen «Sex». Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert 22.10.2024 22:55 Sist oppdatert 24 minutter siden

De norske vinnerne er filmen «Sex» av Dag Johan Haugerud og romanen «Fars rygg» av Niels Fredrik Dahl.

Vinnerne ble offentliggjort tirsdag kveld i en TV-sending fra Island til de øvrige nordiske landene, her i Norge vist av NRK.

 Cornelius Poppe / NTB
«FARS RYGG»: Niels Fredrik Dahl vant, i tillegg til Dag Johan Haugerud. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser i kategoriene barne- og ungdomslitteratur, film, litteratur, musikk og miljø. Vinnerne får 300.000 danske kroner hver, nærmere en halv million norske kroner.

Ni år siden sist

13 verk var nominert til litteraturprisen, to fra Sverige, Danmark, Norge, Island og Finland samt én hver fra Færøyene, Åland og det samiske språkområdet.

«Fars rygg» av Niels Fredrik Dahl stakk av med den gjeve prisen i det som Nordisk råd kaller «et sterkt skjønnlitterært felt».

Dahls vinnerroman er ifølge jurybegrunnelsen «en dyptpløyende og høyst særegen roman om den tapte tiden og om savnets betingelser».

– Stor ære

– En stor ære, sier Niels Fredrik Dahl, som ikke trodde han kom til å vinne da han ble nominert for første gang. Hans forlegger, Ingeri Engelstad i Oktober, legger til:

– Nordisk råds litteraturpris er den viktigste og mest prestisjefylte litterære prisen vi har. Med den løftes Niels Fredrik Dahls forfatterskap dit det hører hjemme: Blant de mest betydningsfulle forfatterne ikke bare i Norge, men i Norden.

Med Dahl har Norge vunnet prisen 12 ganger siden Nordisk råds litteraturpris ble etablert i 1962. Forrige norske vinner var Jon Fosse for «Trilogien: Andvake, Olavs draumar. Kveldsvævd.» i 2015.

Vant for andre gang

I filmkategorien, der seks filmer fra Sverige, Danmark, Norge, Island, Finland og Grønland var nominert, gjorde regissør Dag Johan Haugerud noe som ingen annen norsk filmskaper tidligere har klart: Å vinne for andre gang.

Haugerud vant i 2020 med oppvekstskildringen «Barn», og nå altså i 2024 med sin film om mannsroller og seksualitet, kalt «Sex».

– Dette er stort, fastslår produsent Yngve Sæther overfor NTB. Prisen går til både Haugerud som regissør og manusforfatter og produsentene Sæther og Hege Hauff Hvattum.

– Aldri bare sex

«Sex er aldri bare sex. Dette er aldri mer åpenbart enn i regissør og manusforfatter Dag Johan Haugeruds filosofisk anlagte komedie», heter det fra juryen, som videre skriver i sin begrunnelse:

«I denne historien om to venner som oppdager at deres seksualitet og kjønn kan utvide seg på overraskende måter, argumenterer filmen for at livet er flytende og verden er i konstant endring. Det gjør den på en intelligent, medfølende og uhyre morsom måte».

Prisene vil utdeles i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Reykjavik 29. oktober.

Read Entire Article