Norge og USA skal samarbeide om mineraler

6 days ago 8



WASHINGTON D.C./OSLO (TV 2): Den historiske samarbeidsavtalen blir signert i dag.

 Saul Loeb / AP / NTB
MINERALER: USAs utenriksminister Antony Blinken og utenriksminister Espen Barth Eide møttes i dag for å signerer en avtale mellom Norge og USA. Her fra utenriksministermøte i Nato i november i fjor. Foto: Saul Loeb / AP / NTB

Publisert 30.09.2024 18:47

Hva skal Norge leve av etter oljen?

Et spørsmål som har blitt stilt utallige ganger de siste tiårene. Kanskje er mineraler en del av svaret.

I dag er det i alle fall klart at Norge og USA inngår en samarbeidsavtale om handel med kritiske mineraler. 

Avtalen har navnet «High-Standard, Market-Oriented Trade of Critical Minerals» og er et steg på veien mot en mineralavtale mellom landene.

Skal samarbeide om konkurransevilkår

USAs utenriksminister Antony Blinken og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er til stede når avtalen blir undertegnet i USA i dag.

– Det er en historisk dag, og det er et viktig skritt på veien for å få på plass en mineralavtale mellom Norge og USA, sier nærings- og fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap).

– Det handler om rettferdige konkurransevilkår. Det handler om arbeidstakerne sine rettigheter. Det slår vi nå fast at vi skal samarbeide om, forteller Myrseth.

Tidligere i år sørget daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) for at en intensjonsavtale mellom Norge og USA på mineraler ble signert. Nå er altså samarbeidet ytterligere formalisert.

Et skritt på veien

Næringsministeren mener dette er et stort skritt på veien til en endelig mineralavtale mellom USA og Norge.

– Målet er at norske aktører skal få muligheten til å selge sine råvarer i et amerikansk marked, og skal vi få til det i større grad, så er vi nødt til å få på plass en mineralavtale, og dette er et viktig skritt på veien, sier Myrseth.

Republikanernes presidentkandidat, Donald Trump, har gjennom valgkampen vært tydelig på at han vil stramme inn på ulike handelsavtaler, og øke tollene på varer som selges til USA.

– Så er det et valg i USA ganske snart. Vil avtalen holde uansett hvem som vinner til valget?

 – Samarbeidet mellom Norge og USA det er viktig, uavhengig av hvem som vinner valget, så jeg forholder meg til denne avtalen og skal jobbe videre med en mineralavtale også fremover, sier Myrseth.

Read Entire Article