Norge ikke lenger endestasjon for forsterkninger fra USA. Nå er Sverige og Finland målet.

1 week ago 14



Onsdag losses hundrevis av militære kjøretøyer og containere i Narvik. Nato-styrker øver seg på å sende forsterkninger raskt til Sverige og Finland. Norge har en nøkkelrolle.

HV-soldater på vaktoppdrag da det militære amfibietransportskipet USS Mesa Verde var i Narvik havn i august 2023. Foto: Theodor Eilertsen/Forsvaret
  • Gunnar Johnsen

Publisert: 23.04.2024 23:29

Kortversjonen

Amerikanske soldater fra 10th Mountain Division skal øve i Finland. Frakteskipet ARC Integrity kommer med 200 kjøretøyer og 300 containere. Fra Narvik skal alt videre til Finland via Sverige. Målet er øvelsen Immediate Response 2024. Den er del av Natos gigantøvelse Steadfast Defender, og den pågår i Europa i hele 2024.

Lossingen i Narvik onsdag morgen markerer en ny tid for nordisk forsvar.

Norge er ikke lenger en endestasjon for mottak av allierte forsterkninger. Nå skal Norge sikre at forsterkninger kan sendes videre til de nye Nato-medlemmene Sverige og Finland. Det betyr at det må tilbys sikre mottakshavner. Personell må kunne innkvarteres og utstyr lagres mens videre transport gjøres klar.

– Selv om svensk og finsk medlemskap styrker alliansen, medfører det også et økt ansvar for Norge som mottaks- og transittland for militære forsterkninger for hele Nordkalotten.

Det skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen i en kommentar til regjeringens foreslåtte langtidsplan for Forsvaret. Den ble fremlagt like etter påske.

Eirik Kristoffersen

General og forsvarssjef

Ikke dobbeltspor i sikte

Nato vil stille krav om gode transportårer og motstandsdyktig infrastruktur. Narvik havn er pekt ut som én av fire havner i Norden som er spesielt prioritert.

De andre er Trondheimsfjorden, Göteborg og Esbjerg.

For Norges del er begrensede forbindelser østover en utfordring. Ofotbanen fra Narvik til Kiruna (på svensk kalt Malmbanan) er en viktig transportvei. I vinter var den stengt i flere måneder, og det er kommet krav om dobbeltspor på strekningen.

Den norske regjeringen legger foreløpig bare opp til noen nye krysningsspor på strekningen. Også på svensk side lar dobbeltspor vente på seg. Prisen for dobbeltspor var for tre år siden anslått til over 20 milliarder kroner. Den norske delen vil koste klart mest, selv om avstanden fra grensen og til Kiruna er dobbelt så lang som fra Narvik til grensen.

Det er hektisk på Ofotobanen. Den norske delen er 42 kilometer lang, men står for 60 prosent av landets godsmengde i tonn.

– Ofotbanen er viktig for Forsvaret. Med Sverige og Finland som Nato-medlemmer får den økt betydning.

Det sa Kristoffersen til High North News i februar.

– Etter denne avsporingen tror jeg prioriteringen av Malmbanan har økt, sa den svenske kommandørkaptein Stefan Lundqvist til samme avis.

– Malmbane-strekningen til Narvik er en av de største flaskehalsene vi har, uttalte han.

Øvelser på rekke og rad

Noe av materiellet som ankommer onsdag, fraktes til Elvegårdsmoen leir. Den ligger helt innerst i Ofotfjorden. Stedet ble klargjort for mottak av allierte styrker til vinterens storøvelse Nordic Response. Etter hvert skal personell og materiell transporteres med tog på Ofotbanen, over Bjørnfjell og langs vei via Sverige og til Finland. Der avholdes den finske vinterøvelsen Northern Forest. Der skal også styrker fra Finnmark landforsvar skal delta.

Immediate Response var ut hele mai måned. Øvelsen omfatter flere en 22.000 soldater fra USA og 11 Nato-land. Den vil foregå i Danmark, Norge, Sverige, Finland Tyskland, Tsjekkia og Polen.

Read Entire Article