Nordmann (28) risikerer livstid – forsvarer får ikke snakke med pressen

2 weeks ago 9



Igjen er drapssaken mot en nordmann i Polen utsatt. Fordi en mindreårig er fornærmet, får ikke advokaten hans svare på noen spørsmål.

 Jakub Gruca / TV 2
TILTALT: Tirsdag 12. desember i fjor møtte vestlendingen i retten i den polske byen Kraków sammen med sin forsvarsadvokat Mikołaj Pietrzak. Saken ble utsatt, og nå er den utsatt enda en gang. Foto: Jakub Gruca / TV 2

Publisert 24.09.2024 17:08 Sist oppdatert 16 minutter siden

Lørdag 5. november for snart to år siden ble 26 år gamle Pamela funnet drept i den polske byen Oświęcim. Det var hennes egen far som fant henne.

Samtidig var 26-åringens fem år gamle datter forsvunnet.

Polsk politi startet umiddelbart jakten på både gjerningsmannen og det lille barnet. I en etterlysning, en såkalt «child alert», til alle EU-land oppga de navnet på den norske barnefaren, som i dag er 28 år gammel.

Pågrepet i København

Etterlysningen inneholdt også informasjon om en bil knyttet til den avdøde kvinnen.

 TVN News & Services Agency
ÅSTEDET: Politiet sperret av et større område rundt avdødes bolig etter at hun ble funnet lørdag 5. november i 2022. Foto: TVN News & Services Agency

Allerede samme kveld ga etterlysningen resultater da dansk politi stoppet den etterlyste bilen like utenfor København klokken 22.37.

Der satt både den savnede femåringen og kvinnens norske ekskjæreste. Dansk politi pågrep mannen og fikk ham varetektsfengslet.

Ifølge danske Ekstra Bladet forklarte han selv at han var på vei til Sverige da han ble stoppet av politiet.

Kort tid senere ble han utlevert til Polen. Siden har han sittet fengslet der, og i fjor ble han tiltalt både for drapet på Pamela og for bortføring av datteren deres.

 Polsk politi
UTLEVERT: 30. desember 2022 ble nordmannen utlevert til Polen med fly fra København. Foto: Polsk politi

Kastet på gangen

TV 2 har tidligere fortalt at vestlendingen både høsten 2019 og våren 2020 henvendte seg til Vest politidistrikt og fortalte at kjæresten hadde tatt med seg datteren deres til hjemlandet Polen uten hans samtykke.

Politiet så på saken og la den bort da de fikk bekreftet at både mor og barn var i Polen og hadde det fint, har politiadvokat Arne Fjellstad opplyst til TV 2.

I desember i fjor begynte rettssaken mot den norske 28-åringen. På oppdrag fra TV 2 var en polsk fotojournalist til stede i rettssalen i Kraków. Saken vakte også stor interesse i Polen, der alle landets største medier var til stede.

Raskt ble det besluttet at pressen ikke fikk være til stede under rettssaken, fordi tiltalte og avdødes mindreårige datter er en sentral del av saken.

Senere ble saken utsatt på grunn av en syk dommer, ifølge Bergens Tidende.

– Sa noen få ord

Mange ganger har TV 2 sendt spørsmål både til tiltaltes forsvarer Mikołaj Pietrzak og statsadvokat Bartosz Janiszewski.

Ingen av dem vil svare på hvordan den tiltalte nordmannen stiller seg til anklagene om drap og bortføring.

Tirsdag svarte Janiszewski omsider på noen av spørsmålene TV 2 stilte for over en måned siden, da rettssaken skulle starte på nytt.

 Jakub Gruca / TV 2
RÅDGIVER: Advokat Mikołaj Pietrzak bistår nordmannen i retten, men til pressen får han ikke si noe. Foto: Jakub Gruca / TV 2

«Rettssaken har blitt utsatt på grunn av behovet for å avhøre andre vitner og personer. Det er sannsynlig at saken vil være ferdig etterforsket ved utgangen av 2024, men det er ikke sikkert», skriver han.

TV 2 har blant annet spurt om ikke det svekker nordmannens rettssikkerhet at ingen får innsyn i hans versjon av saken.

«Rettssaken blir i sin helhet gjennomført bak lukkede dører på grunn av rollen til den tiltaltes mindreårige datter. Som følge av det har ikke forsvarsadvokaten mulighet til å rapportere offentlig om saksforløpet», skriver han.

 Jakub Gruca / TV 2
STOR INTERESSE: Det ble mange spørsmål og få svar da statsadvokat Bartosz Janiszewski møtte pressen før rettssaken i desember. Foto: Jakub Gruca / TV 2

Janiszewski, på sin side, uttalte seg Bergens Tidende etter den første dagen av rettssaken i desember.

– Han sa noen få ord, men han sa ikke noe som var viktig – eller som kunne hjelpe oss å avgjøre saken. Han sa at han ville svare på spørsmål fra sin advokat, men advokaten hans hadde ingen spørsmål til ham, sa han til BT.

Psykisk helse undersøkt

På TV 2s spørsmål om hva som er de sentrale bevisene i saken i dag, skriver han at det er «inspeksjon av åstedet, sakkyndige vurderinger og vitneforklaringer».

Tidligere har den polske påtalemyndigheten oppgitt «personlige relasjoner» som det angivelige motivet for drapet. Janiszewski ønsker ikke å utdype hva det betyr, og svarer nå at «motivet for drapet er ukjent».

 TVN News & Services Agency
FUNNET HER: Det var kvinnens far som fant henne drept i leiligheten hennes i Oświęcim sør i Polen. Foto: TVN News & Services Agency

TV 2 har også forsøkt å komme i kontakt med den tiltalte nordmannen for å høre om han er villig til å snakke med oss fra fengselet. Janiszewski opplyser at det ikke er mulig for pressen å møte tiltalte personer i polske fengsler.

Før rettssaken begynte i desember 2023, ble det gjennomført en omfattende sakkyndigundersøkelse av nordmannens psykiske helse. De konkluderte med at han «har hatt evnen til å forså betydningen av sine handlinger på tidspunktet for handlingene», ifølge polsk påtalemyndighet.

Read Entire Article