Den britiske høyrepopulisten er i Washington, DC for å delta på innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han mener at Grønland vil tjene på et tettere samarbeid med USA.
Publisert: 18.01.2025 22:56 | Oppdatert: 18.01.2025 23:18
– Det er mye dere kan gjøre som svenskene ikke er i stand til!
Nigel Farage gliser idet han blir spurt om hva norske politikere bør gjøre for å styrke forholdet til USA etter at Donald Trump overtar som president på mandag.
– Dere er jo utenfor EU, og da har dere større frihet. Den muligheten må dere gripe. Engasjer dere, vær positive, og husk at Trump og hans folk er utadvendte mennesker. Det er ingen grunn til å være tilbakeholdne, sier han.
Den kontroversielle britiske politikeren mener at også grønlenderne har mye å tjene på å knytte tette bånd til USA fremover. Trump skapte nylig store overskrifter da han foreslo at Grønland burde bli en del av USA.
– Til syvende og sist er det opp til folket på Grønland å avgjøre. Men jeg må innrømme, hvis jeg bodde på Grønland, vet jeg hva jeg ville valgt, sier Farage til Aftenposten.
Han utdyper:
Hadde jeg vært grønlender, ville jeg tenkt: Med et amerikansk partnerskap kunne vi virkelig utvikle dette stedet. Vi kunne forbedre levestandarden. Jeg ville vært fristet til å gå den veien. Men vet du hva? Det er opp til dem, sier han.
– USA preget av enorm selvtillit
Farage er best kjent som arkitekten bak brexit-bevegelsen, som i stor grad bidro til å sende Storbritannia ut av EU etter folkeavstemningen der i 2016. I dag er han leder for det høyrepopulistiske partiet Reform UK. Partiet har rundt 25 prosent på ferske britiske målinger, og Farage surfer for tiden på en bølge av medvind.
I motsetning til statsminister Keir Starmer er han også invitert av Donald Trump til å være med på innsettelsen mandag. Farage har lenge vært en tilhenger av Trump.
– Jeg ikke har sett en slik selvtillit i Amerika siden Ronald Reagan på 1980-tallet. Det er en følelse av at positiv endring er i vente, sier han.
Aftenposten treffer Farage på et hotell i Washington, DC under en lunsj for veteraner og Trump-tilhengere. I denne Trump-boblen er stemningen euforisk og forventningene enorme. På gaten utenfor er det flere som mener det motsatte. Lørdag gjennomførte Trump-motstandere en liten protest i hovedstadens gater. Antallet demonstranter var langt mindre enn for åtte år siden, da gatene var fulle av rasende mennesker.
Farage mener at alle amerikanere har grunn til å være optimistiske i tiden fremover.
– Dette kommer til å bli et mye mer robust USA, et land ledet av folk som vet hva de driver med, sier han.
En av talerne på lunsjen Farage deltok på, var Pete Hegseth. Den tidligere TV-verten er nominert av Donald Trump til å bli forsvarsminister, til tross for at han mangler erfaring med å lede store organisasjoner.
Frykter ikke oligarki
Flere av Trumps utpekte regjeringsmedlemmer anses av Trumps kritikere for å være ukvalifiserte. Andre Trump-motstandere mener at den kommende presidenten omgir seg med styrtrike forretningsmenn og at USA står i fare for å bli et oligarki. Blant dem som har brukt dette ordet, er avtroppende president Joe Biden.
Farage, derimot, er ikke spesielt bekymret.
– Hva vil du ha? Folk som vet hvordan man kan «kick some ass» og få ting gjort? Eller folk som ikke gjør det? Samtidig er det viktig å være oppmerksom på dobbeltroller, sier han.
En av dem som kan få mange roller i Trump-regjeringen fremover, er Elon Musk. Verdens rikeste mann er en viktig leverandør for forsvaret. Nå skal han også lede en gruppe rådgivere som skal anbefale hvordan Trump kan redusere offentlige utgifter.
Tror Musk vil ombestemme seg
Musk og Nigel Farage har de siste månedene hatt et turbulent forhold. Tidligere var Musk en sterk støttespiller for den britiske politikeren, men tidligere i januar uttalte han at Farage ikke lenger burde være leder for Reform UK.
– Farage har ikke det som trengs, skrev Musk.
Selv trekker Farage på skuldrene over konflikten.
– Jeg er stor og stygg nok til å ikke la noe bekymre meg. Du vet, Elon er tydelig en veldig følelsesladet fyr. Og han sier det han tenker i øyeblikket. Men han er mer enn i stand til å ombestemme seg, sier Farage håpefullt.
Konfliktens kjerne var den høyreradikale aktivisten Tommy Robinson, som sitter i fengsel. Musk vil ha ham løslatt, mens Farage ikke vil ha noe med ham å gjøre.
– Jeg lar meg ikke presse. Bare fordi Elon sier at jeg burde tenke noe, betyr det ikke at jeg gjør det, sier han og legger til:
– Denne Tommy Robinson-karakteren er en voldelig kriminell, med en liste over domfellelser så lang som armen din. Jeg vil ikke ha ham som en del av min politiske bevegelse. Jeg har til hensikt å vinne neste parlamentsvalg. Jeg kan ikke gjøre det med slike karakterer involvert, sier han.
Hør intervjuet med Farage her: